Την επέτειο των 203 χρόνων από τη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, ενός κομβικού ιστορικού γεγονότος για τη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τίμησε το Άστρος Κυνουρίας με λαμπρές εκδηλώσεις, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η Β’ Εθνοσυνέλευση του 1823 αποτέλεσε σταθμό για τη συγκρότηση του πολιτεύματος και τη διαμόρφωση του πρώτου συνταγματικού πλαισίου της χώρας, αναδεικνύοντας την προσήλωση των Ελλήνων στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι η Β΄ Εθνοσυνέλευση καθιέρωσε πρωτοποριακές διατάξεις για την εποχή, όπως την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα του αναφέρεσθαι και τη δίκαιη δίκη, ενώ αποφασίσθηκε και η κατάργηση των τοπικών πολιτευμάτων, θεμελιώνοντας την ενότητα της ελληνικής επικράτειας.
Ξεχωριστό ήταν και το μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος ανέδειξε τη διαχρονική σημασία της Β’ Εθνοσυνέλευσης, συνδέοντάς την με τις σύγχρονες προκλήσεις και την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας.
Όπως δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σήμερα στο Άστρος Κυνουρίας, σε έναν πανέμορφο τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, όπου πριν από 203 χρόνια τέθηκαν θεμέλια για την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Η Β΄ Εθνική Συνέλευση ήταν μια πράξη ευθύνης, ενότητας και προοπτικής. Μέσα από δύσκολες συνθήκες, οι Έλληνες επέλεξαν τη σύνθεση, τη θεσμική συγκρότηση και την κοινή πορεία.
Σήμερα, τιμούμε εκείνη την παρακαταθήκη με σεβασμό και με επίγνωση της ευθύνης μας, να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες της ενότητας, της συνεργασίας και της προόδου.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ιστορία αποτελεί οδηγό για το πώς χτίζουμε το αύριο. Με σχέδιο, με συνεργασίες και με στόχο μια Πελοπόννησο πιο ισχυρή και πιο εξωστρεφή.
Χρόνια πολλά στο Άστρος, στην Πελοπόννησο και σε όλους τους Έλληνες».
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου, ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου από τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Χαραλάμπη. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Ιερό Χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση, με τη συμμετοχή φιλαρμονικών, συλλόγων και μαθητών της περιοχής.
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Σχοινοχωρίτης.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της ιστορικής μνήμης.

