Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η Μεγάλη Τρίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού Ευαγγελίου, που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Παραβολή των 10 Παρθένων

Oι παρθένες νύσταξαν και κοιμήθηκαν, δηλαδή πέθαναν, γιατί ο θάνατος λέγεται και ύπνος. Καθώς κοιμόντουσαν, στη μέση της νύχτας ακούσθηκε μια δυνατή φωνή που έλεγε: «Να ΄τος ο Νυμφίος, έρχεται. Βγείτε όλες να Τον προϋπαντήσετε.». Τότε οι φρόνιμες παρθένες που είχαν φροντίσει να έχουν άφθονο λάδι, συνάντησαν τον Νυμφίο και μπήκαν μέσα μαζί Του, όταν ανοίχθηκαν οι πύλες. Αυτές κοντά στις άλλες αρετές και μάλιστα της παρθενίας, φρόντισαν να έχουν άφθονο και το λάδι της ελεημοσύνης. Αντίθετα οι άλλες πέντε παρθένες που δεν είχαν αρκετό λάδι, όταν ξύπνησαν ζητούσαν λίγο από τις φρόνιμες, αλλά μετά θάνατο δεν είναι εύκολο να αγοράσεις λάδι από αυτούς που το πουλούν, δηλαδή τους φτωχούς. Αυτές, η παραβολή, τις ονομάζει μωρές.

Το Τροπάριο της Κασσιανής

Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες  ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο. Η Κασσιανή συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, γι’ αυτό και ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και στην ποίηση.

Η ιστορία της

Από τον βυζαντινό χρονογράφο Συμεών Μάγιστρο (990 μ.Χ) μαθαίνουμε ότι η Ευφροσύνη, μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου και κόρη του Κωνσταντίνου του ΣΤ’, στην προσπάθειά της να παντρέψει το γιο της, το έτος 830μ.Χ, διοργάνωσε στην μεγαλόπρεπη αίθουσα Τρικλίνιο των ανακτόρων της Κωνσταντινούπολης, μεγάλη σύναξη από τις πιο όμορφες κοπέλες της Αυτοκρατορίας. Η προσέλευση υπήρξε μεγάλη από «καλλίστας παρθένους». Κι όταν παρατάχθηκαν στη σειρά, καθισμένες πάνω σε πολυτελή ανάκλιντρα, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος περιήλθε μπροστά τους να διαλέξη την μέλλουσα σύζυγό του και αυτοκράτειρα, δίνοντας σε όποια διάλεγε ένα χρυσό μήλο αναφέρει το saint.gr.

Η ομορφότερη ήταν η Κασσιανή, που η ομορφιά της θάμπωσε το νεαρό Θεόφιλο και σ’ αυτήν επρόκειτο να δώση το μήλο, σύμβολο της προτίμησής του. Θέλοντας όμως να διαπιστώσει αν και η εξυπνάδα της ήταν ανάλογη με την ομορφιά της, της είπε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» («Από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα»), υπονοώντας την Εύα. Η Κασσιανή όμως δεν ξαφνιάστηκε και θέλοντας να δείξη και την εξυπνάδα της απάντησε: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» («Και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα»), υπονοώντας την Παναγία, που έφερε στον κόσμο το μεγαλύτερο αγαθό.

Αυτή όμως η πράγματι έξυπνη απάντηση χαρακτηρίσθηκε από τον Θεόφιλο ότι περιείχε και κάποια προπέτεια και επιπολαιότητα, οπότε έδωσε το μήλο στην επίσης ωραία, αλλά και σεμνή Θεοδώρα.

Η Κασσιανή απογοητεύθηκε από την αποτυχία της και πήρε την απόφαση να αποτραβηχτεί από τον κόσμο και να μονάσει. Έκτισε με δικά της χρήματα ένα μοναστήρι, που πήρε αργότερα το όνομά της και αφιερώθηκε στη λατρεία του Χριστού και στην ποίηση. Λέγεται μάλιστα ότι μετά την αποτυχία της είπε: «Επειδή δεν έγινα βασίλισσα του προσκαίρου τούτου κόσμου, θα γίνω υπήκοος της αιωνίας Βασιλείας του Χριστού».

Εκεί στο μοναστήρι εκδηλώθηκε και το έμφυτο καλλλιτεχνικό της ταλέντο και το βαθύ θρησκευτικό της συναίσθημα συνθέτοντας εκκλησιαστικούς ύμνους, τροπάρια. Εκεί στην ήσυχη και υποβλητική ατμόσφαιρα του μοναστηριού συνέθεσε και το περίφημο Ιδιόμελο «Τροπάριο της Κασσιανής» από το όνομά της, που αργότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία το καθιέρωσε ως Δοξαστικό των Αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγκαίνια περιφερειακού γραφείου, του φορέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Τρίπολης

Το νέο γραφείο του φορέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 20.00 στην οδό 25ης Μαρτίου 14 στην Τρίπολη. Πρόκειται για επέκταση στρατηγικής σημασίας για τον φορέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠ Παναγιώτη Τσιχριτζή. Στόχος είναι η άμεση εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής και η στήριξη των επενδύσεων των

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ σε Τρίπολη και Ανατολική Μάνη | Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχύει το μοντέλο σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων

Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής αποκατάστασης αποτελεί η ένταξη της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση δύο ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε Τρίπολη και Ανατολική Μάνη, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Η σχετική πράξη με τίτλο «Έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις θέσεις “Πλάτωμα” Δήμου Τρίπολης και “Σπαρτέας” Δήμου Ανατολικής

Μυστράς | Άσκηση πεδίου «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ 2025» με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος τέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης πεδίου με την ονομασία «ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ 2025», που πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στο σενάριο της άσκησης προβλεπόταν η οργανωμένη απομάκρυνση

Σε τροχιά υλοποίησης νέο έργο οδικής συντήρησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Σπάρτης

Υπεγράφη την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο Δημαρχείο Σπάρτης, η Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση της πράξης «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Δ.Ε. Πελλάνας στην Π.Ε. Λακωνίας», συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και του Αντιπεριφερειάρχη Χωρικού Σχεδιασμού και

ΔΗΜΟΦΙΛΗ