“Καπινός αντί για… καπνός” – Οι λεκτικοί ιδιωματισμοί της Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όπως είναι γνωστό σε κάθε τόπο της Πατρίδας μας οι άνθρωποι , έχουν την δική τους Γλώσσα, τους δικούς τους λεκτικούς ιδιωματισμούς, την δική τους προφορά τα οποία και τους χαρακτηρίζουν.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D135029287035071%26id%3D100015840016491&width=500″ width=”500″ height=”268″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” ]

Δείτε τι αναφέρει η σελίδα “Τρίπολη Τώρα” στο facebook”

Έτσι και στον τόπο τον δικό μας, την Μαγική Αρκαδία μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή… η Γλώσσα (το λεξιλόγιο αλλά και η προφορά της) παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες.

Όπως π.χ.: Προφέρουμε το σι , το νι και το λι πολύ «παχύ». Μεταξύ δύο συμφώνων προσθέτουμε το γιώτα (ι) π.χ. καπινός αντί για καπνός η σταθιμός αντί για σταθμός.

Επίσης σε ορισμένους τύπους ρημάτων αλλά και επιρρημάτων αλλάζουμε το ε και το η με ου όπως π.χ. θα φύγουτε αντί θα φύγετε, θα ρθούτε αντί θα ΄ρθήτε, πηγαίνουτε αντί πηγαίνετε, τι κάνουτε αντί τι κάνετε, τι περιμένουτε αντί τι περιμένετε απάνου αντί απάνω, κάτου αντί κάτω και το χαρακτηριστικό μας χάμου (κάτω) αντί για χάμω κλπ. Να γιατί εμάς τους Αρκάδες μας φωνάζουν και «χαμουτζίδες»

Αυτή η Γλώσσα τις Αρκαδίας παρ΄ όλες τις ιδιομορφίες της σε σκέση με άλλων περιοχών της Πατρίδας μας είναι από τις περισσότερο σωστές. Δυστυχώς κοντεύει να ξεχαστεί από εμάς σε αντίθεση π.χ. τους Κρητικούς, τους Κυπρίους ,τους Επτανήσιους κ.λ.π. οι οποίοι την διατηρούν ζωντανή και την χρησιμοποιούν.

Πιστεύω ότι η Γλώσσα που πρωτοακούσαμε και πρωτομιλήσαμε πρέπει αν όχι να την χρησιμοποιούμε τολάχιστον να μην την λησμονήκουμε. Εμείς σαν μια πρώτη προσπάθεια μαζώξαμε όσες λέξεις και λεκτικούς ιδιωματισμούς μπορέσαμε και από τούτο ΄δώ το Σημείο θα δημοσιεύουμε.

Όμως υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν ήταν μπορετό να βρούμε. Γι΄ αυτό θα παρακάλαγα κάθε πατριώτη παλαιότερο η και νεότερο να βοηθήκει σε αυτήν τη προσπάθεια και να μας στείλει όσες τέτοιες λέξεις η ιδιωματισμούς θυμάται η γνωρίζει!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img
- Advertisment -spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης (8/5/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ Δ/νση : Αταλάντης & Λαγοπάτη – 1ος όροφος Τ.Κ. 221 32 Τρίπολη Τηλ. : 2713 - 600426 Τρίπολη 2 Μαΐου 2024 Αρ. Πρωτ.: 26 ΠΡΟΣ Τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ΤρίποληςΚοινοποίηση: Δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη Κωνσταντίνο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 8η Μαΐου 2024, ημέρα

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής (8/5/2024)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Τρίπολη 2-5-2024 Αρ. πρωτ.: 14275ΠΡΟΣ 1) Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Τρίπολης 2) Γ.Γ. Δήμου Τρίπολης 3) Επικεφαλής παρατάξεων 4) κ. Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας ΤρίποληςΠ Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας προσκαλούμε την 8η Μαΐου
00:46:49

Τα Δημοτικά Της Ιουλίας – 14 Παραδοσιακά Τραγούδια για το Πασχαλινό γλέντι

14 από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια...

Με κατάνυξη και ευλάβεια η περιφορά του Επιταφίου στην Πύλο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, με την παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τάσου Σαρδέλη, του Προέδρoυ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύλου κ. Γεωργίου Κουφόγιωργα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο