“Καπινός αντί για… καπνός” – Οι λεκτικοί ιδιωματισμοί της Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όπως είναι γνωστό σε κάθε τόπο της Πατρίδας μας οι άνθρωποι , έχουν την δική τους Γλώσσα, τους δικούς τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την δική τους προφορά τα οποία και τους χαρακτηρίζουν.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D135029287035071%26id%3D100015840016491&width=500″ width=”500″ height=”268″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” ]

Δείτε τι αναφέρει η σελίδα “Τρίπολη Τώρα” στο facebook”

Έτσι και στον τόπο τον δικό μας, την Μαγική Αρκαδία μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή… η Γλώσσα (το λεξιλόγιο αλλά και η προφορά της) παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες.

Όπως π.χ.: Προφέρουμε το σι , το νι και το λι πολύ «παχύ». Μεταξύ δύο συμφώνων προσθέτουμε το γιώτα (ι) π.χ. καπινός αντί για καπνός η σταθιμός αντί για σταθμός.

Επίσης σε ορισμένους τύπους ρημάτων αλλά και επιρρημάτων αλλάζουμε το ε και το η με ου όπως π.χ. θα φύγουτε αντί θα φύγετε, θα ρθούτε αντί θα ΄ρθήτε, πηγαίνουτε αντί πηγαίνετε, τι κάνουτε αντί τι κάνετε, τι περιμένουτε αντί τι περιμένετε απάνου αντί απάνω, κάτου αντί κάτω και το χαρακτηριστικό μας χάμου (κάτω) αντί για χάμω κλπ. Να γιατί εμάς τους Αρκάδες μας φωνάζουν και «χαμουτζίδες»

Αυτή η Γλώσσα τις Αρκαδίας παρ΄ όλες τις ιδιομορφίες της σε σκέση με άλλων περιοχών της Πατρίδας μας είναι από τις περισσότερο σωστές. Δυστυχώς κοντεύει να ξεχαστεί από εμάς σε αντίθεση π.χ. τους Κρητικούς, τους Κυπρίους ,τους Επτανήσιους κ.λ.π. οι οποίοι την διατηρούν ζωντανή και την χρησιμοποιούν.

Πιστεύω ότι η Γλώσσα που πρωτοακούσαμε και πρωτομιλήσαμε πρέπει αν όχι να την χρησιμοποιούμε τολάχιστον να μην την λησμονήκουμε. Εμείς σαν μια πρώτη προσπάθεια μαζώξαμε όσες λέξεις και λεκτικούς ιδιωματισμούς μπορέσαμε και από τούτο ΄δώ το Σημείο θα δημοσιεύουμε.

Όμως υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν ήταν μπορετό να βρούμε. Γι΄ αυτό θα παρακάλαγα κάθε πατριώτη παλαιότερο η και νεότερο να βοηθήκει σε αυτήν τη προσπάθεια και να μας στείλει όσες τέτοιες λέξεις η ιδιωματισμούς θυμάται η γνωρίζει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027 | Δημήτρης Πτωχός: «Με συνέπεια και υπευθυνότητα ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας»

«Η στρατηγική μας συνάδει με τις Ενωσιακές και Εθνικές πολιτικές, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειάς μας, τις οποίες θέτουμε ως προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την Πελοπόννησο στην πορεία σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή στη Σπάρτη

H Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πράσινο Ταμείο συνδιοργανώνουν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου LIFE-IP AdaptInGR. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης 26-28 Ιουνίου στην Αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη. Το Σεμινάριο δομείται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, όπως φαίνεται και στο Πρόγραμμα που

Παραμένει στον Παναθηναικό ο Κώτσιρας έως το καλοκαίρι του 2026

Ανακοινώθηκε η παραμονή του 32χρονου Αρκά δεξιού μπακ στον...

«Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» από το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού! Αν είστε (ή έχετε) παιδιά δημοτικού, σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο