Έρχεται η ολική έκλειψη ηλίου: Στο «σκοτάδι» για 6 ολόκληρα λεπτά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική ηλιακή έκλειψη.

Ένα μοναδικό ουράνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 2 Αυγούστου 2027, όταν ο ουρανός πάνω από τμήμα της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα σκοτεινιάσει από μια ολική ηλιακή έκλειψη ασυνήθιστης διάρκειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είμαστε στο «σκοτάδι» για έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, διάρκεια-ρεκόρ, από το 1991 και δε θα υπάρξει άλλη παρόμοια, μέχρι τουλάχιστον για έναν αιώνα αργότερα.

Έχει ονομαστεί σε «Μεγάλη Έκλειψη Βόρειας Αφρικής», από όπου θα μπορεί κάποιος να έχει την καλύτερη δυνατή θέα του φαινομένου.

Το καλύτερο σημείο στον κόσμο, για να απολαύσει κανείς το εν λόγω φαινόμενο, είναι το Λούξορ της Αιγύπτου, όπου θα είναι ορατό για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ορατό βέβαια θα είναι και από διάφορα άλλα σημεία στη Βόρεια Αφρική και σε ορισμένα μέρη της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ.

H έκλειψη των… 7 λεπτών

Κι όμως υπάρχει κι αυτό! Έρευνα της μετεωρολόγου Jean Meeus αναφέρει ότι η μεγαλύτερη δυνατή ολική έκλειψη είναι 7 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, επομένως αυτή που διαρκεί μόλις ένα λεπτό λιγότερο είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Τι είναι η ολική ηλιακή έκλειψη;

Μια ολική ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, και η σκιά της Σελήνης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη, κάνοντας το φως του Ήλιου να φαίνεται σαν να έχει εξαφανιστεί εντελώς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Γης.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορταστικό ωράριο Πάσχα 2026: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στην Τρίπολη

Σε πασχαλινούς ρυθμούς μπαίνει η αγορά της Τρίπολης, με...

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας

Στην Τρίπολη, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπεγράφη η...

“Έφυγε” ο Θεόδωρος Δεδούσης σε ηλικία 79 ετών

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου...

Επιτυχής ολοκλήρωση άσκησης ΛΕΥΚΟΘΕΑ. Συντονισμένη Διαχείριση Συμβάντων Χιονόπτωσης στην Στεμνίτσα

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2026, στο Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, η άσκηση επί χάρτου «ΛΕΥΚΟΘΕΑ», την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αρκαδίας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγαλόπολης. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Καζάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ