H Κυριακή των Βαΐων

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων». Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, […]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων».

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται κατ’ οικονομίαν ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.

Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος ήταν δισέγγονος του Αβραάμ και υιός του Ιακώβ. Ιδιαίτερα αγαπητός στον πατέρα του, φθονήθηκε από τον αδελφό του, έπεσε σε δυσμένεια και πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται κάποτε γενικός άρχοντας στην Αυλή του Φαραώ. Θεωρήθηκε από την εκκλησία ως προεικόνιση του Χριστού, αφού πέρασε περιπέτειες, που θυμίζουν ανάλογα το Θείο Μαρτύριο.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ και την παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Οι δυο πιο γνωστοί ύμνοι, που αποδίδονται στον Ρωμανό τον Μελωδό, είναι το τροπάριο Ιδού ο Νυμφίος και το εξαποστειλάριο Τον νυμφώνα σου βλέπω.

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κα’ 18-43)

Στη διαδρομή προς τα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς επείνασε και αφού είδε μία άκαρπο συκιά μόνο με το φύλλωμά της, την καταράσθηκε και αυτή ξεράθηκε. Οι μαθητές του θαύμασαν το κατόρθωμά του και αυτός τους απάντησε ότι εάν έχουν πίστη όχι μόνο θα κάνουν το ίδιο, αλλά και βουνά θα σηκώσουν.

Έθιμα

  • Στο χωριό Πετροκέρασα Χαλκιδικής φιλοξενείται κάθε χρόνο (τουλάχιστον από το 1768) τμήμα του Τιμίου Σταυρού που έρχεται από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το Τίμιο Ξύλο φυλάσσεται στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα, προσελκύοντας πλήθος πιστών. Το έθιμο γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από θανατηφόρα αρρώστια, πιθανώς πανώλη.
  • Την Κυριακή των Βαΐων, στην Κέρκυρα, γίνεται η μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα με τη συνοδεία των φιλαρμονικών της πόλης, σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη φοβερή πανώλη που το 1629 χτύπησε αλύπητα τους Κερκυραίους.
  • Στα βάγια, που μοιράζονται στην εκκλησία, ο λαός αποδίδει μαγική δύναμη, γι’ αυτό τα φυλάσσει στο εικονοστάσι του σπιτιού ως πρόχειρο μέσο κατά της βασκανίας.
  • Την ημέρα αυτή συνηθίζονται τα βαγιοχτυπήματα, να χτυπά δηλαδή ο ένας τον άλλο με βάγια, στη βάση της αρχέγονης αντίληψης για τη μετάδοση με τον τρόπο αυτό της δύναμης του χλωρού κλαδιού σε αυτόν που δέχεται το χτύπημα.
  • Παλαιότερα άδονταν κάλαντα και την Κυριακή των Βαΐων.
  • Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου για την επέτειο της Εξόδου (10/4/1826) με επίκεντρο τον Κήπο των Ηρώων.
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Video | 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη | ΚΥΡΙΑΚΗ 21/06/2026

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2026 10.00 – 10.30 Τρισάγιο στην εκκλησία Παναγία Ελοβίτισσα που έψελνε Βυζαντινούς ύμνους ο Μίκης. 10.30 - 11.00 Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας για τα 100 χρόνια του Φιντέλ Κάστρο, σε συνεργασία με το Centro Fidel Castro Ruz και την υποστήριξη του Studio New Star Art Cinema. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν με τη συμμετοχή του Πρέσβη της Κούβας Aramis Fuente Hernantez και του Νίκου Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΚΚΕ. 11.15 - 12.15 Συζήτηση, για τον Μίκη, την Κούβα και τη Λατινική Αμερική. Συμμετέχουν: Νίκος Γαλανός, πρώην Βουλευτής, Θέμης Γκιώνης, μέλος ΠΓ ΚΚΕ, Ζαχαρίας Ζούπης, πολιτικός αναλυτής, Κώστας Ήσυχος, πρώην αν. Υπουργός Εξωτερικών, Σοφία Καραγιαννοπούλου Γιατρός Πρόεδρος Κοινωνικής Παιδιατρικής Β. Ελλάδος, Μάκης Μπαλαούρας, πρώην Βουλευτής. Συντονίζει ο Θανάσης Πετράκος, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Μ - Θ Ζάτουνας. 12.15 - 13.30 Μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Μεγαλόπολης, με τον μαέστρο Στάθη Αναγνώστου. Στη συνέχεια ο καθιερωμένος καφές στο Καφενείο του Μίκη με τραγούδι από όλους τους συμμετέχοντες.

Video | 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη | ΣΑΒΒΑΤΟ 20/06/2026

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2026 18.45 - 19.15 Έναρξη Φεστιβάλ - Χαιρετισμοί Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρος, Επίτιμος Πρόεδρος του Μ - Θ Ζάτουνας Κώστας Γαβράς, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, Πρώην Επίτροπος Ε.Ε. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος 19.15 - 19.30 Απόδοση τιμητικών διακρίσεων 19.30 - 20.30 Συζήτηση για τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν: Βάλια Βράκα, υπεύθυνη Μουσικού Αρχείου Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», Γιώργος Γαβρίλης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σμαρώ Γεωργιάδου δημοσιογράφος, Αναστάσιος Γκίκας, μέλος τμήματος ιστορίας Κ.Ε ΚΚΕ, Κατερίνα Νοτοπούλου Βουλευτής, Γιώργος Σιακαντάρης κοινωνιολόγος - συγγραφέας. Συντονίζει ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, δημοσιογράφος & Γεν. Γραμματέας του Μουσείου Μ - Θ Ζάτουνας. 20.30 - 20.30 Μεγάλο Μουσικό Αφιέρωμα στον Επιτάφιο. Συμμετέχουν η οικογένεια του Μίκη και φίλοι καλλιτέχνες του Μίκη και του Μουσείου. Τραγούδια του Μίκη από τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ και το CANTO GENERAL θα τραγουδήσουν η Καλλιόπη Βέττα, η Νάντια Καραγιάννη, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης, η Μαργαρίτα και ο Γιώργος Θεοδωράκης με τους Πάνο Λίνο στο τραγούδι, Άλκη Κόλια στο πιάνο, Δημήτρη Παπαγγελίδη στην κιθάρα, Μαριλίζα Παπαδούρη-Παπαγγελίδη στο τσέλο και τον Catriel Stringaro στην κιθάρα.

Κώστας Τζιούμης: Η Τρίπολη και ο Ελευθερωτής

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε κλίμα σεβασμού προς την ιστορική μνήμη και την εθνική μας κληρονομιά, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19.6.2026, στην Πλατεία Άρεως η τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος επέστρεψε στη φυσική του θέση, ανανεωμένος και πλήρως αποκατεστημένος, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ