Τετάρτη, 30 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νέα πνοή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας χάρη σε σημαντική δωρεά του Ιδρύματος «Αρχαία Πύλος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, υπογράφηκε η σύμβαση δωρεάς ύψους 325.000 ευρώ από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αρχαία Πύλος», με την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, και την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κα Κωνσταντίνα Κολοκυθά-Σταματελοπούλου.

Η δωρεά αφορά την πλήρη χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή νέας αίθουσας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, ενισχύοντας ουσιαστικά τη μουσειακή του υποδομή και αναβαθμίζοντας τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών. Η νέα πτέρυγα θα συμβάλει καθοριστικά στην προβολή του μοναδικά πλούσιου αρχαιολογικού αποθέματος της περιοχής.

Το έργο της επέκτασης έρχεται να προστεθεί στις ήδη εξελισσόμενες εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Μουσείου Χώρας, οι οποίες υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021–2027», με συνολικό προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ.

Δήλωση του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα:

«Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας δεν είναι απλώς ένα έργο πολιτισμού – είναι μια στρατηγική επένδυση στον τόπο μας, στην ταυτότητά μας και στο μέλλον της περιοχής. Αποτελεί καρπό πολυετούς διεκδίκησης και σχεδιασμού, καθώς και απόδειξη ότι όταν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ενώνονται με κοινό όραμα, τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά και με διάρκεια.

Η αμέριστη στήριξη του Ιδρύματος “Αρχαία Πύλος”, που αναλαμβάνει να καλύψει το σύνολο του κόστους για μελέτες και κατασκευή, αποτελεί υπόδειγμα κοινωνικής προσφοράς και πατριωτικής ευθύνης.

Σε μια εποχή που η περιφέρεια διεκδικεί δυναμικά τον ρόλο που της αξίζει, τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύονται ως καθοριστικοί παράγοντες αλλαγής.

Ευχαριστώ θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη για τη σταθερή της υποστήριξη και την εμπιστοσύνη της στον Δήμο μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κυρία Κωνσταντίνα Κολοκυθά-Σταματελοπούλου, για την πίστη στο όραμά μας, την γενναιοδωρία και το αίσθημα βαθιάς ευθύνης προς την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας.

Το Μουσείο της Χώρας, στην Δ.Ε. Νέστορος μπαίνει πλέον σε νέα εποχή. Κι εμείς, ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και επιμονή για έναν Δήμο με πολιτισμό, ανάπτυξη, αυτοπεποίθηση και μέλλον».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για πρώτη φορά πολεοδομικός σχεδιασμός για όλη την Κορινθία συνολικού προϋπολογισμού 6.047.596,96 €

Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Για πρώτη φορά πολεοδομικός σχεδιασμός για όλη την Κορινθία συνολικού προϋπολογισμού 6.047.596,96 €» «Υπεγράφη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με προϋπολογισμό 1.816.455,41 €»   «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μπήκαν οι υπογραφές για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού

Παράταση προθεσμίας υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025

 Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους παραγωγούς ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2025 έως και την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025. Η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται μέσω της πλατφόρμας του Ενιαίου Συστήματος Υποβολής Αιτήσεων στη διεύθυνση: https://eae2024.opekepe.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί: είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, μέσω σύνδεσης

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορία κινδύνου 3) και για αύριο, Πέμπτη 31 Ιουλίου στη Γορτυνία

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3)  προβλέπεται και για αύριο, Πέμπτη 31 Ιουλίου στην Γορτυνία σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας: -Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν τα Εργαστήρια εξοικείωσης με εφαρμογές του διαδικτύου σε Δημητσάνα και Τρόπαια από το ΠΙΟΠ και το Δήμο Γορτυνίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Εργαστήρια Εξοικείωσης με Εφαρμογές του Διαδικτύου, για ενήλικες και εφήβους, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με τον Δήμο Γορτυνίας, από τις 21 έως τις 25 Ιουλίου 2025, στη Δημητσάνα και στα Τρόπαια. Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού πληροφορικής Μαρίνη Κατσικερού, ανέπτυξαν ψηφιακές δεξιότητες και

ΔΗΜΟΦΙΛΗ