Γιατί η Eni «απέρριψε» την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ιταλικός κολοσσός του οποίου η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνούσε πέρυσι τα 55 δις. δολάρια ανακοίνωσε πρόσφατα εξαπλάσια κέρδη για το δ’ τρίμηνο του 2017 και τα έσοδά του κατέγραψαν άνοδο 11% στα 17,55 δις. ευρώ. Η επιχείρηση είχε αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα για τις έρευνες στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό επενδύοντας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή δεν κατέθεσε προσφορά όπως φάνηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΔΕΥ τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η επιχείρηση δεν δείχνει να έχει πρόβλημα ρευστότητας ωστόσο δεν κατέθεσε προσφορά  στους διαγωνισμούς για το Ιόνιο και την Κρήτη δημιουργώντας ερωτηματικά για τους λόγους που αποθάρρυναν μια επιχείρηση η οποία με τη δραστηριότητά της άλλαξε ουσιαστικά τη δυναμική της Ανατολικής Μεσογείου. Η Eni ανακάλυψε το «Ζορ», ένα κοίτασμα του οποίου η παραγωγή θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της αιγυπτιακής εσωτερικής αγοράς αλλά και το κοίτασμα «Καλυψώ» (ως operator μαζί με την Total).

Όπως σημειώνει μιλώντας στο insider.gr παράγοντας της αγοράς «μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής που μπορεί να επηρέασε αρνητικά την επιχείρηση ίσως να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία το οποίο δημιουργεί ένα αβέβαιο πολιτικά περιβάλλον (αδυναμία αυτοδυναμίας/σχηματισμού κυβέρνησης,  άνοδος της ακροδεξιάς Λέγκας)». Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η Eni να αξιολόγησε τα σεισμικά και τα υπόλοιπα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της και να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν την ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες περιοχές. «Οι μεγάλες πετρελαϊκές όπως είναι η Eni διαθέτουν τεράστια budget για την αγορά σεισμικών δεδομένων. Αγοράζουν ακόμη και αν δεν καταθέσουν τελικά πρόταση γιατί είθισται να κάνουν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό (μπορεί να είναι και εξαετίας) και θέλουν να οργανωθούν εσωτερικά προκειμένου να τοποθετηθούν σε επερχόμενους διαγωνισμούς. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Eni δεν εμφανίστηκε στο διαγωνισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους. Η Eni μπορεί τελικά να μην ήθελε να σταθεί απέναντι στην γαλλική Total με την οποία έχει δουλέψει σε κοινοπραξία στην Κύπρο».

Η Τουρκία μπορεί να έδιωξε την Eni και από την Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες τα τουρκικά πολεμικά πλοία με μια καθαρά επιθετική ενέργεια κατάφεραν να απομακρύνουν το γεωτρύπανο της Eni η οποία ετοίμαζε γεώτρηση στη «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση ματαιώθηκε παρά την αρχική επένδυση της επιχείρησης. Έτσι, το γεωτρύπανο της Eni, Saipem 12000, εκδιώχθηκε ενώ το «διαδέχθηκαν» δύο ερευνητικά σκάφη που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για την συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 – αυτή τη φορά – της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή τη στιγμή, η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο είναι αισθητή, ενώ εξίσου αισθητή ήταν και η παρουσία στόλων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ κατά τις γεωτρήσεις της γαλλικής Total στον Ονησίφορο το καλοκαίρι του 2017.

Οι συνθήκες όμως δεν ήταν οι ίδιες κατά την πρόσφατη προσπάθεια της Eni στην Κύπρο όπου τουρκικό πολεμικό απείλησε με εμβολισμό το γεωτρύπανο της ιταλικής επιχείρησης. Η Eni βρέθηκε μόνη της με ελάχιστη ουσιαστική και διεθνή διπλωματική στήριξη. Η Κομισιόν περιορίστηκε στο να στείλει ένα φραστικό-αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ενώ αποστάσεις τήρησαν τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες παρέπεμψαν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ίσως όμως τα πράγματα να μην είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς μιλώντας στο insider.gr: «Υπάρχει ανταγωνισμός. Η Eni είναι πιο εξελιγμένη τεχνολογικά. Συνεργάζεται με την Total αλλά όχι με την ExxonMobil. Τίθεται λοιπόν και θέμα συμφερόντων σε επίπεδο βιομηχανίας, τα οποία βέβαια υπαγορεύουν συχνά και τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές. Το αν δηλαδή θα υπάρξει υποστηρικτικός στόλος από άλλα κράτη όταν επιχειρεί η Eni στην κυπριακή ΑΟΖ ή όχι κλπ».

insider.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Κορώνη για τον εορτασμό της Παναγίας Ελεήστριας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Την προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια γιόρτασε με λαμπρότητα η Κορώνη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από κληρικούς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Κορώνης. Πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχαν στη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας

Η Δημοτική Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου Στην 198η Επέτειο Της Μάχης Του Ντολμά Στο Αιτωλικό

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ξυλοκάστρου : Παρά τον βροχερό καιρό, με λαμπρότητα συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική Ξυλοκάστρου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης στις Εορτές για την 198η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά στο Αιτωλικό, στην πρωινή πομπή, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Από την Μπάντα ακούστηκαν το Θρησκευτικό Εμβατήριο "Άγιος Μηνάς" του

Ο Δήμος Τρίπολης στηρίζει έμπρακτα δράσεις ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό

Μία ημερίδα, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, θα οργανωθεί την Πέμπτη 16/5/2024, στις 9.30 το πρωί, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από τον Δήμο Τρίπολης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας. Για το λόγο αυτό παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Δημήτρη Μακαρούνη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Βέρρο. Ο κ. Μακαρούνης ευχαρίστησε τον κ.

Ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Δήμος Τρίπολης και η Διεύθυνση Οικονομικής Υπηρεσίας, ενημερώνει τους προμηθευτές του Δήμου, ότι σήμερα Παρασκευή 10/5/2024 έγινε προσπάθεια εξαπάτησης από επιτήδειους, οι οποίοι έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα στους προμηθευτές του Δήμου, προφασιζόμενοι ότι άλλαξε ο τρόπος πληρωμής τους από το Δήμο και πρέπει ν΄ ακολουθήσουν τη διαδικασία που αναγράφεται στο επισυναπτόμενο link. Παρακαλούνται όσοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο