Πέτρος Τατούλης: Είμαι βέβαιος ότι θα υπογραφεί σύντομα η λύση της Περιφέρειας για τα απορρίματα.(video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά και από την ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μίλησε σε συνέντευξη τύπου.

[iframe width=”650″ height=”365″ src=”https://www.youtube.com/embed/G9ayrY1PNZU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η ηγεσία δεν κάνουν διακοπές αλλά εργαζόμαστε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε εγκαινιάσει πολλά σημαντικά έργα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για τους πολίτες.

Θετική εξέλιξη σε ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την Πελοπόννησο και δεν είναι άλλο από την διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Είναι μια ιστορική απόφαση αυτή του ΦΟΔΣΑ που αφήνει πίσω της τις συγκρούσεις χωρίς αποτέλεσμα, αφήνει πίσω τα όσα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος που προσπάθησε να σπείρει συγκρούσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ψήφιση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ είναι μια ιστορική απόφαση γιατί επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο πως η μόνη λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός μας.

Ο δικός μας σχεδιασμός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση πανελλαδικά. Το μοντέλο της ΣΔΙΤ είναι αυτό που μπορεί να δώσει λύση και η κυβέρνηση αρχίζει να το ενστερνίζεται.

Η απόφαση αυτή βάζει τις Κασσάνδρες στο προσκήνιο. Όλο αυτό το διάστημα μας μιλούσαν για ακριβό κόστος, για ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Σήμερα μέσω του νέου ΠΕΣΔΑ επιβεβαιώνεται πως τα όσα λέγαμε ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται πως η επιμέλεια της περιφέρειας να βρει αυτά τα 68 εκατομμύρια, είναι ένα σημαντικό κίνητρο για μικρότερο κόστος στον πολίτη,

Από την άλλη πλευρά είχαμε ανακοινώσει σε κρυφό χρόνο πως το δικό μας σχέδιο θα δημιουργήσει κίνητρα προς τις Δημοτικές Αρχές για να μειώσουν τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες.
Υπάρχει δήμος της Αρκαδίας που έκανε σύμβαση με εταιρεία 697000 ευρώ για να διαχειριστεί – όχι ολκληρωμένα – απορρίμματα για 4600 τόνους αποβλήτων, συν τις εγκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν. Το κόστος αυτής της διαχείρισης ήταν περίπου στα 65 ευρώ. Το δικό μας σχέδιο έχει διαφάνεια και πολύ μικρότερο κόστος

Τον τελευταίο καιρό είδαμε πως ο προστατευόμενος από τον κ.Τσιρώνη επιχειρηματίας που ασχολείται με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, ήταν αυτός που προσπαθούσε να δημιουργήσει εντάσεις και διαφωνίες για να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση. Το κόστος της δικής του διαχείρισης ήταν τεράστιο με μεγάλα περιβαλλοντικά κενά.

Σε αυτή τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ πρυτάνευσε η λογική. Κατάλαβαν πως δεν μπορούν μερικοί από αυτούς να συνεχίζουν να λένε το ίδιο ψέμα.

Φαραωνικά έργα… δεν το λέει κανείς πλέον αυτό από την κυβέρνηση.

Επίσης με τον ΠΕΣΔΑ αυτόν τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την μελέτη που είχε κάνει η Περιφέρεια. Μιλάει για πάνω από 260.000 παραγόμενα απόβλητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, χωρίς να υπολογίζονται παράγοντες όπως ο τουρισμός.

Στην Κόρινθο υπήρξε αντιδικία ανάμεσα στον Δήμαρχο και σε επιχειρηματία της περιοχής που οδήγησε στο αυτόφωρο. Αυτά σταματούν πλέον γιατί δεν θα υπάρχει διαπλοκή και συμφέροντα.

Η έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα γίνει μετά από διορθωτικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Περιφερειακό συμβούλιο.

Θέλω να ενημερώσω πως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ προχωράει. Υπάρχουν κάποιες συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο που θα εξαλειφθούν. Υπάρχουν Δημοτικές Αρχές που παραβιάζουν τη νομιμότητα δημιουργώντας νέους ΧΑΔΑ. Καλώ τις δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν τους νόμους  και όχι να το κάνουν αλα καρτ.

Επίσης θέλω να τονίσω πως η χτεσινή διαδικασία θωρακίζει το έργο μας και ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης προκάλεσαν πανικό στην κυβέρνηση.

Είμαστε αισιόδοξοι πως πλέον άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης. Περιμένουμε από την πλευρά της κυβέρνηση την πρωτοβουλία και της τελευταίας εκκρεμότητας για να προχωρήσουμε σε αυτό το πρωτότυπο μοντέλο.

Αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, τον οποίο θεωρώ πολύ επικίνδυνο για να κατέχει μια τέτοια θέση.

Η αισιοδοξία μου πηγάζει από τη σοβαρή ανάγνωση του ΠΕΣΔΑ. Η απάλειψη του όρου της ΣΔΙΤ ουσιαστικά θωρακίζει το μόνο υφιστάμενο έργο για τη διαχείριση απορριμμάτων. Στον ΠΕΣΔΑ περιγράφεται με αυστηρό τρόπο το έργο.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ:  Ο ΠΕΣΔΑ περιγράφει με σαφήνεια πως το έργο έχει τρεις μονάδες και δυο σταθμούς μεταφόρτωσης.

Είμαι αισιόδοξος και μετά από τη συνάντηση που έγινε με την κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι θα υπογραφεί σύντομα η σύμβαση.

Θα έπρεπε να μας ανησυχεί στο γιατί η κυβέρνηση εγκρίνει όλα τα ΣΔΙΤ αλλά είναι διστακτική σε αυτό της Πελοποννήσου. Οι εγχώριες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν γνώση της κατάστασης είχαν πάρει ακραίες θέσεις , γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν πολιτικά. Θεωρούσαν πως η σύγκρουση με την Περιφέρεια θα μπορούσε να τους δώσει πολιτικό πλεονέκτημα.

Κάποιοι που είχαν διατυπώσει άλλες απόψεις ήρθαν στο πλευρό μας, γιατί το δικό μας έργο είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Ο ΠΕΣΔΑ στο μοντέλο που προτείνει, μιλά για ολοκληρωμένη διαχείριση. Αυτή τη στιγμή το μόνο μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι το δικό μας. Προβλέπει και τη δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας, αλλά εμείς στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας έχουμε ανεβάσει τον πήχη ψηλά, Έτσι οποιαδήποτε άλλη συνεργασία θα πρέπει να φτάσει αυτό τον πήχη και κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν στον ΠΕΣΔΑ ενισχύουν κι άλλο το έργο της Περιφέρειας.

Η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν πάντα στους Δήμους. Οι Δήμοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά και εμείς κληθήκαμε να καλύψουμε το έλλειμμα των Δήμων.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ:

Ας δει και ας διορθώσει το χάλι της Τρίπολης. Έχουμε έναν ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ που λειτουργεί με την ανοχή των Εισαγγελικών Αρχών. Κινδυνεύει ο μεγαλύτερος πνεύμονας που είναι το Μαίναλο. Ας ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορώ να ανεχτώ εικόνα δημάρχων να έρχονται εδώ ως σπόνσορες εταιρικών συμφερόντων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε πλήρη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου Άργους Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών ενημερώνει τους ωφελούμενους του Κοινωνικού...

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο