Πώς φόροι και εισφορές συντηρούν την ανεργία στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί σήμερα το ΔΝΤ να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) η οποία θα επικεντρώνει στο πως μπορεί η δημοσιονομική πολιτική να στηρίξει τη μείωση των ανισοτήτων, ωστόσο οι συστάσεις του Ταμείου θεωρητικά και μόνον αφορούν στην Ελλάδα όπου τα φορολογικά βάρη και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές διαρκώς τροφοδοτούν τις ανισότητες και καθιστούν την ελληνική οικονομία μη ανταγωνιστική.

Στην Ελλάδα σήμερα ακόμη και κάποιος με φαινομενικά ικανοποιητικό εισόδημα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα της φτώχειας. Ενδεικτικά κάποιος εργαζόμενος που έχει ακαθάριστο εισόδημα 25.000 ευρώ ουσιαστικά μένει στο τέλος με 12.000 ευρώ στην τσέπη. Αυτό διότι τα 5.000 ευρώ είναι οι εισφορές του εργοδότη, τα 3.800 ευρώ είναι ο φόρος εισοδήματος, τα 3.200 ευρώ αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου και περίπου 1.000 ευρώ είναι ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην κατανάλωση του εν λόγω φορολογουμένου. Αν ο εργαζόμενος έχει να αποπληρώσει και κάποιο δάνειο τότε από τον καθαρό μισθό των 12.000 ευρώ, απομένουν ακόμη λιγότερα χρήματα.

Για να γίνει πιο απτό το παράδειγμα ο πραγματικός φορολογικό συντελεστής για το συγκεκριμένο Έλληνα φορολογούμενο είναι 52% (φορολογείται για περισσότερο από το μισό ονομαστικό μισθό του), όταν στην Κύπρο ο φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα (25.000 ευρώ) πληρώνει σε φόρους και εισφορές μόλις το 23,4%, ήτοι του μένουν στην τσέπη 19.300 ευρώ από τα 25.000 ευρώ του μισθού του.

Αλλά εάν ο Έλληνας εργαζόμενος χάνει σήμερα άνω του 50% του εισοδήματος του λόγω της φορολογίας, ο Έλληνας εργοδότης από την πλευρά του καλείται να πληρώσει διπλά χρήματα για να απασχολεί ένα εργαζόμενο.

Στην Κύπρο ο εργοδότης για να πληρώσει 1 καθαρό ευρώ μισθού στον υπάλληλο τους καταβάλει μόλις 1,22 ευρώ, δηλαδή εισφορές και φόροι αντιστοιχούν σε 22 λεπτά του ευρώ. Στην Ελλάδα ο εργοδότης πληρώνει συνολικά 1,92 ευρώ για κάθε 1 ευρώ καθαρού μισθού, δηλαδή σχεδόν το 100% για εισφορές και φόρους. Από το συγκεκριμένο παράδειγμα προκύπτει πως ο Κύπριος εργοδότης έχει τη δυνατότητα να διαθέσει για επενδύσεις, αποταμίευση ή κατανάλωση 0,70 ευρώ περισσότερο από ότι ο Έλληνας εργοδότης.

Χωρίς υπερβολή εάν ο Έλληνας εργοδότης πλήρωνε τις ίδιες εισφορές και φόρους με τον Κύπριο εργοδότη η ανεργία στην Ελλάδα δεν θα ήταν στο 22%, αλλά στο 10,5% που είναι στην Κύπρο, διότι αυτομάτως θα απελευθερώνονταν πόροι που θα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό που σήμερα δεν αντέχουν να υποστηρίξουν.

insider.gr


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής (30/7/2024)

Την Τρίτη (30/7/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Προσωρινοί πίνακες για την πρόσληψη προσωπικού καθαριστών – καθαριστριών σχολικών μονάδων

Ανακοινώνονται οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης - βαθμολογίας, προσληπτέων και απορριπτομένων για την πρόσληψη προσωπικού καθαριστών - καθαριστριών σχολικών μονάδων. Διαβάστε περισσότερα, εδώ. 

9ο TRIPolis Rock Festival + 1o Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τρίπολης + Παράλληλες δράσεις

Η σκηνή στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης έχει ήδη στηθεί...

Ο ΣΑΟΟ στο βουνό των θεών – ΟΛΥΜΠΟΣ 2024

Λεπτομερής σχεδιασμός και σωστή προετοιμασία επέτρεψαν στο σύλλογό μας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο