Πελοπόννησος, Greece

Υπουργείο Τουρισμού: Τι ισχύει για τις διακοπές με τροχόσπιτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Τουρισμού για τη «διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και τη θωράκιση της νομιμότητας»

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού για τον νόμο για τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα.

Οι πολίτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.

Η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.

Όσον αφορά τη στάθμευση απαγορεύεται στις κατοικημένες περιοχές η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες.

Προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping.

Όπως σημειώνεται, με την επίμαχη διάταξη νομοθετήθηκε το αυτονόητο. Συγκεκριμένα, αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κοινότητα Μελισσίου φωταγωγεί το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Η Κοινότητα Μελισσίου σας προσκαλεί στη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, μια ζεστή γιορτινή συνάντηση που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου στο χωριό μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 17:30, στην κεντρική πλατεία Μελισσίου.Σας περιμένουν κεράσματα, μουσική και μια γιορτινή ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους. Ελάτε να ανάψουμε μαζί τα

Η Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου στην 5η συνάντηση Φιλαρμονικών Ακράτας

  Στην αίθουσα θεάτρου του κτιρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 5η συνάντηση Φιλαρμονικών, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Μουσικού Συλλόγου Βαρθολομιού "Ο ΟΡΦΕΑΣ 2015" υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Δερβενίου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Παναγάκου Παναγιώτη και του Κοινού Μουσικού Συνόλου Ανατολικής

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στα Ροζενά Ευρωστίνης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροζενών Ευρωστίνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτή για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2025, στην Κεντρική Πλατεία Ροζενών, με ώρα έναρξης 17:00.Μια ζεστή, εορταστική εκδήλωση έρχεται να γεμίσει το χωριό με λάμψη, μουσική και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Πρόγραμμα & Δραστηριότητες Η γιορτή θα περιλαμβάνει: Φωταγώγηση Δέντρου –
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ