Στην Ανδρίτσαινα το 8ο Συνέδριο της Ονοματολογικής Εταιρείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία διοργανώνει στην Ανδρίτσαινα το 8ο συνέδριό της το οποίο ξεκίνησε χθες Παρασκευή, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Ιουλίου, με θέμα «Ονοματολογικά Πελοποννήσου» στον χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης με τη συμμετοχή 45 συνέδρων από όλη την Ελλάδα.

Στόχος του συνεδρίου είναι η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κύριων ονομάτων από τον χώρο της Πελοποννήσου, που δεν έχουν τύχει ως τώρα της προσοχής των ερευνητών, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και ομιλίες με ευρύτερο θεωρητικό ονοματολογικό περιεχόμενο. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν με εισήγησή τους οι φιλόλογοι-μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας Γιώργος Αγγελόπουλος (3ο Γυμνάσιο Πύργου) και Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Γυμνάσιο Πελοπίου) το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 12.15 και 18.00μμ αντίστοιχα. Ο Γ. Αγγελόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Ονοματολογία των χωριών της Δ.Ε. Είρας Μεσσηνίας», τα οποία ανήκουν σήμερα στον δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας και βρίσκονται πλησίον του ναού του Επικούριου Απόλλωνα και του ποταμού Νέδα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό από την αρχαία περίοδο.

Έχοντας καταγωγή από το Στάσιμο Μεσσηνίας θα παρουσιάσει τις εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας των δημοτικών διαμερισμάτων: Αγ. Σώστης, Αμπελιώνα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο και Σύρριζο, βασισμένος σε βιβλιογραφική και διαδικτυακή αναφορά αλλά και μαρτυρίες των κατοίκων. Ο Π. Γεωργακόπουλος, που ζει στην Αρχαία Ολυμπία, θα αναπτύξει το θέμα «Παρωνύμια της Αρχαίας Ολυμπίας», το οποίο αφορά στα «παρατσούκλια» που ακούγονται στην πόλη ακόμη και σήμερα.

Κατά την έρευνά του έκανε μια προσπάθεια καταλογοποίησης των παρωνυμίων και ερμηνευτικής προσέγγισης ή και απόπειρα διερεύνησης της προέλευσής τους σε βάθος χρόνου. Επίσης, θα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους γεννήθηκαν τα ονόματα αυτά, κάποια από τα οποία είναι κωμικά ή χιουμοριστικά, ενώ ορισμένα ίσως να αγγίζουν και τα όρια της προσβολής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέντε μετάλλια η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών

Καταπληκτικές ήταν η Μαρία Στρατουδάκη και η Εβίτα Καραθανάση...

Μελιτζάzz 2024 – Νόστος | Αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο

Νόστος – Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός. Η ανησυχία και...

Νέες Ειδικότητες στη ΣΑΕΚ Τρίπολης

Οι Ειδικότητες του παράλληλου Μηχανογραφικού για τη Δημόσια ΣΑΕΚ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο