Διαβάσαμε: «Ελιά κ’ Λάδι» από τον Νικόλαο Ι. Κουφό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακινητούν αραδιασμένες οι ελιές, μέσα στο φωτερό δίχτυ του μεσημεριού. Πλήθος αρχαϊκά κορμιά με φορεσιές βαμμένες στο ασήμι. Θεόσταλτες μορφές απ’ τον καιρό της Γένεσης, συμπαραστάτιδες του ανθρώπου στα εγκόσμια• στο φως και την ελευθερία, την ειρήνη και τη ζωή. Κατάρκαπες πάνω στο λιτό τοπίο, υπενθυμίζουνε στον άνθρωπο την κοινή πορεία της ζωής. Ανάμεσα στις ελιές μπορεί ν’ ακούσεις τα βήματα του Θεού.

Η ιστορία της ελιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων από αρχαιοτάτων χρόνων. Ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο αγώνων, ευημερίας, ειρήνης και ευφορίας. Σύμφωνα με τον μύθο ήταν δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που έδωσαν το όνομά της στη πόλη τους. Είχε τη δύναμη να θρέφει τον γεωργό σε δύστυχα χρόνια και έδινε υλική δύναμη στον ελαιοπαραγωγό κτηματία και τον έμπορο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτισμική πρόοδο της κοινωνίας. Χρησίμευε ως φάρμακο κατά των ασθενειών και των τραυμάτων ενώ πολλές φαρμακοβιομηχανίες και εταιρίες βιολογικών προϊόντων στις μέρες μας έχουν βάση το ελαιόλαδο για τη παραγωγή προϊόντων καλλωπισμού.

Σε αυτή την εμπεριστατωμένη μελέτη, ο συγγραφέας Νικόλαος Κουφός μας παρουσιάζει την ελιά και το λάδι μέσα από τον μύθο και την ιστορία, τη παράδοση του τόπου μας και τη χριστιανική λατρεία. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία αυτού του υπεραιωνόβιου συμβόλου αλλά και να κατανοήσει ότι η ελιά και το λάδι ήταν και θα είναι τα πολυτιμότερα αγαθά για τον άνθρωπο.

Η μελέτη «Ελιά κ’ Λάδι» του Νικόλαου Ι. Κουφού κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις iWrite.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο