Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στα εγκαίνια της “οικίας των ψηφιδωτών” στη Σπάρτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, παρέστη και χαιρέτισε το απόγευμα χθες Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στα εγκαίνια της “οικίας των ψηφιδωτών” στη Σπάρτη.

Η οικία, στεγάζει τα ψηφιδωτά “η αρπαγή της Ευρώπης” και “ο Ορφέας ως γητευτής ζώων”, που ανακαλύφθηκαν, τυχαία, το 1872 και το 1890, αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών, ιδιοκτησιών, στη Σπάρτη.

Το εν λόγω έργο χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την μελέτη εκπόνησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό οι “Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης” και τον πρόεδρό του Γιάννη Βαρβιτσιώτη -ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του πιο πάνω χώρου στη λακωνική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης επισήμανε την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Σπάρτης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, τις πολλαπλές παρεμβάσεις που η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των πολλών μνημείων της περιοχής της Λακωνίας.

Σημείωσε, ιδιαίτερα, την συνεργασία με το υπουργείο ως προς τις μελέτες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του κτηρίου της “Χυμοφίξ”, ενώ αναφέρθηκε και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά στο νέο Νοσοκομείο της λακωνικής πρωτεύουσας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προσφορά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τόσο στην πολιτική επί σχεδόν μισόν αιώνα, όσο και στον πολιτισμό μέσα από δράσεις στις οποίες ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει ο τόπος καταγωγής του, η Λακωνία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά θέματα, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός, Σταύρος Αραχωβίτης και Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αχιλλέας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο πρώην νομάρχης Λακωνίας Κώστας Φούρκας, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από τις διοικήσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ΜΚΟ οι “Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης” -η γραμματέας του οποίου Αναστασία Κανελλοπούλου είχε τον συντονισμό της αποψινής εκδήλωσης- και άλλοι.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο