Απόφαση-βόμβα για τις μνημονιακές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις – Ποιοι εργαζόμενοι δικαιώνονται

Νέες ανατροπές στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενδέχεται να προκύψουν άμεσα, καθώς η ίδια είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ».

Αιτία, σύμφωνα με το «’Εθνος της Κυριακής», είναι το γεγονός ότι συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που έχουν επιβληθεί με το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών -προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, άλλα και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.

Η απόφαση-βόμβα, αναφέρει η εφημερίδα, που δικαιώνει μια συνταξιούχο γιατρό ακολουθώντας ουσιαστικά τη νομολογιακή γραμμή που χαράχθηκε στην υπόθεση των ενστόλων στο ΣτΕ, ξακαθαρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4093/12 που έφεραν μειώσεις στους μισθούς των εν ενεργεία γιατρών του ΕΣΥ και στις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/8/12.

Μία από τις βασικές αποδοχές στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην εν λόγω υπόθεση της συνταξιούχου ιατρού, ήταν ότι οι περικοπές του ν. 4093/2012 έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών.

Αλλά και ότι οι περικοπές αυτές επιβαρύνουν και πάλι τις ίδιες κατηγορίες πολιτών (περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου) χωρίς να μπορεί να στηριχθεί η συνταγματικότητα των μέτρων στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ούτε στην μνημονιακή πρόβλεψη γα μείωση 12% των ειδικών μισθολογίων. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για τήρηση των συνταγματικών αρχών: ισότητα στα βάρη, αναλογικότητα, σεβασμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης (μόνο) των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ.

Σύντομα αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων που δικαιώνουν ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή η Ολομέλεια το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί στις προσφυγές καθηγητών ΤΕΙ, που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές. Στον αέρα βρίσκεται επίσης και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές, επίσης, δημιουργούν μείζον θέμα και για την παρούσα κυβέρνηση που πιέζεται να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, ακόμη και επικουρικών.

Μπορεί το δικαστήριο να αργεί να εκδώσει τέτοιες αποφάσεις, ωστόσο, όταν το κάνει αποτελούν «πιλότο» για ενδεχόμενες νέες περικοπές που μπορεί να σχεδιάζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

 

aftodioikisi.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Εφαρμογή από 1η Απριλίου

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε...

«Γεωργάντεια 2024» – Περίπτερο αγροτικών προϊόντων, την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα

Ο Τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής του Δήμου Τρίπολης, σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Ποσειδώνα Τρίπολης και την κοινότητα Στενού, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, ημέρα διεξαγωγής του αγώνα δρόμου «Γεωργάντεια 2024», που θα πραγματοποιηθούν στο Στενό Αρκαδίας, θα λειτουργήσει περίπτερο αγροτικών προϊόντων. Οι καταναλωτές αναζητώντας ένα τοπικό προϊόν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην ιστορία, την
Μετάβαση στο περιεχόμενο