“Νοητικές Ασκήσεις” αντιμετώπισης του Alzheimer από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και τη Μάγδα Τσολάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η άνοια σχετίζεται με έκπτωση ποικίλων νοητικών ικανοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι και ο λόγος, η μνήμη και η δυσκολία στον προσανατολισμό των προσώπων, του χρόνου και του χώρου. 

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο απευθύνεται σε ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν από Αλτσχαίμερ και χωρίζεται σε τρεις πρακτικές ενότητες οι οποίες περιλαμβάνουν: Ασκήσεις Λόγου, Αριθμητική Ανάγνωση και Προσανατολισμό στην Επικαιρότητα. Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει δώδεκα, εικοσιτέσσερις και δώδεκα συνεδρίες αντιστοίχως. Για την επίλυση των ασκήσεων χρειάζονται περίπου 45′ με 60′ για κάθε συνεδρία, οι οποίες μπορούν να επαναληφθούν για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Στο τέλος κάθε συνεδρίας μπορεί να γίνει η διόρθωση των ασκήσεων βάση των λύσεων που υπάρχουν. 

Στο πρόγραμμα “Ασκήσεις Λόγου” υπάρχουν ασκήσεις όπως:

  • Να φτιάξουν λέξεις με γράμματα που δίνονται 
  • Να βάλουν τα γράμματα στη σωστή σειρά
  • Να βρουν λέξεις που ξεκινούν με κάποιο συγκεκριμένο γράμμα
  • Αντιστοίχιση συλλαβών 
  • Να γράψουν τα αντίθετα λέξεων 
  • Να βάλουν τις λέξεις στη σωστή σειρά για να σχηματιστούν οι προτάσεις 
  • Να σβήνουν λέξεις που δεν ταιριάζουν στις προτάσεις 
  • Να γράψουν σε προτάσεις τις λέξεις που λείπουν και είναι το αντίθετο μιας που ήδη υπάρχει

Το πρόγραμμα “Αριθμητική και Ανάγνωση” είναι ένα πρόγραμμα νοητικής εκπαίδευσης, το οποίο καλλιεργεί ικανότητες προσοχής και εκτελεστικών λειτουργιών. Αποτελείται από δύο μέρη: την εκτέλεση των αριθμητικών πράξεων και την ανάγνωση. Το μέρος της αριθμητικής αφορά γραπτές αριθμητικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση και διαίρεση) ακέραιων αριθμών. Το μέρος της ανάγνωσης αποτελείται από γραπτά κείμενα. Ο βαθμός δυσκολίας και στα δυο μέρη αυξάνεται σταδιακά καθώς οι συγκεκριμένες ασκήσεις έχουν ως στόχο να βελτιωθούν οι νοητικές λειτουργίες σε άτομα με Ήπια Νοητική Δυσλειτουργία ώστε να αναχαιτίσουν τα ελλείμματα και να επιστρέψουν σε φυσιολογικές επιδόσεις.

Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα “Προσανατολισμός στην Επικαιρότητα” απευθύνεται σε άτομα με άνοια και στόχος είναι η βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων, των ικανοτήτων προσοχής και εκτελεστικής λειτουργίας, της οπτικής μνήμης και της οπτικής αντίληψης. Μέσα από απλές ερωτήσεις όπως: Ποιο είναι το όνομά σου; Πες μου λίγα πράγματα για την καταγωγή σου. Έχεις παιδιά/εγγόνια; ή Τι μέρα είναι σήμερα; Πόσο του μηνός και τι έτος έχουμε;Τι εποχή έχουμε; έχουν ως σκοπό να αναπτυχθούν η κατανόηση, η παραγωγή λόγου, η επεισοδιακή μνήμη, η παραγωγή συνειρμών και η καθυστερημένη λεκτική ανάκληση. 

Τέλος οι “Νοητικές Ασκήσεις” δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) που πάσχουν από Alzheimer και μπορούν να έχουν άμεση βοήθεια αλλά και σε αυτά που μένουν σε μικρότερες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο Κέντρο Ημέρας ή δεν μπορούν να επισκεφθούν κάποιο ειδικό.

Το βιβλίο “Νοητικές Ασκήσεις” της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και της Μάγδας Τσολάκη κυκλοφορεί από τις πρότυπες Εκδόσεις iWrite.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμα σε τρεις κλίμακες για την εκπρόθεσμη πληρωμή τους

Τρεις διαφορετικές κλίμακες θα έχουν τα πρόστιμα για την...

Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Το Arxon.gr δημοσιεύει την διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας...

Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι ;

«Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι;» από την...

Καιρός: Ζέστη, σκόνη και τοπικές βροχές

Αίθριος αναμένεται σήμερα, Σάββατο (18/5) ο καιρός στις περισσότερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο