Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Νέους κινδύνους για το έμβρυο ανακάλυψαν οι επιστήμονες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται από την έγκυο.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να προσέχουν, κάνοντας ότι είναι δυνατό να μην κολλήσουν κάποιο ιό.

Παλιότερες έρευνες έχουν συνδέσει τον πυρετό στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με 40% αύξηση του κινδύνου για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, μωρά που οι μητέρες τους εμφάνισαν πυρετό στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και παραμορφώσεις προσώπου, όπως το λαγώχειλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πυρετός έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της καρδιάς και του σαγονιού κατά τις πρώτες 3-8 εβδομάδες της κύησης.

Οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένη μοριακή οδό που συνδέει άμεσα τον πυρετό της μητέρας με αυτές τις παραμορφώσεις.

Οι παρατηρήσεις των ειδικών έγιναν σε έμβρυα πειραματόζωων προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του πυρετού και ανακάλυψαν ότι κύτταρα νευρικής ακρολοφίας έχουν ιδιότητες ευαίσθητες στη θερμοκρασία.

Μέρος των συγγενών ελαττωμάτων ή παραμορφώσεων στα μωρά θα μπορούσε να προληφθεί αν ο πυρετός αντιμετωπιζόταν με τη χρήση ακεταμονιφένης το πρώτο τρίμηνο, υπέδειξαν οι ερευνητές.

onmed.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δίπλα σε κάθε ηλικία | Δημήτρης Πτωχός: Η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι ευθύνη όλων μας

Σε δομές κοινωνικής φροντίδας στην Καλαμάτα βρέθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, στο πλαίσιο των επισκέψεών του ενόψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα. Ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, επισκέφθηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ωφελούμενους και το προσωπικό, ανταλλάσσοντας ευχές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ