Δείτε την παραδοσιακή συνταγή της φανουρόπιτας, τη γλυκια πίτα με 9 υλικά που φτιάχνουμε στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου!
Συστατικά
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ας μαγειρέψουμε…
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Tip από τον Άκη
- Προσοχή: αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
- Η φανουρόπιτα συνήθως τρίβεται επειδή το μείγμα δεν έχει αυγά. Εάν δεν θέλετε να τρίβεται, μπορείτε να χτυπήσετε πολύ περισσότερο το μείγμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως η πίτα βγάλει περισσότερο λάδι στο ψήσιμο.
Καλή απόλαυση και του χρόνου!!
Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
- Advertisement -