Τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Μισσούρι-St Louis βράβευσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος

Τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Μισσούρι-St Louis με επικεφαλής τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλο βράβευσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, για τις ανασκαφές που διενεργούνται στην Ίκλαινα τα τελευταία χρόνια, σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ξενοδοχειακής μονάδας Karalis City, στην Πύλο, το απόγευμα του Σαββάτου, την 4η Ιουλίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Μισσούρι-St Louis με επικεφαλής τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλο βράβευσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, για τις ανασκαφές που διενεργούνται στην Ίκλαινα τα τελευταία χρόνια, σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ξενοδοχειακής μονάδας Karalis City, στην Πύλο, το απόγευμα του Σαββάτου, την 4η Ιουλίου 2015.

Στην τελετή απονομής οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ξενία Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος σε αναγνώριση του ερευνητικού έργου εξέφρασε τις ευχαριστίες του, υπογραμμίζοντας ότι η σημαντική συμβολή των ερευνητών στην ανακάλυψη τόσο σημαντικών στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι ένας αδιαμφισβήτητος λόγος για να γραφτούν και αυτοί οι άνθρωποι στην ιστορία, ενώ τους ευχαρίστησε πολύ για την προσπάθεια και για την επιμονή που έδειξαν.

Από την πλευρά του ο κ. Κοσμόπουλος δήλωσε πως το ανασκαφικό έργο της ομάδας αποκαλύπτει καινούργια κομμάτια της ιστορίας της Πύλου ταξιδεύοντάς μας 3.500 χρόνια πίσω, σε μια εποχή όπου υπήρχε εξαιρετικά υψηλός πολιτισμός. Σε ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς όπως αυτό η βοήθεια του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος υπήρξε καταλυτική όλον τον καιρό των εργασιών, γι αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά.

Η αρχαιότερη πινακίδα της Ευρώπης
Το καλοκαίρι του 2010 ανακαλύφθηκε στην Ίκλαινα κομμάτι πινακίδας πρώιμης γραμμικής Β’, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1400 πΧ., φανερώνοντας την ύπαρξη κρατικής γραφειοκρατίας πριν από 3.400 χρόνια. Η πινακίδα αυτή θεωρείται ως η αρχαιότερη πινακίδα γραμμικής Β’ στην Ευρώπη και ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη χρονολόγηση των πρώιμων μυκηναϊκών κρατών και την έκταση της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας.

Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά υπολείμματα της Εποχής του Χαλκού (περίπου 1600-1100 π.Χ.) μέσω των ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο η Ίκλαινα είχε ανάκτορο και ήταν πρωτεύουσα ανεξάρτητου κρατιδίου, πριν καταληφθεί από τον ηγεμόνα του Ανακτόρου του Νέστορα και μετατραπεί σε σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο.

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νεστόρεια 2026: Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Η Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος υποδέχεται και φέτος τα Νεστόρεια 2026 , έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που για δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και της δημιουργικής έκφρασης του τόπου μας. Με επίκεντρο τον πολιτισμό και την ανθρώπινη συμμετοχή

Κλιματιζόμενος χώρος στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας λόγω καύσωνα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής...

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άνοια σε Παλαιοπαναγιά και Καρυές

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την Άνοια, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Σπάρτης και το Κέντρο Ημέρας για

ASTΕRAS AKTOR: Ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν 2026-2027

Τα εισιτήρια διαρκείας για τη σεζόν 2026-2027 ανακοίνωσε η ΠΑΕ ASTERAS AKTOR, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλάθλους της ομάδας να εξασφαλίσουν τη θέση τους στο γήπεδο και να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας αγωνιστικής περιόδου.