Πετυχημένοι «Δρόμοι του Μπαρουτιού» από τον Αλμυρό στο Μαρδάκι

Μαρτίου 21, 2016
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 19.00 η εκδήλωση με τίτλο «Δρόμοι του Μπαρουτιού».

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αγωνιστών του 1821, που χάρισαν στην Ελλάδα την Ελευθερία. Στη συνέχεια, στο προαύλιο του ξενοδοχείου Messinian Bay, μέλη του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες έκαναν αναπαράσταση της εκφόρτωσης του μπαρουτιού, όπως αυτή συνέβη λίγες μέρες πριν την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, το οποίο παρέδωσαν συμβολικά σε μια σαΐτα σε μέλη του Συλλόγου της Νέδουσας, για τη μεταφορά του στην Ιερά Μονή Μαρδακίου.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, σε αίθουσα που είχε ευγενώς παραχωρήσει δωρεάν το ξενοδοχείο Messinian Bay, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Γυφτέας. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Ιωάννης Μανιάτης, που εκπροσώπησε το Δήμο Πόρου. Σημειώνεται πως το μπαρούτι έφερε στα 1821 με το πλοίο του ο Χριστόδουλος Μέξης, που καταγόταν από τον Πόρο.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς, ο οποίος ανέφερε ότι η εκφόρτωση του μπαρουτιού έγινε στον όρμο του Αλμυρού Βέργας, για να πάρει αυτό κατόπιν το δρόμο προς το Μοναστήρι του Μαρδακίου, με σκοπό να κατασκευασθούν φυσέκια για τον Αγώνα, του οποίου ο Καθηγητής έδωσε ένα γενικό περίγραμμα.

Μετά το πέρας των ομιλιών, δρομείς μετέφεραν το μπαρούτι μέχρι τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Ταξιαρχάκι) στην πλατεία Μαυρομιχάλη της Καλαμάτας, όπου το μπαρούτι «διανυκτέρευσε» και την επόμενη μέρα, Κυριακή 20 Μαρτίου, μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας, του Kalamata21 και του Ορειβατικού Συλλόγου το μετέφεραν στην Ιερά Μονή Μαρδακίου.

drmpar

O εικονιζόμενος πίνακας, που αναπαριστά το γεγονός, είναι του Καλαματιανού ζωγράφου Σωτήρη Τζαμουράνη.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia