Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Νέους κινδύνους για το έμβρυο ανακάλυψαν οι επιστήμονες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται από την έγκυο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να προσέχουν, κάνοντας ότι είναι δυνατό να μην κολλήσουν κάποιο ιό.

Παλιότερες έρευνες έχουν συνδέσει τον πυρετό στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με 40% αύξηση του κινδύνου για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, μωρά που οι μητέρες τους εμφάνισαν πυρετό στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και παραμορφώσεις προσώπου, όπως το λαγώχειλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πυρετός έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της καρδιάς και του σαγονιού κατά τις πρώτες 3-8 εβδομάδες της κύησης.

Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένη μοριακή οδό που συνδέει άμεσα τον πυρετό της μητέρας με αυτές τις παραμορφώσεις.

Οι παρατηρήσεις των ειδικών έγιναν σε έμβρυα πειραματόζωων προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του πυρετού και ανακάλυψαν ότι κύτταρα νευρικής ακρολοφίας έχουν ιδιότητες ευαίσθητες στη θερμοκρασία.

Μέρος των συγγενών ελαττωμάτων ή παραμορφώσεων στα μωρά θα μπορούσε να προληφθεί αν ο πυρετός αντιμετωπιζόταν με τη χρήση ακεταμονιφένης το πρώτο τρίμηνο, υπέδειξαν οι ερευνητές.

onmed.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 203 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων στο Άστρος Κυνουρίας

Στις 203 χρόνια από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων, ο Δήμος Βορείας Κυνουρίας διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις στο Άστρος Κυνουρίας. Αυτές οι εκδηλώσεις αναδεικνύουν την ιστορική σημασία της συνέλευσης και τη συμβολή της στην ελληνική ιστορία.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργα οδικής ασφάλειας στην Π.Ε. Αργολίδας

Στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Στοιχείων Ασφάλειας Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αργολίδας 2025», συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Σιδέρη

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας στην αποστραγγιστική τάφρο Λιγδού

Αυτοψία πραγματοποίησε, την Παρασκευή 3 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, στην αποστραγγιστική τάφρο Λιγδού, συνοδευόμενος από τον διευθυντή τεχνικών έργων Θεόδωρο Γιαννόπουλο και τον διευθυντή του ΓΟΕΒ Παμίσου, Κώστα Χρυσανθακόπουλο. Στην αυτοψία παρόντες ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας Μικρομάνης Μιχάλης Κοτσιλιέρης και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Ιωάννης Αναζίκος. Διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία η δημιουργία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ