Σεπτεμβρίου 07, 2016

Νωρίτερα οι φόροι σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα

Με καταιγισμό φόρων σχεδιάζει να καλύψει την «τρύπα» στα έσοδα η κυβέρνηση. Έτσι, το οικονομικό επιτέλειο ετοιμάζεται τρεις μήνες νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, από 1η Οκτωβρίου δηλαδή, να προχωρήσει την επιβολή των ειδικών φόρων.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε χτες δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα και πως η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την πορεία των εσόδων όλα δείχνουν ότι οι έμμεσοι φόροι σε προϊόντα που αυξάνουν τα έσοδα του κράτους έρχονται και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, προ επιστροφών, τον Αύγουστο, διαμορφώθηκαν στα 4,08 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υστέρηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου, και στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός και βρίσκεται προ των θυρών η επιβολή των ειδικών φόρων. Συγκεκριμένα:Αυξήσεις φωτιάΣτα καύσιμα με βάση το σχέδιο όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στον ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) θα φέρουν ανατιμήσεις στη λιανική τιμή που θα είναι:

Στη βενζίνη ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, όμως μαζί με τον ΦΠΑ η πραγματική αύξηση θα είναι 4 λεπτά το λίτρο και έτσι η λιανική θα κυμαίνεται πλέον κοντά στο 1,40 ευρώ/λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά από τα 0,33 ευρώ στα 0,41 ευρώ το λίτρο.

Στο υγραέριο κίνησης ο ΕΦΚ θα αυξηθεί 10 λεπτά από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Στα τσιγάρα θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ο φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκαμωμένο καπνό ενώ θα αυξηθεί και ο αναλογικός φόρος στην τιμή της λιανικής από 20% σε 26%.Έτσι όλα τα τσιγάρα θα ακριβύνουν από 0,50 ευρώ ως και 1 ευρώ ανά πακέτο.Περίπου δέκα 10 ανά ml θα αυξηθεί και η τιμή των υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς ανάλογος θα είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που θα επιβληθεί και σε αυτά για πρώτη φορά.Στον καφέ οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 10% ως και 20% στη λιανική τιμή πώλησης μετά την εφαρμογή του ειδικού φόρου στην εισαγωγή αλλά και την εγχώρια παραγωγή του καφέ με συντελεστές 2 και 3 ευρώ ανά κιλό.


aftodioikisi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 13:16

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia