«Πάγο» στο ΤΧΣ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ενεργή ανάμιξη στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών επιδιώκει να αναλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που ωστόσο τόσο οι θεσμοί, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν βλέπουν με καλό μάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργή ανάμιξη στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών επιδιώκει να αναλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που ωστόσο τόσο οι θεσμοί, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν βλέπουν με καλό μάτι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Μάρτιν Τσούρντα ο οποίος από το Μάιο που ανέλαβε έως σήμερα δεν έχει να επιδείξει κάποιο ιδιαίτερο έργο, αποφάσισε να στρέψει την προσοχή του στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, τομέας που η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου υπό τον Άρη Ξενόφο είχε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες κυρίως μέσω μελετών.

Ο Αυστριακός επικεφαλής του ΤΧΣ έχει υποστηρίξει από τις αρχές Νοεμβρίου ότι μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, κάτι που όμως θεσμοί, υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος βλέπουν με επιφύλαξη, γνωρίζοντας τις διοικητικές ελλείψεις και την ανεπαρκή δομή του Ταμείου.

Ένας ακόμη λόγος είναι δεν κρίνεται σκόπιμο το ΤΧΣ να έχει αναλυτική πρόσβαση σε στοιχεία που είναι αρμοδιότητας του επόπτη.

Εκείνος, ωστόσο, θέλοντας να επιβάλει τη θέση του προχώρησε στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη στο ΤΧΣ στελέχους με εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν στο ΤΧΣ τις υποψηφιότητές τους έως την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και η επιλογή του επικρατέστερου θεωρείται θέμα ημερών.

Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιν Τσούρντα θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει σήμερα στη Νέα Υόρκη η Capital Link.

Ο Αυστριακός θα μετέχει σε πάνελ με θέμα «NPLs – Η μεγάλη ευκαιρία για αναδιάρθρωση, ανάπτυξη και επενδύσεις». Η εν λόγω συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πως ο επιτυχημένος χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών.

Στη βάση αυτή θα αναλυθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το καθεστώς των διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων, η δημιουργία Φόρουμ για τα «κόκκινα» εταιρικά δάνεια μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και οι υφιστάμενες προκλήσεις.

Στη συζήτηση θα μετέχουν οι Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της  Alpha Bank, ο Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζα Πειραιώς, ο Γιώργος Κατσίκας, Εκτελεστικός Διευθυντής της UBS London, ο Δημήτριος Ψαρρής, Συνεργάτης της Oliver Wyman και η Θένια Θηνιά Παναγοπούλου από το δικηγορικό γραφείο Παπαδημητρίου & Συνεργάτες ως συντονίστρια. 

insider.gr

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την πρώτη του προπόνηση ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου πραγματοποίησε ο Αστέρας Άκτωρ

Ο Αστέρας Άκτωρ ξεκίνησε επίσημα την προετοιμασία του για τη νέα αγωνιστική περίοδο, πραγματοποιώντας την πρώτη προπόνηση της ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος ενόψει των υποχρεώσεων που ακολο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια

Με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου στην Τρίπολη η συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Η συνάντηση ακολούθησε την τελετή εγκαινίων του νέου Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης

Επίσκεψη υπουργου εθνικής αμυνας Νίκου Δένδια στην Τρίπολη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πόλη της Τρίπολης, στο πλαίσιο των περιοδειών του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και περιφερειακές διοικήσεις. Κατά την παρουσία του, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ