Το Μουσειακό Έκθεμα του μήνα Φεβρουαρίου 2016. Έκθεμα: «Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης»

Φεβρουαρίου 08, 2016
Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας Προέλευση: Μόνιμη Συλλογή «Ιωάννη Μπακόπουλου»Διαστάσεις: 0,26 x 0,38Χρονολόγηση: Κατασκευή 1978Θέση έκθεσης: Θεματική ενότητα: Ιστορία & Παράδοση

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 173 ετών από την εκδημία της ηγετικής μορφής της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας έχει επιλέξει να σας παρουσιάσει ως έκθεμα του μήνα Φεβρουαρίου 2016
ένα έργο της μόνιμης συλλογής του με τίτλο «Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης».
Ο ελευθερωτής του Γένους, ο Γέρος του Μοριά, στενός φίλος του Δαραίου αγωνιστή της Επανάστασης Κολιού Μπακόπουλου, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον τοπικό μας καλλιτέχνη Ιωάννη Μπακόπουλο.
Η ξυλόγλυπτη φιγούρα απεικονίζει έναν έφιππο στρατιωτικό με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του πολέμαρχου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στην περικεφαλαία του υπάρχει ένας σταυρός. Αριστερά και δεξιά στα πέτα φέρει εύσημα. Βρίσκεται σε στάση εντολής για επίθεση, ως ανώτερος στρατιωτικός. Στο αριστερό χέρι κρατά ξίφος ενώ με το δεξί ελέγχει το άλογο τραβώντας το με σιδερένιο χαλινάρι (αλυσίδα).Ο μεταλλικός υποβολέας συγκρατείται με δέρμα από τη σέλα.
Για τη δημιουργία του έργου έχει αξιοποιηθεί ξύλο φλαμουριάς από την περιοχή του χωριού Δάρα. Ανήκει στα διακοσμητικά αντικείμενα-κατασκευές και εκτίθεται στον όροφο, στην κυρίως έκθεση.
Περιλαμβάνεται στη θεματική ενότητα: Ιστορία & Παράδοση.
Το έργο φέρει εγχάρακτη τη χρονιά κατασκευής του το έτος 1978.
Ο «Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης» εκτίθεται μαζί με άλλες 3 πολεμικές μορφές Δαραίων και δίπλα στη φιγούρα του στενού του συνεργάτη και φίλου Κολιού Μπακόπουλου.
Πηγή: Αρχείο Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Φωτογραφικό υλικό: Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος
Επιστημονικά Υπεύθυνη Μ.Λ.Π.Δ.Α
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.facebook.com/museum.folkculture.dara

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia