Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την παράταση πυρόπληκτων δανείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την παράταση πυρόπληκτων δανείων. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επιχειρήσεις της Αρκαδίας

Την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε ειδικές συνθήκες και αντίστοιχη παράταση μακράς διαρκείας ζητούν σε επιστολή, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, που απέστειλαν στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, μετά τα  σφοδρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αρκαδία, πριν από μερικές ημέρες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, το περασμένο Σάββατο 25/6/2016, σφοδρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή της Αρκαδίας. Αποτέλεσμα αυτών των καιρικών φαινομένων ήταν πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και περιουσίες. Οι ζημιές δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα, αλλά οι επιχειρηματίες της Αρκαδίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εν μέσω της οικονομικής κρίσης έρχονται αντιμέτωποι και με την μανία της φύσης.

Κλιμάκιο της κυβέρνησης επισκέφθηκε ήδη την περιοχή μας για να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι γρήγορα θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων. Από την πλευρά των επιχειρήσεων της περιοχής, όμως, η ζημιά που έχει επέλθει στην δραστηριότητά τους και στην οικονομική τους κατάσταση είναι, δυστυχώς, ανεπανόρθωτη, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποζημιώσει, για παράδειγμα, τον οινοποιό που έχασε όλη του τη φετινή σοδειά. Και οι απώλειες δεν είναι μόνον οι άμεσες, που υφίστανται οι παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και οι έμμεσες που υφίστανται όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές, είτε ως προμηθευτές τους είτε μέσω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των πρώτων.

Αυτή η αναπάντεχη καταστροφή έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας, οι οποίες ταλανίζονται επιπλέον και από το θέμα των «πυρόπληκτων» δανείων.

Τα δάνεια αυτά, έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θέμα το οποίο μεγιστοποιεί τα προβλήματα. Έχει γίνει μια προσπάθεια, από τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (ν. 4307/2014), που δεν υποχρέωνε όμως τις τράπεζες για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, με την παρούσα, αιτούμαστε την κατάταξη των δανείων αυτών σε ειδικές συνθήκες και αντίστοιχη παράταση μακράς διάρκειας, ώστε να γίνει ευχερής η αποπληρωμή τους χωρίς κοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες φυσικές καταστροφές που υπέστη ο νομός μας.

Στα πλαίσια αυτά, παρακαλούμε για:

– για την κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών

– την δεκαπενταετή επιπλέον παράταση αποπληρωμής τους

– έναρξη πρώτης καταβολής την 01/01/2018

– υποχρεωτικότητα της ως άνω ρύθμισης για τις τράπεζες.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε να μελετήσετε με προσοχή όλα τα ανωτέρω και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ρύθμιση αυτών των θεμάτων, προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να μην αντιμετωπίσουν άμεσα τον οικονομικό αφανισμό.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια...

Τρίπολη: Φωτιά ξέσπασε στον Άγιο Βασίλειο

Το απόγευμα της Πέμπτης 18/7, ξέσπασε φωτιά στον Άγιο...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην περιοχή, καθώς και για

Ακύρωση παράστασης

Μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας και ισχύει για τις 18/7/2024, η περιοχή μας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4. Ως εκ τούτου η παιδική θεατρική παράσταση "O Kαραγκιόζης Καουμπόης" που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, ακυρώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο