Mantinians | Η ομάδα παραγωγών της Μαντινείας που θα έχει στόχο την προώθηση των κρασιών της ζώνης κάτω από ένα όνομα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ομάδα των Mantinians, των οινοποιείων που βρίσκονται στην ΠΟΠ ζώνη της Μαντινείας, μας συστήθηκε αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο με ένα άτυπο προφίλ. Η συνέργεια τους και η πρόθεση για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών αποκτά πλέον και επίσημη ταυτότητα. Σήμερα γεννήθηκαν οι Mantinians, η ομάδα παραγωγών της Μαντινείας που θα έχει στόχο την προώθηση των κρασιών της ζώνης κάτω από ένα όνομα.

Με 13 από τα οινοποιεία της ζώνης να συμμετέχουν στον Σύνδεσμο, η κοινή φωνή αναμένεται να ακουστεί δυνατά, με δεδομένο ότι τα κρασιά της περιοχής έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα το τελευταίο διάστημα.
Μια ιδέα που υπήρχε αλλά αφορμή για την επανέναρξη του διαλόγου δόθηκε από την Ιωάννα Παπαϊωάννου και τον Χρήστο Ζαχαρόπουλο που έκαναν την πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από αρκετές συζητήσεις, ο Σύνδεσμος απέκτησε υπόσταση και σήμερα συγκροτήθηκε σε σώμα το πρώτο ΔΣ. Πρόεδρος εκλέχθηκε η Ανδριανή Τσέλεπου, αντιπρόεδρος η Μαριλένα Παναγοπούλου, Γραμματέας ο Αλέξανδρος Τζαχρίστας, Ταμίας η Μπέτυ Βερβενιώτη, Μέλος ο Κωνσταντίνος Μποσινάκης και Αναπληρωματικά Μέλη ο Απόστολος Καλογερόπουλος και ο Θοδωρής Κουτσουμπός. Νέοι άνθρωποι με όραμα για τον τόπο τους.

To logo των Mantinians
Στη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, τον τελευταίο καιρό γίνονται σημαντικά πράγματα που τραβούν την προσοχή ανθρώπων του κρασιού απ’ όλο τον κόσμο. Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με την ποιότητα. Τα κρασιά της ζώνης χρόνο με τον χρόνο βελτιώνονται και η γενική εικόνα, από όλα τα οινοποιεία είναι πολύ θετική. Με διαφορετικά στυλ και εκφράσεις, με τυπικότητες από τη μία αλλά και με ριζοσπαστικές προσεγγίσεις από την άλλη, οι οινοποιοί έχουν βαλθεί να ανακαλύψουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εκδοχές.
Από κλασσικές λευκές οινοποιήσεις, φρέσκα κρασιά δεξαμενής ή ωριμασμένα σε ξύλινα βαρέλια, μέχρι ροζέ, ημίξηρα, αφρώδη και πρόσφατα ακόμα και pet nat. Τα όρια δείχνουν ανεξάντλητα και οι οινοποιοί όπως φαίνεται αρέσκονται στους πειραματισμούς προς ικανοποίηση των οινόφιλων που συνεχώς αναζητούν νέες γεύσεις και στυλ.

Σημαντική είναι και η ανταπόκριση που έχει όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τα οινοποιεία της Μαντινείας στο εμπορικό κομμάτι. Δίπλα στα μεγάλα καθιερωμένα οινοποιεία, έρχονται να προστεθούν νέες, μικρές και πολλά υποσχόμενες προσπάθειες και τα περισσότερα από τα κρασιά της Μαντινείας, βρίσκουν τη θέση τους στην αγορά. Η Μαντινεία, ένα brand που ήταν υποτιμημένο για πολλούς και για πολύ καιρό, καθώς είχε ταυτιστεί με άλλες πιο κλασσικές οινικές εποχές, αλλά τώρα αποκτά σύγχρονο χαρακτήρα και μπορεί να είναι πλέον παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Σύνδεσμος των οινοποιών της Μαντινείας είναι αυτό που έλειπε ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη εξωστρέφεια και η κοινή πολιτική.

Μετά την πρώτη γευστική δοκιμή από τους The Mantinians που έγινε για οινοχόους από εστιατόρια και κάβες, που είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις διαφορετικές εκδοχές του Μοσχοφίλερου, αλλά και των άλλων ποικιλιών που καλλιεργούνται στη ζώνη, θα έρθει σύντομα και η επίσημη παρουσίαση στο Αθηναϊκό κοινό. Ανάμεσα στους στόχους των Mantininas, πέρα από την ανάδειξη του brand “Μαντινεία” τουλάχιστον όπως τέθηκαν στο ξεκίνημα αυτής της ομάδας είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού σε συνδυασμό με την γαστρονομία του τόπου, η προβολή των πολιτισμικών στοιχείων, αλλά η του τύπου. Ένας από τους βασικούς στόχους της ένωσης είναι και ο εξυγχρονισμός της ζώνης ΠΟΠ ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα με τη κληματική αλλαγή αλλα και να διασφαλιστεί ακόμα καλύτερα η ποιότητα των κρασιών της ζώνης.

Τα οινοποιεία που αποτελούν τους Mantinians:
1. Αμπελοτεμάχιο 211
2. Οινοποιείο Βερβενιώτη
3. Juliet and Romeo Wines
4. Κτήμα Καλογερόπουλου
5. Οινοποιείο Μορόπουλου
6. Οινοποιία Μποσινάκη
7. Οινοποιείο Μπουτάρη
8. Novus Winery
9. Κτήμα Παναγόπουλου
10. Κτήμα Παπαγεωργίου
11. Κτήμα Σπυρόπουλου
12. Οινοποιείο Τρουπή
13. Κτήμα Τσέλεπου

Πρωταγωνιστής της Μαντινείας, είναι το Μοσχοφίλερο, μια από τις 4 εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες (μαζί με Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο) στην προσπάθεια που κάνουν οι θεσμικοί φορείς του κρασιού για προώθηση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό.
Η ΠΟΠ ζώνη της Μαντινείας έχει περίπου 15.000 στρέμματα αμπελώνων με περισσότερα από 30 οινοποιεία. μεγάλα και αναγνωρισμένα αλλά ακόμα και πολύ μικρά, καινούργια.

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης σημαίνει ότι για να αναγράφεται η λέξη Μαντινεία στην ετικέτα ενός κρασιού, αυτό πρέπει να προέρχεται κατά τουλάχιστον 85% από το σταφύλι Μοσχοφίλερο, από αμπέλια εντός ζώνης και το υπόλοιπο 15% να είναι Ασπρούδες. Μπορεί να είναι ήσυχο ή αφρώδες, ανάλογα με το τι θέλει να εκφράσει ο παραγωγός.

• Η καλλιέργεια του Μοσχοφίλερου στη Μαντινεία ευνοείται κυρίως λόγω του ψυχρού κλίματος.
• Είναι ποικιλία ερυθρωπή και όχι λευκή!
• Είναι όψιμη, ο τρύγος της λοιπόν γίνεται τον Οκτώβρη.
• Της αρέσει το υψόμετρο και στα αρκαδικά οροπέδια μπορεί να ωριμάσει σχετικά εύκολα ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν δίνει τα ίδια αποτελέσματα σε άλλες περιοχές που δοκιμάστηκε.
• Δίνει κρασιά ευχάριστα με μεγάλη αρωματική ένταση όπου κυριαρχούν τα αρώματα του τριαντάφυλλου και των εσπεριδοειδών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE | ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 23/06/2024

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 23/06/2024  https://www.youtube.com/live/pkn-lFx8L9g

Πήρε 10 με τόνο!!! το 10ο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών του Α.Π.Σ. «Αετοί Γορτυνίας» με 220 αθλητές από όλη την Ελλάδα!!!

220 αθλητές σωματείων από όλη την Ελλάδα καταχειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες θεατές στο 10ο Τουρνουά Πολεμικών Τεχνών που διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΕΤΟΙ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ» υπό την αιγίδα και την χρηματοδότηση του Δήμου Γορτυνίας, στο ανακαινισμένο Θέατρο Δημητσάνας «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», το Σάββατο 22 Ιουνίου.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας

23ος αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου” Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σας περιμένουμε στο Αρχαίο λιμάνι Κεχρεών να τρέξετε ή να περπατήσετε την διαδρομή που έκανε ο Απόστολος Παύλος μέχρι την Αρχαία Κόρινθο. Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων. Αιτήσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο. https://runningnews.gr/mitem.php?id=60968 The post 23ος αγώνας δρόμου “Στα χνάρια του Απόστολου Παύλου” Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 appeared first on .

LIVE | ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN

ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ OPEN 22/06/2024 Στον χάρτη του πανελληνίου πρωταθλήματος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο