Λαμπαδηδρομίες 2018 στη Δημητσάνα το βράδυ της 24ής Μαρτίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα το βράδυ της 24ής Μαρτίου ο χρόνος γυρνά πίσω 197 χρόνια. Τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας με τη στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και των λοιπών φορέων, που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αναβιώνει για έκτη συνεχή χρονιά το έθιμο των Λαμπαδηδρομιών, το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στην Δημητσάνα.

Τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, βγαίνουμε στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, τραγουδώντας κολοκοτρωνέικα τραγούδια και στήνουμε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, υπό τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης! Μικροί, μεγάλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή, προς τιμήν των ηρώων του ’21.

Ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας για έκτη συνεχόμενη χρονιά, και μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία που έλαβε η αναβίωση του εθίμου των Λαμπαδηδρομιών, διοργανώνει και πάλι το δρώμενο αυτό στην Ιστορική Δημητσάνα, Παραμονή της εθνικής εορτής, Σάββατο 24 Μαρτίου. Πρόκειται για αναβίωση ενός “δρώμενου”, που πραγματοποιείτο στη Δημητσάνα μέχρι και τη δεκαετία του ’70, το οποίο επανέφερε εδώ και έξι χρόνια ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας.

Παραμονή της 25ης Μαρτίου λοιπόν το βράδυ, στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα, ο χρόνος γυρίζει πίσω, τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, βγαίνουν στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια.

Ο δημοτικός φωτισμός σβήνει και οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, δίνοντας το «σύνθημα» για να ξεκινήσουν δύο ξεχωριστές ομάδες την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης. Μαζί τους αναμειγνύονται εκατοντάδες επισκέπτες και όταν οι δύο ομάδες συναντιούνται ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος απευθύνει χαιρετισμό στους ήρωες του ’21. Η πομπή ξεκινάει την πορεία της, πανηγυρίζοντας τον ξεσηκωμό των Ελλήνων με κολοκοτρωνέικα τραγούδια κάτω από τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης μπαρούτης, ενώ ο ουρανός φωτίζεται με πυροτεχνήματα. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, η κατάνυξη κορυφώνεται με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, και γλέντι.

Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους συμμετέχοντες και θεατές αυτής της φαντασμαγορικής και συνάμα κατανυκτικής αναβίωσης. Δάκρυα συγκίνησης κυλούν και οι φωνές τρέμουν, δοξάζοντας τους ανθρώπους εκείνους που συνέβαλλαν για να απολαμβάνουμε σήμερα την Ελευθερία μας. 

Έτσι προσκαλούμε όποιον Θέλει να βιώσει την εμπειρία αυτή και συμμετέχει μαζί μας, το Σάββατο στις 24 Μαρτίου το βράδυ στην μπαρουτοκαπνισμένη Δημητσάνα. 

Για Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες: 6944338547 Αγγελική Μπίρη    

lampadiodromies

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο