Εκδήλωση στο μνημείο της Γράνας, ολοκληρώθηκε η παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε μνημεία, ηρώα και προτομές στις 5 Π.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην εκδήλωση που έγινε στο μνημείο της Γράνας και η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου του έργου συντήρησης και εξωραϊσμού μνημείων, ηρώων και προτομών σε περιοχές της Περιφέρειας, παρέστη το πρωί της Τετάρτης 22 Μαρτίου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Το μνημείο – ηρώο στη Γράνα είναι ένα από τα 27 μνημεία που

συντηρήθηκαν στο πλαίσιο προγραμµατικής σύμβασης ύψους 182.438 ευρώ ανάµεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην ΔΙΚΕ Πελοπόννησος και στην Αναπτυξιακή “Πάρνωνας Α.Ε.”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον συμβολισμό του συγκεκριμένου μνημείου, καθώς είναι αφιερωμένο σε δύο ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Γράνας -αφ’ ενός στη Μάχη της Μαντίνειας, το 362 π.Χ. και αφ’ ετέρου στη Μάχη της Γράνας τον Αύγουστο του 1821.

Στην πρώτη πολέμησαν οι Βοιωτοί µε τους συμμάχους τους εναντίον των

Λακεδαιμονίων που είχαν µαζί τους την Μαντίνεια και την Αθήνα. Επικεφαλής

του πρώτου συνασπισμού ήταν ο Επαμεινώνδας, ο οποίος σκοτώθηκε στη

μάχη.

Στη δεύτερη µάχη, οι επαναστατημένοι Ελληνες, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αντιμετώπισαν και κατενίκησαν τους πολιορκημένους στην Τριπολιτσά Τούρκους που πραγματοποίησαν έξοδο για αναζήτηση τροφίμων, γεγονός που οδήγησε στην κατάληψη της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεµβρίου 1821.

Στην εκδήλωση, ομιλητής στην οποία ήταν ο συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου Πέτρος Σαραντάκης, παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και Γορτυνίας Στάθης Κούλης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, ο νέος διοικητής ΔΙΚΕ Πελοποννήσου υποστράτηγος Γιάννης Δημητρέλος και ο απελθών διοικητής της αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Σκουφίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ευάγγελος Νικήτας, στελέχη της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, του 11ου Συντάγματος Πεζικού, της 124 ΠΒΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων, του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου κ.α.

 

 

Το έντυπο της Περιφέρειας με τα μνημεία στα οποία έκανε παρεμβάσεις, μπορείτε να το δείτε εδώ:

ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια...

Τρίπολη: Φωτιά ξέσπασε στον Άγιο Βασίλειο

Το απόγευμα της Πέμπτης 18/7, ξέσπασε φωτιά στον Άγιο...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, συναντήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην περιοχή, καθώς και για

Ακύρωση παράστασης

Μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας και ισχύει για τις 18/7/2024, η περιοχή μας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4. Ως εκ τούτου η παιδική θεατρική παράσταση "O Kαραγκιόζης Καουμπόης" που ήταν προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, ακυρώνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο