Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Το αρχαιότερο μνημείο στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πελοπόννησο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κεφαλάρι, κοντά στο χωριό Ελληνικό και στον δρόμο που συνέδεε στην αρχαιότητα το Άργος με την Τεγέα Αρκαδίας, είναι χτισμένη η πυραμίδα του Ελληνικού. Αποτελεί όχι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στην Ελλάδα, άλλα και παγκοσμίως.

Η Πυραμίδα του Ελληνικού

Η ονομασία του προέρχεται από τη χαρακτηριστική πυραμιδοειδή μορφή του. Η χρονολόγηση του κτίσματος είναι αντικείμενο διαφωνιών, με την αρχική και πιο διαδεδομένη εκτίμηση να την τοποθετεί στον 4ο π.Χ. αιώνα. Για την πιθανή χρήση του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, π.χ. ότι χρησίμευε ως τύμβος, οχυρό, ή φρυκτωρία..

Ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) στο έργο του Ἑλλάδος περιήγησις στο δεύτερο βιβλίο, Κορινθιακά (XXV, 7), αναφέρεται σε πυραμιδοειδές οικοδόμημα, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό πρόκειται για την πυραμίδα του Ελληνικού ή τη γειτονική Πυραμίδα του Λυγουριού:

«Δεξιά καθώς κανείς πηγαίνει από το Αργος προς την Επιδαυρία υπάρχει οικοδόμημα που μοιάζει πολύ με πυραμίδα και έχει απεικονισμένες ανάγλυφες ασπίδες του σχήματος των αργολικών ασπίδων. Αυτού είχε πολεμήσει ο Προίτος εναντίον του Ακρισίου για την βασιλεία, και λένε πως ο αγώνας έληξε ισόπαλος και γι’ αυτό αργότερα συμφιλιώθηκαν, αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπόρεσε να πετύχει αποφασιστική νίκη. Λένε πως τότε πρώτη φορά συγκρούστηκαν οπλισμένοι με ασπίδες και οι ίδιοι και το στράτευμά τους. Για όσους εκατέρωθεν έπεσαν, επειδή ήταν συμπολίτες και συγγενείς, έγινε σ’ αυτό το μέρος κοινός τάφος». (Μετάφραση Νικολάου Παπαχατζή)

Όπως φαίνεται από το κείμενο, κατά την εποχή του Παυσανία το αναφερθέν οικοδόμημα ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες και θεωρείτο, κατά τον ίδιο, τάφος (τύμβος) των πολιτών και συγγενών που έπεσαν σε μάχη πολεμώντας για την εξουσία. Χαρακτηριστικό της παλαιότητας της κατασκευής, σύμφωνα με τον Παυσανία, είναι ότι πρώτη φορά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί ασπίδες σε μάχη.

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη χρονολόγησή της καθώς υπάρχουν διαφωνίες για αυτήν.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται απλά για ένα οχυρό που κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου π.Χ.αιώνα.

Το 1991 η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Ι. Λυριτζή, διεξήγαγε έρευνα εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο χρονολόγησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με προηγούμενα πορίσματα ιδίου αρχαιολόγου αμερικανικής αποστολής του 1938, αφού η νέα ηλικία των κτισμάτων τοποθετείται στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας προ Χριστού αντί του μόλις 3ου-4ου αιώνα προ Χριστού.

Μία έρευνα όμως που διεξήχθη από την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας, έδειξε ότι έχει κτιστεί το 2720 π.Χ. κατατάσσοντάς την, παλαιότερη από τις Αιγυπτιακές.

Κατασκευαστικά στοιχεία

Η πυραμίδα αυτή (αν όντως ήταν πυραμίδα και όχι κάποιο κτήριο με πυραμιδοειδής βάση), γνωστή και ως πυραμίδα των Κεχριών, είναι κατασκευασμένη από ογκώδεις σκληρούς γκρίζους ασβεστόλιθους που υπήρχαν στην περιοχή. Έχει σχήμα Πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του, οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα με συνολικές διαστάσεις 7.03 x 9,07μ..

Στην Ανατολική πλευρά της πυραμίδας βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Απ’ αυτήν ξεκίνα ένας στενόμακρος διάδρομος που οδηγεί σε μία μικρότερη πύλη που είναι ανοιγόμενη στο νότιο τοίχο του κεντρικού τετράγωνου δωματίου πλευράς 7μ. περίπου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων στην Κόρινθο-Δημήτρης Πτωχός: «Η νέα γενιά δείχνει τον δρόμο με προτάσεις, ευθύνη και έμπνευση»

Με παλμό και ουσιαστικό διάλογο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 στην Κόρινθο η τρίτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Πελοποννήσου (ΠΣΝΠ). Στον φιλόξενο χώρο του Κτήματος Αιθρία, νέες και νέοι από κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου συγκεντρώθηκαν για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να προτείνουν λύσεις για τα θέματα που

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στο έργο ανάπλασης των 5 εκατ. ευρώ-Από τη σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος-Βέλο, σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών για την «Αξιοποίηση και ανάδειξη του καταργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου–Βέλου σε περιβαλλοντικό πάρκο» είχε την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, συνοδευόμενος από Αντιπεριφερειάρχες. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ (μελέτη

Δημήτρης Πτωχός: «Η υπερκάλυψη του αρχικού προϋπολογισμού των δράσεων του ΔΑΜ αποτυπώνει το νέο επενδυτικό τοπίο»

Με σημαντική υπερκάλυψη του αρχικού προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις έξι στοχευμένες δράσεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) 2021-2027, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στον Δήμο Μεγαλόπολης. Συνολικά, κατατέθηκαν 123 αιτήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, με δημόσια δαπάνη 235 εκατ. ευρώ και συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων που αγγίζει τα 402 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού διαθέσιμου

SUPER DUPER RIDE 2025: 90 χιλιόμετρα γεμάτα ενέργεια, χαμόγελα και… ποδηλατική μαγεία στο Λουτράκι και τα Μέγαρα!

Τι κάνεις μια Κυριακή με ήλιο, καλή παρέα και όρεξη για κίνηση; Φοράς κράνος, ανεβαίνεις στο ποδήλατο και πατάς πετάλι στο SUPER DUPER RIDE! Η πιο feel-good ποδηλατική εμπειρία της χρονιάς ολοκληρώθηκε με πάνω από 70 ποδηλάτες να καλύπτουν 90 απίθανα χιλιόμετρα από το Λουτράκι μέχρι τα Μέγαρα και πίσω, γεμίζοντας τον δρόμο με ενέργεια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ