Γ. Καλπούζος: “Αισθάνομαι τυχερός που κατάφερα να συνοδοιπορήσω στους δρόμους του στοχασμού και των συναισθημάτων με πολλούς αναγνώστες”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τον γνωστό συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, ο οποίος θα επισκεφτεί τη Τρίπολη και τη Καλαμάτα για τη παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο “Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης”. Ο κος Καλπούζος αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε για το νέο του βιβλίο, για το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργεί με του χαρακτήρες που πλάθει αλλά και για την αγάπη που του δείχνει ο κόσμος. 

Ακολουθεί η συνέντευξη

Το Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός το νέο σας μυθιστόρημα “Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης”. Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια περιγραφή των όσων πρόκειται να διαβάσουμε σε αυτό;

Η μυθοπλασία παρακολουθεί τη διαχρονική πορεία του ανθρώπου που αναμετριέται με τη μοίρα και τον εαυτό του. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζώτος, πορεύεται προσπαθώντας να μην αποκαλυφθούν όσα τον αναγκάζουν να μεταναστεύσει από το χωριό του στα Γιάννενα ύστερα από μια δολοφονία, μια αυτοκτονία και όσα φημολογούνται για τη μάνα του και τη μυστηριώδη γέννησή του. Στα Γιάννενα δυσκολεύεται να βιοποριστεί, ζηλεύει όσα δεν μπορεί να απολαύσει, παρεξηγεί, παθιάζεται, πεισμώνει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θηριωδία του πολέμου, με δολοπλοκίες, καβγάδες και ξυλοδαρμούς, θα συμμετάσχει σε ευτράπελα περιστατικά, ενώ ο έρωτάς του για την Χαβαή θα αποτελέσει μια άλλη μεγάλη δοκιμασία γι’ αυτόν. Από τη δική της μεριά η Χαβαή καλείται να συγκρουστεί με το οικογενειακό της περιβάλλον, αλλά και με το σύνολο της μουσουλμανικής κοινότητας για να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα ο έρωτάς της. Επί της ουσίας πρέπει να διαθέτει μια επαναστατημένη ψυχή προκειμένου να καταφέρει να ορθώσει το ανάστημά της και να ακολουθήσει τα «θέλω» της. Αρκετοί άλλοι ήρωες πλαισιώνουν τους δύο πρωταγωνιστές – ένας σατανικός εμπειρικός γιατρός, ένας τυχοδιώκτης καλόγερος, μια γυναίκα αράχνη και άλλοι – ενώ έχουν μέντορά τους τον σιορ Δονάτο ο οποίος δίνει σοφές ορμήνιες, ωστόσο κρύβει κι εκείνος τα δικά του μυστικά ή ανομήματα.

Παράλληλα με τη μυθοπλασία και την αναπαράσταση μιας χρονικής περιόδου, το βιβλίο πραγματεύεται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα: την ταυτότητα του Έλληνα, ποικίλες εκφάνσεις της ψυχής, το αγρίμι του ανθρώπου όταν βρεθεί στον πόλεμο, τη συνύπαρξη, τις κοινωνικές ανισότητες, τη θυσία του γονιού για τα παιδιά, την κοινωνική θέση της γυναίκας, την ατομική ευθύνη του καθενός μας ως μέλη μιας οικογένειας ή ως πολίτες, την αξία του στοχασμού και πολλά ακόμη.

Ο τίτλος του νέου  σας μυθιστορήματος έχει συμβολική σημασία; “ Γινάτι” σημαίνει πείσμα, αγανάκτηση και οργή. Χαρακτηρίζει αυτή η λέξη τους χαρακτήρες σας;

Το γινάτι στο μυθιστόρημα προσομοιάζει με την αρετή και την κακία. Χωρίζεται σε δυο δρόμους. Κακό γινάτι είναι η ξεροκεφαλιά, ο φανατισμός, η εκδικητικότητα, ο θυμός, η ζήλια, να θέλεις να υποτάξεις τον άλλον στον έρωτα, στη δουλειά, στην παρέα, να περνιέσαι για πιο σπουδαίος από τους άλλους, και ούτω καθεξής. Από την άλλη υφίσταται το καλό γινάτι, το δημιουργικό και γόνιμο πείσμα. Όταν λέει κανείς θα σηκώσω ξανά το κεφάλι, θα λιώσω στο διάβασμα ή στη δουλειά και θα πετύχω, θα παλέψω για την αξιοπρέπειά μου, θέτω στόχους και μοχθώ για να τους πετύχω. Οι ήρωες του βιβλίου διακατέχονται κατά περίπτωση ή και ο καθένας από πολλών λογιών γινάτια.

Στο “Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου” μας μεταφέρατε στην Άρτα του 1960. Αυτή τη φορά μας ταξιδεύετε στα Γιάννενα του 1917. Τι είδους έρευνα κάνατε προκειμένου να προσεγγίσετε αυτή τη χρονική περίοδο;

Μόνο τα φύλλα των τοπικών εφημερίδων που μελέτησα ανέρχονται σε 18.000. Από κει και πέρα ανέτρεξα σε πηγές που αφορούν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1917-1929, την Ιστορία των Ιωαννίνων από παλαιοτάτων χρόνων, την αρχιτεκτονική, την ενδυμασία, τα έθιμα, τη συγκοινωνία, τις διάφορες θρησκείες και φυλές, πολεμικές εκθέσεις, σε αρχεία του Δήμου Ιωαννιτών, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, περιοδικά, προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, τραγούδια, στιχοπλάκια, παροιμίες και…ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.

Δένεστε με τους χαρακτήρες που δημιουργείτε;

Γίνομαι ο καλός και ο κακός, ο άντρας και η γυναίκα, ο ανδρείος και ο κιοτής, ο τυχοδιώκτης και ο καλοσυνάτος γέρος και ούτω καθεξής. Βιώνω τα πάθη και τα παθήματά τους, οργίζομαι, κλαίω, γελάω, θλίβομαι, απογοητεύομαι, διασκεδάζω, περνά από μέσα μου όλος ο συναισθηματικός τους κόσμος.

Πως νιώθετε κάθε φορά που τα βιβλία σας γίνονται best seller;

Αισθάνομαι ενοχική χαρά. Από τη φύση του χαρακτήρα μου δεν αφήνομαι στον ενθουσιασμό, ενώ όσα συμβαίνουν γύρω μου δε με αφήνουν καθόλου αδιάφορο. Δε γίνεται να υπάρχει τόση δυστυχία στον κόσμο και να πλέω σε πελάγη ευτυχίας. Λέω απλά, έκανα καλά τη δουλειά μου και πάμε παρακάτω. Κάποιος άλλος κάνει καλά τη δουλειά του στον δικό του τομέα. Αυτό είναι όλο. Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται πιο σπουδαίος από κανέναν άλλον. Έτσι σκέφτομαι κι έτσι πορεύομαι στη ζωή μου.

Ποίηση ή λογοτεχνία; Ποια ξεχωρίζετε περισσότερο;

Είναι και τα δύο νερό από την ίδια πηγή. Η διαφορά εντοπίζεται στο πώς προσέρχομαι κάθε φορά στην πηγή. Πόσο διψασμένος είμαι, σε σχέση με το συναίσθημα που πυροδοτεί τη σκέψη μου. Πλέον αποσπά τη μέθη μου το μυθιστόρημα, όμως η ποίηση είναι διάχυτη σε κάθε σελίδα.

Πως αισθάνεστε για την αγάπη που σας δείχνει ο κόσμος; Όταν σας συναντά στο δρόμο τι σας λέει;

Αισθάνομαι τυχερός που κατάφερα να συνοδοιπορήσω στους δρόμους του στοχασμού και των συναισθημάτων με πολλούς αναγνώστες. Αναπτύσσεται μακρόθεν μια φιλία, η οποία εκδηλώνεται και στις τυχαίες συναντήσεις μας. Θαρρείς και γνωριζόμαστε από παλιά. Κι αυτό ισχύει εκατέρωθεν.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά που μας παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη. Σας εύχομαι το νέο σας μυθιστόρημα να είναι καλοτάξιδο. Ωστόσο, πριν κλείσουμε θα ήθελα να μας πείτε ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας και αν γράφετε κάτι αυτή τη περίοδο.

Σας ευχαριστώ κι εγώ για τις ευχές σας, τη φιλοξενία και το βήμα που μου διαθέσατε να αναπτύξω ορισμένες σκέψεις μου! Όσον αφορά το επόμενο συγγραφικό μου βήμα μάλλον θα με πάει αρκετές εκατοντάδες χρόνια πιο παλιά. Όμως είναι πολύ νωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθιερωμένη εκδήλωση «Το Κάψιμο του Ιούδα»

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα θα υπάρξει μια αλλαγή σε σχέση με την καθιερωμένη πραγματοποίηση του δρώμενου « Το κάψιμο του Ιούδα».  Η εκδήλωση αυτή δε θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται, στην Πλατεία Φιλικών «Πλατεία των Προσφύγων της Μικράς Ασίας-Γιώργος Καραγιάννης», λόγω της εκδημίας του σπουδαίου Τριπολίτη και

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής (30/4/2024)

Την Μ. Τρίτη (30/4/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας. Η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (από 00:00  έως και 24:00 ) είναι για

20η Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής

20Η-29-04-2024-ΟΡΘΗ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΛήψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο