Δερβένι Κορινθίας | Ένα χωριό δίπλα στο κύμα με κρυστάλλινα νερά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Δερβένι είναι παραθαλάσσιο χωριό – κωμόπολη της Κορινθίας με πληθυσμό 1280 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2021), το οποίο βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νόμου και στα σύνορα με την Αχαΐα.

Κατά την περίοδο 1998 – 2010 αποτέλεσε την έδρα του «Kαποδιστριακού» Δήμου Ευρωστίνης. Σήμερα συνιστά δημοτική κοινότητα του «καλλικρατικού» Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Στο παρελθόν είχε μετονομασθεί, το 1928 σε Στενόπορον, το 1929 σε Ακταίον, και το 1933 επανήλθε η ονομάσία Δερβένι.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι μικροί κολπίσκοι με τα κρυστάλλινα νερά που δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα για τα Ελληνικά δεδομένα που δεν γίνεται να σε αφήσει ασυγκίνητο. Τα νερά είναι παρθένα και άγρια και μάλιστα σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτή το βάθος τους φτάνει τα 100 μέτρα.

Eίναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από την Πάτρα (75 χιλιόμετρα μακριά), όσο και από την Αθήνα, αφού τα 141 χιλιόμετρα της απόστασης διανύονται σε περίπου 1,5 ώρα με αυτοκίνητο. Το Δερβένι Κορινθίας αποτελεί το επίνειο για τα μεσόγεια και ορεινά χωριά της Ευρωστίνης και του Φενεού και αν και το έχουν περιγράψει ως «Μαϊάμι της Πελοποννήσου» κρατήθηκε μακριά από τον μαζικό τουρισμό, παραμένοντας προορισμός για χαλαρές εκδρομές.

Το Δερβένι ιδρύθηκε από Ζαχολίτες έποικους γύρω στο 1860-1865 και το όνομά του το πήρε από τη στενότητα της θέσεώς του ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα. Η λέξη (derven σημαίνει στενό πέρασμα) είναι τούρκικη, προερχόμενη και αυτή με την σειρά της από τα περσικά, αλλά έχει πολιτογραφηθεί και προσαρμοστεί στο τυπικό της νεοελληνικής.

Οι Ζαχολίτες έποικοι ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με το εμπόριο σταφίδας. Στην εμπορική ακμή του Δερβενίου, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, εκατοντάδες εργάτες δούλευαν σε συσκευαστήρια κορινθιακής σταφίδας, η οποία φορτωνόταν από το λιμάνι του Δερβενίου σε μεγάλα εμπορικά πλοία και πωλείτο στις αγορές της Ευρώπης.

Σήμερα το Δερβένι είναι κέντρο παραγωγής λεμονιών.

  • ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • VIDEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάνω από 800 φυτά κάνναβης κατασχέθηκαν στην Καλαμάτα

Οι εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης...

Διαγωνισμός για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής της υπηρεσίας ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ – Ομάδα 1 της υπ΄ αριθ. 1/2024 (ορθή επανάληψη)...

Κάντε κλικ για να δείτε τα Στοιχεία Διαγωνισμού (Α/Α Συστήματος:   ) μέσω του http://www.promitheus.gov.gr/ Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B]     The post Διαγωνισμός για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής της

Πανελλήνιες 2024: Πότε ξεκινούν – Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων

O χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις...

Από το Ναύπλιο η αποφυλάκιση των 9 Αιγυπτίων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της Πύλου

Από τις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου που μεταφέρθηκαν με αστυνομική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο