ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕλλάδαΒουλή: Ψηφίστηκε με 148 «ναι» η αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15

Βουλή: Ψηφίστηκε με 148 «ναι» η αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15

Δεκτό επί της αρχής έγινε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές, οι 171 «ναι» και οι 114 «όχι».

Το επίμαχο άρθρο 3, που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, ψηφίστηκε με 148 ψήφους, 124 ψήφισαν «όχι» και 13 δήλωσαν «παρών».

Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν «όχι» και ένας «παρών».

Την τροπολογία που αφορά την Τουρκική Ένωση Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Οι βουλευτές της Ν.Δ. δήλωσαν «όχι» σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.

Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «ναι» σε όλα πλην του άρθρου 3, για το οποίο δήλωσε «παρών».

Μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ψήφισε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων, ανέφερε: «Η θέση μου είναι σταθερή για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΔΗΜΑΡ πήρε σαφή θέση από την πρώτη στιγμή. Ένα ξεκάθαρο “ναι” χωρίς ετεροπροσδιορισμούς».

Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.

Τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.

Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επικεντρώθηκε στους βουλευτές της πλειοψηφίας που τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους και τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου.

 Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και ψήφισε «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Μάρκος Μπόλαρης απείχαν από τη διαδικασία. Ο Δημήτρης Γάκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 3, τελικά δήλωσε «ναι» σε όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου ενώ ο Τάσος Κουράκης ψήφισε «ναι» με επιστολή όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.

Επίσης, η Νίνα Κασιμάτη, ο  Μουσταφά Μουσταφά, ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ καταψήφισαν την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Θράκης», όπως είχαν προαναγγείλει.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η έκπληξη κατά την ψηφοφορία ήρθε από τον Κώστα Ζουράρι ο οποίος ψήφισε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών». Οι υπόλοιποι βουλευτές, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, καταψήφισαν το άρθρο 3.

cnn.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο