«Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ) με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη του Έργου «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος». Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα, Costas M. Lemos Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς
οργανισμοί.

Με την πρωτοβουλία αυτή επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας, όπως τα Εθνικά Πάρκα και οι περιοχές Natura. Τα ορεινά οικοσυστήματα και συγκεκριμένα ο Ταΰγετος αποτελεί το πεδίο δράσης αυτής της παρούσας πρωτοβουλίας.

O Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου με την κορυφή του να βρίσκεται σε υψόμετρο 2.407 μέτρων, ένα μοναδικό περιβάλλον με τεράστια φυσική αξία σημαντικό τμήμα του οποίου περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιοχών NATURA 2000. Οι δράσεις οι οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 περιλαμβάνουν:

1. Αποκατάσταση με εργασίες καθαρισμού τμήματος του υπάρχοντος δικτύου μονοπατιών σε μήκος 7χλμ. μικτής διαδρομής (μονοπάτι, καλντερίμι, χωματόδρομος) στην περιοχή Φαράγγι Βιρού (από Τσέρια έως Αγία Σοφία). Η αποκατάσταση θα γίνει με τη συμμετοχή εθελοντών από τοπικά περιβαλλοντικά σωματεία και με την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης. Την οργάνωση και ενεργοποίηση των εθελοντών θα υποστηρίξει το τοπικό σωματείο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης.

2. Δράσεις προβολής και ανάδειξης του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης. Α) έκδοση δίγλωσσου φυλλαδίου για την ανάδειξη του δικτύου ορεινών μονοπατιών στον Ταΰγετο Δυτικής Μάνης. Β) διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της περιοχής στον τουριστικό τομέα και άλλες επικοινωνιακές δράσεις προβολής τις οποίες θα υποστηρίξει η τοπική συνεταιριστική επιχείρηση A+A teleia Kalamata.

3. Ευαισθητοποίηση επισκεπτών ορεινών μονοπατιών. Δημιουργία και διαδικτυακή έκδοση του «Οδηγού Καλού Επισκέπτη» για τα ορεινά οικοσυστήματα. Η υλοποίηση του έργου «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος» έχει ήδη ξεκινήσει και στα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από ειδικευμένο προσωπικό εργασίες αποκατάστασης μονοπατιών με ταυτόχρονο καθαρισμό χαμηλής βλάστησης.

Τον συντονισμό των εργασιών έχει αναλάβει η δραστήρια “2407 Μountain Αctivities” με έδρα την Καρδαμύλη στη Δυτική Μάνη η οποία διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή καθώς και τον εμβληματικό ορεινό Μαραθώνιο Ταϋγέτου κάθε Μάρτιο (www.taygetoschallenge.com). Η επόμενη φάση αποκατάστασης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εθελοντών τον Φεβρουάριο. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ή να προσφέρετε εθελοντικά σε αυτή την πρωτοβουλία, ή εάν θέλετε να προτείνετε μια παρόμοια πρωτοβουλία, μπορείτε να επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού στο www.greekecotourism.org ή στο FaceBook.

Η Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου και έδρα την Αθήνα, στόχος της οποίας είναι η διάδοση του οικοτουρισμού στην Ελλάδα, ώστε να γίνει κοινό κτήμα η αυταξία της φύσης και η ανάγκη συνεχούς προστασίας και επαγρύπνησης για διατήρηση των οικολογικά πολύτιμων περιοχών.

Η διαχείριση των περιοχών αυτών αποτελεί το κλειδί της προστασίας τους και επομένως η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (ΠΠ) αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα και υποχρέωση όχι μόνον των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών περιήγησης της φύσης, καθώς και των περιβαλλοντικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. Το έργο αυτό αποτελεί τη συνέχεια της προσπάθειας «Φύλακες της Φύσης: Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών» που υλοποιήθηκε το 2021 στην Αιτωλοακαρνανία σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων (www.fdlmes.gr), και είχε στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων και μεγάλων αντικειμένων σε ευαίσθητες περιοχές του Εθνικού Πάρκου αλλά και της περιοχής Natura στην οποία εντάσσεται η Λίμνη Τριχωνίδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη τύπου για το θέμα του νερού παραχώρησε ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης

 Ο Δήμαρχος ανέπτυξε δύο κύριους άξονες, τις υπερκαταναλώσεις και τους μεγαλοοφειλέτες.           Το φαινόμενο των υπερκαταναλώσεων παρατηρείται κυρίως σε κάποια χωριά και λιγότερο στην πόλη της Κορίνθου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος « Είναι αδιανόητο ο Δήμος να μην ποτίζει δημοτικούς κήπους και γκαζόν για να εξοικονομούμε νερό από την ύδρευση και να βλέπουμε ασύστολη

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027 σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου» και στόχο την ενημέρωση φορέων και πολιτών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020, την συμβολή του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις προοπτικές

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση του Δήμου Γορτυνίας λόγω Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς 

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Δήμο Γορτυνίας είναι υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Σε ισχύ είναι η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας κ. Κώστα Μανδρώνη, για την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές Natura, σύμφωνα με την

Ανακοίνωση σχετικά με την Λαϊκή Αγορά Κορίνθου

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [192.82 KB] The post Ανακοίνωση σχετικά με την Λαϊκή Αγορά Κορίνθου appeared first on .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο