Λένα Μαντά: “Νιώθω ευλογημένη γιατί ο κόσμος αγάπησε τα βιβλία μου και μέσα από αυτά και μένα την ίδια”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε τη χαρά να μιλήσει με τη Λένα Μαντά. Η γνωστή συγγραφέας μας παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία των Best Sellers της σε vintage εκδόσεις από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στην οποία αναφέρθηκε για την αγάπη του κόσμου που λαμβάνει καθημερινά αλλά και για το νέο της βιβλίο “Ζωή σε Πόλεμο” που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 3 Μαΐου. 

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αφήσετε το επάγγελμα της νηπιαγωγού και να ακολουθήσετε το δρόμο της συγγραφής;

Δεν άφησα τίποτα γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα με το επάγγελμα. Από τον πρώτο χρόνο της σχολής, αντιλήφθηκα πως δεν θα γινόμουν ποτέ καλή νηπιαγωγός αλλά ολοκλήρωσα τις σπουδές μου για χατίρι της μητέρας μου που επέμενε. Αντίθετα, η συγγραφή ξεκίνησε για μένα σε πολύ μικρή ηλικία, από την Πέμπτη δημοτικού και δεν την άφησα ποτέ. Ήταν έρωτας…. διαρκείας!

Πριν λίγο καιρό περάσατε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πόσο σας επηρέασε αυτό;

Δεν θα έλεγα λίγο, τα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε. Και όπως κάθε τι δύσκολο στην ζωή μου, το αφήνω πίσω μου για να μην προκαθορίζει ούτε να επηρεάζει το μέλλον μου. Ότι έγινε πέρασε και δεν έχει νόημα να το αναμασάμε!

Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;

Οτιδήποτε αλληλεπιδρά μαζί μου, είναι ένα δυνάμει νέο μυθιστόρημα!  Σε κάθε γωνιά της ζωής μου, μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως μια νέα ιδέα! Αυτό είναι και η μαγεία της συγγραφής!

Τι είδους έρευνα κάνετε και πόσο χρόνο αφιερώνεται στην έρευνα πριν ξεκινήσετε ένα βιβλίο;

Αναλόγως το αντικείμενο του μυθιστορήματος. Αν διαδραματίζεται σε άλλη εποχή, τότε θέλω μήνες για να διαβάσω και να διαμορφώσω την ιστορία μου ανάλογα με το ιστορικό πλαίσιο και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής που θα περιγράψω. Με καθοδηγεί σαφώς το διαδίκτυο, αλλά διαβάζω και βιβλία που αφορούν στην εποχή που ζωντανεύω, μέσα από τους ήρωές μου.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία και συγγραφείς;

Θα θέλαμε πολλές πολλές σελίδες για να τους αναφέρω απλώς! Έχω επανειλημμένως πει, ότι διαβάζω αποκλειστικά έλληνες συγγραφείς, θέλω να γνωρίσω όσο μπορώ περισσότερους μέσα από την δουλειά τους, ξεκινώντας πάντα από τα του οίκου μου!

Πως νιώθετε κάθε φορά που τα βιβλία σας γίνονται best seller;

Ευλογημένη για την αγάπη των αναγνωστών!

Διαβάζετε τις κριτικές των βιβλίων σας; Πως διαχειρίζεστε τις καλές ή τις κακές;

Φυσικά και τις διαβάζω και μπορώ να πω ότι εστιάζω ιδιαίτερα στις αρνητικές, όταν είναι τεκμηριωμένες φυσικά. Με βοηθούν να βελτιώνομαι και τις λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου.  Οι υπόλοιπες, αυτές που έχουν κίνητρο την εμπάθεια, απλώς τις αγνοώ.

Ποια είναι η σχέση σας με τη τεχνολογία και τα social media;

Με πολύ αγώνα, σχετικά καλές! Δεν ανήκω στην γενιά που παίζει την τεχνολογία στα δάκτυλα, όμως έχω αντιληφθεί ότι πρέπει να πάρω μέρος σ’ ένα παιχνίδι και το κάνω. Έχω τέσσερα προφίλ στο fb, μία επίσημη σελίδα και Instagram. Απολαμβάνω την επικοινωνία με το αναγνωστικό κοινό, παρ’ όλο που κάποιες φορές με κυνηγάει ο χρόνος!

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, οι συλλεκτικές εκδόσεις των βιβλίων σας. Πως νιώθετε για την αγάπη που σας δείχνει ο κόσμος και όταν σας συναντά στο δρόμο τι σας λέει;

Η αγάπη, μπορεί να φέρει μόνο χαμόγελο και αγαλλίαση ψυχής. Όπως είπα ήδη, νιώθω ευλογημένη γιατί ο κόσμος αγάπησε τα βιβλία μου και μέσα από αυτά και μένα την ίδια. Πράγματι, με σταματούν στον δρόμο για να μου μιλήσουν και παρ’ όλο που συμβαίνει χρόνια αυτό, δεν το έχω ακόμα συνηθίσει και ντρέπομαι λίγο. Ένα φιλί όμως και μια αγκαλιά, είναι πάντα αιτία για να χαμογελάς λίγο παραπάνω….

Δένεστε με τους χαρακτήρες που δημιουργείτε; Υπάρχει κάποια ηρωίδα έχετε ξεχωρίσει και ταυτιστεί μαζί της;

Με κάποιες ηρωίδες δένομαι, κάποιες αγαπώ λίγο παραπάνω, κάποιες με κούρασαν αλλά τις πόνεσα. Ξεχωρίζω σίγουρα την Ντάτα ως λατρεμένη μου και την Ελπίδα από το Βαλς με δώδεκα θεούς. Γενικά αγαπώ ιδιαίτερα, τις σκληρές ηρωίδες που δημιούργησα. Ταυτίζομαι περισσότερο μαζί τους.

Πώς δέχεται το αναγνωστικό κοινό τα βιβλία σας και γενικά τη θεματολογία σας;

Εξαρτάται…. Και σαν αναγνώστρια μιλώντας, είναι πολύ φυσιολογικό, ν’ αγαπώ έναν συγγραφέα, αλλά να μην αγαπώ όλα τα θέματα που έχει επιλέξει να ζωντανέψει ή να μην μπορώ να ταυτιστώ με όλες τις ηρωίδες του. Αγαπώ όμως την γραφή του και διαβάζω ανελλιπώς την δουλειά του. Κάπως έτσι αντιμετωπίζει και το αναγνωστικό κοινό τα δικά μου βιβλία. 

Έχετε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό (άντρες –  γυναίκες, ηλικιακές ομάδες κλπ);

Δεν έχω διαπιστώσει απόλυτη κατάταξη! Έχω αναγνώστριες και αναγνώστες όλων των ηλικιών. Σαφώς οι γυναίκες διαβάζουν πολύ περισσότερο μυθιστόρημα απ’ ότι οι άντρες, είναι ένα πιο δυναμικό κοινό και υπερτερούν.

Τι γράφετε αυτή τη περίοδο; Θα περιμένουμε κάποιο νέο βιβλίο από εσάς το 2018;

Στις 3 Μαΐου, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός όπως πάντα,  το Ζωή σε πόλεμο. Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο και θα το διαπιστώσουν οι αναγνώστες μόλις το πιάσουν στα χέρια τους και διαβάσουν το οπισθόφυλλο. Εγώ, αυτή την εποχή, γράφω το νέο μου βιβλίο για το 2019.

Ολοκληρώνοντας, ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον ή κάποια που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην συγγραφή.

Να διαβάζουν πολύ και να γράφουν πολύ, χωρίς να περιμένουν πως ότι έγραψαν πρέπει απαραίτητα και να εκδοθεί! Ξέρετε η συγγραφή είναι έρωτας! Δεν χωράει ούτε λογική, ούτε καθοδήγηση στον έρωτα! Γράφεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς! Γιατί υπάρχει μέσα σου ένας κόσμος που θέλεις να τον ζωντανέψεις σ’ ένα χαρτί. Μην μπερδεύουμε την συγγραφή με την επιτυχία όμως! Θέλει υπομονή και επιμονή! Αν στόχος μας είναι να πουλήσουμε εκατό χιλιάδες αντίτυπα με την πρώτη…. φοβάμαι πως ο δρόμος αυτός καταλήγει σε αδιέξοδο…

Τα βιβλία που κυκλοφορούν σε Vintage έκδοση από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

{gallery}lena manta vintage{/gallery}

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Β. Κικίλιας: Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ σε όλη την Ελλάδα

"Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα...

Μεσσηνία: Συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Συνελήφθη, χθες (7.5.2024) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του...

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας του υπουργείου Υγείας

Συστάσεις για την προστασία από το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο