Βουλή των Ελλήνων: Επετειακή αναφορά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας της 8ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων επετειακή αναφορά, τιμώντας τους αγώνες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή, που έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική επέτειο. Είναι μια ημέρα μνήμης, ευθύνης, αλλά και υπενθύμισης της ανάγκης για συνεχή δράση, με στόχο την ισότητα, τον σεβασμό και την ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου :

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, τιμούμε τους αγώνες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Η ημέρα αυτή, που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική επέτειο. Είναι μια μέρα μνήμης, ευθύνης και δράσης.
Από τις ιστορικές διεκδικήσεις για δικαίωμα ψήφου και ίση μεταχείριση στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη συμμετοχή στα κοινά, η πορεία των γυναικών φτάνει στους σύγχρονους αγώνες για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που μάχονται καθημερινά:

  • Για την ενδυνάμωση του φύλου τους σε όλα τα πεδία δημόσιου και ιδιωτικού βίου
  • Για την ανταπόκριση  στους πολλαπλούς  τους ρόλους
  • Για την ουσιαστική ισότητα και την πραγματική ελευθερία
  • Για την προστασία από κάθε μορφή έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
  • Για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που ανατρέπεται καθημερινά από στερεότυπα και αναχρονιστικές αντιλήψεις
  • Για την ισότιμη συμμετοχή,  χωρίς διακρίσεις, στην πολιτική και οικονομική ζωή
  • Για τη δημιουργία και την πρόοδο χωρίς αποκλεισμούς

Η Βουλή των Ελλήνων έχει χρέος να διασφαλίζει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο  πολιτικών που προάγουν την ισότητα των φύλων. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία από την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, για την ίση μεταχείριση στην εργασία, για τη στήριξη της μητρότητας και της οικογένειας, αλλά και για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή, εργαζόμαστε ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο δίκαιη και πιο συμπεριληπτική.
Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, ανισότητες, αλλά και φαινόμενα έμφυλης βίας που προσβάλλουν  και μας πληγώνουν όλους. Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, διαρκή επαγρύπνηση και ουσιαστικές πολιτικές!
Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι οι γυναίκες αποτελούν την κινητήρια δύναμη προόδου και καινοτομίας!
Η σημερινή αναφορά στην Ημέρα Τιμής των Γυναικών εδώ στη Βουλή, μας βρίσκει χρονικά εν μέσω μιας πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Καθώς λοιπόν εντείνονται τα πλήγματα εκατέρωθεν, έχουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας τις γυναίκες, που αφουγκράζονται το βουητό του πολέμου κλεισμένες στα υπόγεια σπιτιών, σφίγγοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, καθώς και όλες αυτές που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από τον όλεθρο ή περιμένοντας τα αγαπημένα πρόσωπα τους να επιστρέψουν από την αποστολή τους.
Ας ανανεώσουμε, λοιπόν, τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς βία, πόνο και διακρίσεις, όπου κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα θα μπορεί να ονειρεύεται και να δημιουργεί χωρίς περιορισμούς.
Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και ευθύνης!
Η ισότητα των φύλων είναι «υπόθεση όλων μας»! Και υποχρέωση στην πολιτική δράση!
Οι προκλήσεις παραμένουν!
Κι αυτό πρέπει να το δούμε όλες και όλοι σαν προσωπικό στοίχημα.
Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες και συνεργάτιδές μας που έχουμε στη Βουλή και που καθημερινά μας βοηθούν σε αυτό το δύσκολο έργο. Τελειώνοντας, να πούμε σε όλες τις γυναίκες ότι τις αγαπάμε και ότι πρέπει να τις προσέχουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

LIVE | 7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/03/2026

Η “ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ” πραγματοποιεί μια πολυήμερη “μαμούθ” εκδήλωση, από...

Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026

https://www.youtube.com/live/XqZp_zdFuzE Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας...

Κώστας Τζιούμης: “Ο Αστέρας μας ΤΩΡΑ μας χρειάζεται!”

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, απευθύνει κάλεσμα προς όλους να στηρίξουν την ομάδα της Τρίπολης στον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής. «Ο Αστέρας μας ΤΩΡΑ μας χρειάζεται! Ο Αστέρας της πόλης μας, Αστέρας Τρίπολης, βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια δυναμικά στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας. Αυτήν την Κυριακή, 8 Μαρτίου, δίνει έναν καθοριστικό αγώνα που θα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσιγκούνης, ύστερα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ