Διαβάσαμε: “Ιρένα Σέντλερ” του Σιλμπέρ Σινουέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκλεισε τα μάτια και προσπάθησε να θυμηθεί τα ονόματα μερικών παιδιών που είχε σώσει, που με τον αγώνα της είχε καταφέρει να αποτρέψει τη στιγμή που η νύχτα συνθλίβει την ημέρα με τρόπο ανεπανόρθωτο. Τα πλάσματα, τα οποία, χάρη σ’ εκείνη, ήταν πλέον ασφαλή. Θα μεγάλωναν. Θα γίνονταν γυναίκες και άντρες και, ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα ξανάβρισκαν εκείνους που τους έδωσαν ζωή.

Βαρσοβία, Δεκέμβριος 1941

Μετά την εισβολή των Γερμανών η κατάσταση γίνεται τραγική. Οι κάτοικοι τρέφονται μεσω δελτίων, τα οποία τους χωρίζουν σε τρεις κατηγορίες: οι Γερμανοί επιτρέπεται να προμηθεύονται τρόφιμα 2.613 θερμίδων, οι Πολωνοί με 699 θερμίδες και οι Εβραίοι με 184 θερμίδες. Όπως είναι φυσικό η μαύρη αγορά διαφεντεύει με αποτέλεσμα η πείνα και η μιζέρια να αυξάνεται. Ένα κύμα νέων νόμων και απαγορεύσεων περιορίζει ολοένα και περισσότερο τις ζωές των Πολωνών και ειδικότερα τις ζωές των Εβραίων που μαρτυρούν κάθε μέρα που περνά στο γκέτο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή…

Τι είχε απομείνει από τις ουτοπίες της; Από τις ελπίδες της για έναν καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο; Έναν κόσμο όπου η καλοσύνη θα ήταν νόμος. Πώς σαρώθηκαν τόσο βίαια όλα αυτά, μέσα σε λίγες ώρες; Εξαιτίας ενός τρελού δικτάτορα.

Μην αντέχνοντας άλλο αυτή τη κατάσταση, η Ιρένα Σέντλερ, υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία, πηγαίνει κόντρα στο ανπάνθρωπο καθεστώς του Χίτλερ. Αποφασίζει να βοηθήσει τους Εβραίους που κατοικούν στο γκέτο. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άθλιες και μέρα με την μέρα το Τρίτο Ράιχ βρίσκει νέους τρόπους για την εξόντωσή τους. 

Εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως κοινωνική λειτουργός αρχίζει να φυγαδεύει τα μικρά παιδία από το γκέτο. Ξεγελώντας τις Αρχές καταφέρνει να περάσει χιλιάδες παιδία μέσα από υπόγεια ή υπονόμους,μέσα σε κούτες από χαρτόνι, σε βαλίτσες, σε σκουπίδια, τα οποία τα πήγαινε σε μοναστήρια, σε ορφανοτροφεία και σε οικογένειες που ήταν πρόθυες να βοηθήσουν. Κάθε παιδί είχε πλαστά χαρτιά και νέο όνομα, με την Ιρένα να κρατά τα πραγματικά τους στοιχεία σε ένα μικρό ημερόλογιο με την ελπίδα οτι θα καταφέρει να τα ενώσει και πάλι με τις οικογένειές τους μετά τον πόλεμο. Δυστυχώς κάποιων άτυχων συγκυριών η δράση της αποκαλύπτεται και συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Παρόλα αυτά καταφέρνει να δραπετεύσει και να γλυτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα.

Χρόνια αργότερα, όταν την επισκέπτεται στο γηροκομείο η εγγονή ενός κοριτσιού που έσωσε. Η νεαρή κοπέλα της διηγείται την ιστορία που της έλεγε η γιαγιά της και την αποκαλεί ηρωίδα. Η Ιρένα της εξομολογείται ότι νιώθει ένοχη. Ένοχη επειδή δεν έσωσε ακόμα περισσότερα παιδιά.

Και να θυμάσαι ν’ αγαπάς. Ν’ αγαπάς ακόμα κι αυτούς που δεν το αξίζουν… Να το θυμάσαι ν’ αγαπάς.

Το βιβλίο του Σιλμπέρ Σινουέ είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη ζωή και τις ενέργειες μιας γυναίκας – σύμβολο όπου το 1965 ανακηρύχθηκε από το Ισραήλ “Δίκαιη των Εθνών” και το 2007 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Ένα βιβλίο – μαρτυρία που βασίζεται σε πραγματικά γεονότα και σκιαγραφεί μια εποχή όπου επικρατούσε η πείνα, ο φόβος και ο ακραίος κοινωνικός ρατσισμός. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα πρέπει να διαβαστεί απ’ τον καθένα γιατί μιλάει για μια ιστορία που ήρθε πολλά χρόνια μετά στο φως.

Το μυθιστόρημα του Σιλπέρ Σινουέ “Ιρένα Σέντλερ” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μεγάλη Πέμπτη

H Εκκλησία θυμάται τον Μυστικό Δείπνο. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται...

Ναύπλιο: 1.000 βαμμένα κόκκινα αυγά για τους απόρους του Συσσιτίου Ευαγγελίστριας

Εθελόντριες του Συσσιτίου του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου έβαφαν...

Ευχές Δημάρχου για το Πάσχα 2024

Συνδημότισσες και συνδημότες, Ο Δήμος Καλαμάτας με σταθερά και τολμηρά βήματα προοδεύει και εξελίσσεται, ατενίζοντας το μέλλον και τις προκλήσεις που αυτό επιφυλάσσει με αισιοδοξία. Η συμμετοχή της πόλης μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρώπης έως το 2030, η πιστοποίηση του Κλιματικού μας Συμβολαίου πριν λίγες εβδομάδες, επιβεβαιώνει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο