spot_img

Ινστιτούτο ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) | Εκτίμηση κόστους Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το έτος 2025

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε, για μία ακόμη φορά, το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2025. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 111,97 έως 160,03 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 3,6% έως 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2024. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική διάρθρωση τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

 

Mετά την εορταστική περίοδο το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προσανατολίζεται στη διενέργεια πανελλαδικής έρευνας σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2025 και 2024

  Κόστος (€)/ μονάδα
2025
Ποσότητα Συνολικό κόστος
(€)
2025
Συνολικό κόστος (€)
2024
Μεταβολή
2025/2024 (%)
Αρνί 13,00 5 κιλά 65,00
ή
33,25
ή
53,50
ή
34,95
ή
70,00
55,00
ή
29,95
ή
49,95
ή
31,95
ή
60,00
18,2%
Γαλοπούλα
(κατεψυγμένη)
6,65 5 κιλά 11,0%
Γαλοπούλα (νωπή) 10,70 5 κιλά 7,1%
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) 6,99 5 κιλά 9,4%
Μοσχάρι 14,00 5 κιλά 16,7%
Πατάτες 1,20 3 κιλά 3,60 3,66 -1,6%
Ντομάτες 1,90 2 κιλά 3,80 3,98 -4,5%
Μαρούλι 0,85 4 τεμ. 3,40 3,40 0,0%
Μήλα 1,60 2 κιλά 3,30 3,38 -2,4%
Πορτοκάλια 1,08 2 κιλά 2,16 2,08 3,8%
Φέτα (σε άλμη) 10,60 1 κιλό 10,60 10,33 2,6%
Ελαιόλαδο 9,50 1 λίτρο 9,50 9,90 -4,0%
Αναψυκτικά (1,5 lt) 1,36 2 φιάλες 2,72 2,80 -2,9%
Μπύρες (500 ml) 1,95 5 φιάλες 9,75 9,45 3,2%
Οίνος (1lt) 4,05 2 φιάλες 8,10 7,80 3,8%
Κουραμπιέδες
(τυποποιημένοι)
11,80 1 κιλό 11,80 ή
16,80
11,40
ή
16,50
3,5%
Κουραμπιέδες
(ζαχαροπλαστείου)
16,50 1 κιλό 1,8%
Μελομακάρονα
(τυποποιημένα)
9,99 1 κιλό 9,99
ή
16,30
9,90
ή
16,10
0,9%
Μελομακάρονα
(ζαχαροπλαστείου)
16,30 1 κιλό 1,2%
Συνολικό κόστος     111,97 € έως
160,03 €
108,03 €
έως
149,38€
3,6%
έως
7,1%

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ
Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2025

Είδη Βαρβάκειος Αγορά
(από – έως)
Super-Markets
(από – έως)
Ειδικευμένα καταστήματα
(από-έως)
Αρνί 7,99 – 9,99 12,99 – 14,99 12,00 – 18,00
Γαλοπούλα
(κατεψυγμένη)
4,89– 5,75 6,49 – 11,99
Γαλοπούλα (νωπή) 9,99 – 12,99 6,40 – 6,89 11,70 – 16,95
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) 5,99 – 7,99 3,95 – 7,60 7,49 – 15,50
Μοσχάρι 8,99 – 12,99 16,45 – 18,15 15,90 – 20,00
Πατάτες 0,69 – 1,49 1,65 – 2,65 1,49 – 2,24
Ντομάτες 1,59 – 1,69 1,70 – 2,65 1,49 – 2,49
Μαρούλι 0,89 – 1,09 0,65– 1,03 0,69 – 2,09
Μήλα 1,44 – 1,54 1,55 – 2,39 1,59 – 2,88
Πορτοκάλια 0,79 – 0,99 1,08 – 2,46 1,29 – 2,59
Κουραμπιέδες
(τυποποιημένοι)
9,03 – 15,88 15,50 – 23,00
Κουραμπιέδες
(ζαχαροπλαστείου)
12,50 – 27,99
Μελομακάρονα
(τυποποιημένα)
7,28 – 13,11 14,50 – 21,00
Μελομακάρονα
(ζαχαροπλαστείου)
12,00 – 26,99
Φέτα (σε άλμη) 10,50 – 15,00 10,29 – 13,98 10,50 – 18,00
Ελαιόλαδο 7,99 – 14,69 11,00 – 17,90
Αναψυκτικά (1,5 lt) 1,20 – 1,97 1,30 – 2,40
Μπύρες (0,5 lt) 0,85 – 3,52 1,60 – 9,60
Οίνος (1lt) 2,30 – 18,00 9,80 – 25,00

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ
Μεθοδολογικό Σημείωμα

 

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 15-17 Δεκεμβρίου 2025, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάση ένα είδος κρέατος ενώ στα είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμήθηκε βάσει των τυποποιημένων ή των μη τυποποιημένων γλυκισμάτων και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.

 

 

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ