Επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη (Τάκη) Γατσόπουλου, με θέμα «Συντήρηση και ανάδειξη «των υπογείων» του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.
Επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη (Τάκη) Γατσόπουλου, Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Θέμα: Συντήρηση και ανάδειξη «των υπογείων» του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.
Αίθουσες των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής και του εμφυλίου χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι κράτησης για χιλιάδες πατριώτες.
Οι έξι τουλάχιστον αίθουσες διαφυλάχθηκαν στην τότε κατάσταση μέχρι τη δεκαετία του ΄90 οπότε οι τρεις «ανακαινίσθηκαν» και η τέταρτη διασκευάσθηκε σε τουαλέτες κοινού του κτιρίου!!.
Οι απομένουσες δύο αίθουσες αποτελούν τους μοναδικούς σωζόμενους τέτοιους χώρους με επιτοίχια συγκλονιστικά μηνύματα και άθικτες τοιχογραφίες των κρατουμένων και μελλοθανάτων της τραγικής για τον τόπο μας δεκαετίας του ΄40.
Από το 2004 η νομαρχιακή παράταξη «Αρκάδων Κοινόν» και εκλεκτοί συμπολίτες μας ξεκίνησαν ένα αγώνα για τη συντήρηση και ανάδειξη των χώρων αυτών ως μνημείου-συμβόλου αντίστασης, ανθρώπινου μεγαλείου και παράλληλα ανθρώπινης σκληρότητας και γενικά πολύπλευρου στοχασμού.
Όμως τα προαναφερόμενα επιτοίχια τεκμήρια αγώνων και ανθρώπων-αγωνιστών αναμφισβήτητα ιστορικής αλλά και οπωσδήποτε καλλιτεχνικής αξίας παραμένουν μέχρι σήμερα εκτεθειμένα χωρίς οποιαδήποτε προστασία στην υγρασία και τη φθορά του χρόνου παρά τα δεκάδες έγγραφα που απευθύνθηκαν διαχρονικά σε αρμόδιους αλλά και στην τότε Νομαρχία Αρκαδίας.
Με το με αριθμό πρωτ. 1/28-1-2013 έγγραφο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών που κοινοποιήθηκε και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συζήτηση και ανάδειξη του μνημείου αυτού.
Θεωρώ ότι είναι ελάχιστο χρέος μας απέναντι στην ιστορία του λαού μας η σωτηρία, η συντήρηση των διατηρημένων δύο αιθουσών και η εξέταση αποκάλυψης των τοιχογραφιών των υπολοίπων που επικαλύφθηκαν και η ανάδειξη του μνημείου αυτού και η παράδοσή του στις επόμενες γενιές.
Μάλιστα το μνημείο αυτό συνδυασμένο με τους τόπους εκτέλεσης (Μονοδέντρι – Ανδρίτσα -΄Αγιος Νικόλας Τρίπολης-΄Αγιος Θανάσης Τρίπολης – Παλιόχουνη – Διασταύρωση οδού Σπάρτης – Τρίπολης προς Αράχωβα – Αλεποχώρι – Ψηλή Βρύση – Αλέα – οδός Ταξιαρχών Τρίπολης, προτείνω να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο βιωματικό ιστορικό οδοιπορικό της εποχής με κέντρο την Τρίπολη, έδρα της διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων σε σωζόμενα κτίριά της και του Θανατοδικείου του εμφυλίου.
Με τα δεδομένα αυτά ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει για το θέμα από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1-1-2011 ως διάδοχος της Νομαρχίας Αρκαδίας και σε κάθε περίπτωση από τον Ιανουάριο 2013 μετά το πιο πάνω έγγραφο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών;
Αν δεν έπραξε τίποτε μέχρι σήμερα, ποια είναι με αφορμή την παρούσα η θέση της και τι προτίθεται άμεσα να κάνει;
Τρίπολη 27 Οκτωβρίου 2016
Παναγιώτης (Τάκης) Γατσόπουλος
Περιφερειακός σύμβουλος
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου