Σεπτεμβρίου 04, 2017

Πλήθος κόσμου στο δρώμενο του τρύγου στην 6η «Άρτος - Οίνος - Έλαιον»

Πολλές εκατοντάδες Καλαματιανών και επισκεπτών κατέκλυσαν το χώρο του πατινάζ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το βράδυ της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2017, για να παρακολουθήσουν μια θαυμάσια βραδιά με έμφαση στα έθιμα του τρύγου, στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης «Άρτος - Οίνος – Έλαιον». Η βραδιά περιελάμβανε, επίσης, παραδοσιακούς χορούς από πολλά συγκροτήματα, ενώ τα μέλη 13 Πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας ετοίμασαν με μαεστρία πατροπαράδοτες νοστιμιές της τοπικής μας κουζίνας.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

SDC10572 Medium

4 3

Η 6η αγροτική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς πέτυχε το σκοπό της, που είναι να προβάλει τα ποιοτικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα, καθώς και το λαϊκό μας πολιτισμό.
Εκατοντάδες Καλαματιανοί και επισκέπτες, αφού είδαν από κοντά τα εκλεκτά προϊόντα, δοκίμασαν και αγόρασαν υπέροχες γεύσεις στα περίπτερα των 35 εκθετών, μαζί με φυτικά καλλυντικά, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

SDC10656 Medium

«Η βραδιά αυτή είναι αφιερωμένη στις μανάδες μας, που σηκώνονταν από τις 3 τη νύχτα για να τα ετοιμάσουν όλα», επεσήμανε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενστερνιστούμε και πάλι τις αξίες των προγόνων μας, την εργατικότητα, την απλότητα και τη λιτότητα, κάτι που θα μας βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης.
Ο Δήμαρχος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς όσους μόχθησαν για την προετοιμασία και τη διενέργεια της Έκθεσης, την οποία ο Δήμος Καλαμάτας διαρκώς θα διευρύνει, ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά και το χώρο διεξαγωγής της, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Ιδιαίτερα στάθηκε στους Συλλόγους απ' όλη τη Μεσσηνία – φέτος προστέθηκε και ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας – που κρατούν ζωντανή την παράδοση και πάντοτε ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Δήμου Καλαμάτας.

ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

SDC10586 Medium

Τα υλικά και τις διαδικασίες παρασκευής φαγητών της παραδοσιακής – μεσογειακής κουζίνας στη μεσσηνιακή της εκδοχή, είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες της Έκθεσης να δουν από κοντά, παρακολουθώντας τα μέλη των Συλλόγων να ετοιμάζουν πέτουλες, πίτες γάμου, λαλαγγίδες, λαλάγγια Μάνης, λαλαγγόψωμα, λουκουμάδες, τηγανόψωμα, ρυζογλυκό, μουσταλευριά, κάθε είδους λιχουδιές με αγκινάρα, μπερεκέτια μικρασιάτικα και πολλά άλλα.

SDC10612 Medium

Τις νοστιμιές ετοίμασαν οι κυρίες από τα Φρουτζοκρέμμυδα και από τους Συλλόγους Νερομύλου, Βλαχόπουλου, Μικρής Μαντίνειας, Καλαμίου, Βέργας, Σπερχογείας, Άριος, Μικρομάνης, Συλλόγου Μικρασιατών «Ιωνία», ενώ τα μέλη του Συλλόγου των Νεδουσαίων χόρεψαν και τραγούδησαν. Χαιρετισμούς απέστειλαν, λόγω αδυναμίας τους να παρευρεθούν, οι Σύλλογοι Μεταμόρφωσης, Αμφιθέας και Κουκουραχίου και Απανταχού Μαυρομματαίων.

SDC10613 Medium

Το ζαχαροπλαστείο Αθανασίου προσέφερε σάμαλι και η επιχείρηση Ηλία Καρδάση μελομάκαρονα, μουσταλευριά, δίπλες και κουλούρια. Όλα αυτά τα είδη, καθώς και όσα παρασκεύασαν με μεράκι τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων διανεμήθηκαν δωρεάν στο κοινό.

SDC10614 Medium

Νοικοκυρές του Νερόμυλου έδειξαν στον κόσμο τι σημαίνει να τραβάς «του λιναριού τα πάθη» για να βγει το νήμα και να υφανθούν τα λινά υφάσματα, αλλά και πώς γνέθεται το μάλλινο νήμα και το νήμα από σπάρτο.

SDC10631 Medium

Ο γανωτής Δημήτρης Λυκοτραφίτης γάνωσε τα σκεύη που του έφερε ο εγγονός του Γιώργος, δείχνοντας στον κόσμο μια τέχνη που επί αιώνες ήταν αναγκαία στα νοικοκυριά.

ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΡΥΓΟΥ

SDC10731 Medium

Το δρώμενο του τρύγου αναπαρέστησαν με μεγάλη επιτυχία και θαυμαστή επιμέλεια μέλη του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, πλαισιώνοντάς το με χορό, ενώ τραγούδησε ο Κώστας Τζανέτος, χοροδιδάσκαλος, συνοδεία μουσικών.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

SDC10648 Medium

Παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Θράκης παρουσίασε πολυμελές συγκρότημα από το Σύλλογο Χορού «Ξενία», ενώ μέλη της Ακαδημίας Χορού «Απόλλων και Άρτεμις» απέδωσαν λαϊκούς χορούς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», με πλειάδα χορευτών, παρουσίασε τσάμικα και καλαματιανά. Όλοι απέσπασαν τη θερμή επιδοκιμασία του κοινού με σφυρίγματα και έντονα χειροκροτήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017 16:57

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr