Όχι στο λιγνιτωρυχείο Τριφυλίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου στον Δήμο Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας,  σε έκταση άνω των 370 στρεμμάτων.

Η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν συνάδει με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής, τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της Περιφέρειας, αλλά και τη συνολική στρατηγική μετάβασης σε ένα βιώσιμο, πράσινο και ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο. Η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα ότι η επιστροφή σε εξορυκτικές δραστηριότητες υψηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος δεν έχει θέση στο μέλλον της Τριφυλίας.

Αντίθετα, θετική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για τη «Δημιουργία Εμβληματικού – Αειφορικού Τουριστικού Θέρετρου Υψηλών Προδιαγραφών», στις θέσεις «Βλαχαίικα» του Δήμου Πόρου και «Μετόχι» του Δήμου Ερμιονίδας, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης με σαφή περιβαλλοντικά κριτήρια.

Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, Μεγάλη Στρατηγική Επένδυση που εισάγεται προς γνωμοδότηση στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, γεγονός που καταδεικνύει αφενός τη δυναμική της Πελοποννήσου στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και αφετέρου τις ουσιαστικές αναπτυξιακές προοπτικές που διαμορφώνονται μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων με σαφή χωρικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Αδαμόπουλος, τόνισε: «Για την Τριφυλία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο, η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και διαφορετική. Δεν επιλέγουμε μοντέλα ανάπτυξης που ανήκουν στο παρελθόν και επιβαρύνουν το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Η κατεύθυνσή μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του φυσικού πλούτου και οι επενδύσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία με σεβασμό στον τόπο. Το ίδιο ακριβώς πράξαμε και στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, όπου η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αποτελεί στρατηγική επιλογή με ξεκάθαρο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο».

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Roxana Minzatu

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, η Επίτροπος Απασχόλησης και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Roxana Minzatu, μετά από πρόσκληση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση της ιστορικής Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από την Ολομέλεια της Βουλής. Αξίζει να

Αποκατάσταση και καθαρισμός ποταμών και ρεμάτων στην Ερμιονίδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ