Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λαγοτό – Παραδοσιακή συνταγή Τριπόλεως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια παραδοσιακή συνταγή από την ορεινή Αρκαδία με σύγχρονο τρόπο.

Αυτό το ιδιαίτερο και πικάντικο πιάτο είναι διαδεδομένο από τα παλιά χρόνια σε ολόκληρη την Αρκαδία αλλά το βρίσκουμε κυρίως τον χειμώνα στα καταπληκτικά ορεινά χωριά της. Το όνομα μπορεί να σας μπερδεύει λιγάκι, αφού αρχικά πιστεύει κανείς ότι το πιάτο μαγειρεύεται με λαγό ή κουνέλι, ενώ αντιθέτως το φτιάχνουν πάντα με χοιρινό.

ΥΛΙΚΑ

8-10 μέτρια κομμάτια χοιρινό κρέας

Λάδι για τσιγάρισμα

Χυμός ντομάτας ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη

5-6 ολόκληρα σκόρδα ψιλοκομμένα

2 χούφτες καρύδια χτυπημένα στο γουδί

1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά

Αλάτι, πιπέρι, πιπέρι σε κόκκους, μπαχάρι, 2 ξυλάκια κανέλλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με την ντομάτα και χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά. Αλατίζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί το κρέας σε σιγανή φωτιά αποφεύγοντας να προσθέσουμε νερά, το καλύτερο είναι να προσθέτουμε χυμό ντομάτας. Όταν το κρέας ψηθεί και μόνον τότε ψιλοκόβουμε τα σκόρδα ή τα χτυπάμε ελαφρά στο γουδί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, αφήνουμε να ψηθούν μαζί για λίγη ώρα και μετά κλείνουμε τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και την τριμμένη φρυγανιά καθώς και το πιπέρι σε κόκκους και το μπαχάρι.

Το μυστικό είναι να μην παραψηθεί το σκόρδο γιατί τότε ξεθυμαίνει αλλά να μην μείνει και άψητο γιατί θα μυρίζει…

Πάντα αλατίζουμε τα φαγητά στην αρχή και στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι γιατί ξεθυμαίνει και πικρίζει. Μην ξεχάσετε τη φρυγανιά, δένει την σάλτσα.

Το λαγοτό “τραβάει” πολύ κρασί. Ταιριάζει τέλεια με το παραδοσιακό μοσχοφίλερο. Η υψηλή του οξύτητα σπάει την έντονη γεύση. Θέλει επίσης καλή παρέα και γερό στομάχι!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ημερίδα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Δυτικής Κορινθίας στο Ξυλόκαστρο – Νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στο Ξυλόκαστρο η ημερίδα με θέμα «Αρχαιολογικοί Θησαυροί της Δυτικής Κορινθίας», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιου Γκιολή και της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ανθεκτικότητα και ποικιλομορφία ως καταλύτες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – Η περίπτωση της Επιδαύρου στο επίκεντρο διεθνούς ακαδημαϊκού διαλόγου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Μάδαρα Αρχαίας Επιδαύρου, η επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Ανθεκτικότητα και Ποικιλομορφία ως βασικά πλεονεκτήματα στην Ανάπτυξη Τουριστικών Προορισμών – Η Επίδαυρος ως Περίπτωση Μελέτης». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Αργολίδας, του Δήμου Επιδαύρου και του Κέντρου Αριστείας για τον

Δημήτρης Πτωχός: «Το Μελιτζάzz είναι η ψυχή της Τσακωνιάς και η έμπνευση για όλη την Περιφέρεια»

Melitzazz 2025 | «Τζουμπελού»: Η γιορτή της Τσακωνιάς επιστρέφει στο Λεωνίδιο 3 – 6 Ιουλίου Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  16 Ιουνίου η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Melitzazz 2025, του ξεχωριστού φεστιβάλ του Λεωνιδίου που επιστρέφει φέτος από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, με τίτλο «Τζουμπελού»

Εγκρίσεις κρίσιμων έργων και πρωτοβουλιών με γνώμονα την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη λειτουργικότητα από την Περιφερειακή Επιτροπή

Υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Χρήστου Λαμπρόπουλου, συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή, λαμβάνοντας σειρά σημαντικών αποφάσεων που αφορούν έργα υποδομής, τεχνικές παρεμβάσεις, κοινωνική οργάνωση και πολιτιστικές δράσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Με γνώμονα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ