Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν τρέχουμε στο κρύο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τρέξιμο είναι, ως γνωστόν, μια εξαιρετική άσκηση για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και την καύση θερμίδων, αλλά χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, μπορεί να είναι επικίνδυνο σε κρύο καιρό και να οδηγήσει σε κράμπες ή τραυματισμούς.

Ο κρύος καιρός προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Επίσης, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε, καθώς ο κρύος και ξηρός αέρας ενδέχεται να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να προκαλέσει φλεγμονή.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακός εξοπλισμός… Όταν το σώμα εκτίθεται σε ένα ακραίο περιβάλλον, θα δουλέψει σκληρότερα για να διατηρήσει την ισορροπία, δηλαδή τη θερμοκρασία του, επομένως πριν βγείτε έξω, κάντε ένα ζέσταμα 5-10 λεπτών μέσα στο σπίτι, όπως ένα γρήγορο τζόγκινγκ γύρω στο σαλόνι ή μια συνεδρία γιόγκα. Αυτό θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος και θα ενισχύσει την κυκλοφορία, βοηθώντας να προετοιμαστούν οι μύες για το κρύο και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Επιπλέον συμβουλές για το τρέξιμο στο κρύο

Στο πολύ κρύο, συνιστάται οι δρομείς να φορούν τουλάχιστον τρία στρώματα ρούχων.

Το πρώτο στρώμα θα πρέπει να είναι μια βάση που να απορροφά την υγρασία που εξατμίζεται από το δέρμα και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Tο δεύτερο στρώμα πρέπει να συγκρατεί και να διατηρεί τη θερμότητα. Tο τρίτο στρώμα πρέπει να παρέχει προστασία από τον άνεμο, τη βροχή ή το χιόνι.

Φροντίστε να καλύπτετε επίσης τα αυτιά σας για να μην κρυώνουν υπερβολικά και τα χέρια με γάντια για να αποφύγετε το σκάσιμο και την ξηρότητα του δέρματος.

Αποφύγετε επίσης το τρέξιμο σε παγωμένες επιφάνειες.

Επιπρόσθετα:

  • Μην ξεχνάτε το νερό σας: Το σώμα σας εξακολουθεί να χάνει υγρά, τα οποία πρέπει να αναπληρώσετε, ακόμα και όταν έξω κάνει κρύο. Η επαρκής ενυδάτωση μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο υποθερμίας και αναπνευστικών δυσκολιών.
  • Αποφύγετε τα συχνά διαλείμματα: Όσο διατηρείτε σταθερή ένταση στην προπόνησή σας, χωρίς πολλές διακυμάνσεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αισθανθείτε το κρύο να διαπερνά το δέρμα σας. Καλύτερα, λοιπόν, αργά και σταθερά, παρά γρήγορα και (όχι και τόσο) ζεστά…

Τι θα κερδίσετε συνεχίζοντας την προπόνηση το χειμώνα

Το τρέξιμο θα τονώσει τη διάθεσή σας, ένα boost που όλοι μας χρειαζόμαστε τους πιο σκοτεινούς και παγωμένους μήνες του έτους για να προστατευθούμε από την Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal affective disorder, SAD). Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από συμπτώματα άγχους, αυξημένης ευερεθιστότητας, κόπωσης και αύξησης του σωματικού βάρους. Τα μειωμένα επίπεδα του ηλιακού φωτός το χειμώνα μπορούν να επηρεάσουν τη σεροτονίνη, το νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεση και έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Το τρέξιμο μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ενδορφινών, που χαρακτηρίζονται και ως «ορμόνες της ευτυχίας» ή ως «φυσικά παυσίπονα του οργανισμού» και μπορούν ακόμα και να εξουδετερώσουν το άγχος.

Επιπλέον, το τρέξιμο σε κρύο καιρό μπορεί να κάνει το σώμα σας να δουλεύει, όπως είπαμε, σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός επιταχύνεται και καίμε περισσότερες θερμίδες.

 Πηγή: Vita

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προσωρινοί ανάδοχοι για έργα οδικής ασφάλειας σε Αργολίδα και Μεσσηνία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων, η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου ενέκρινε την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων για δύο σημαντικά έργα σε Αργολίδα και Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε: ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο «Συντήρηση Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου ΠΕ Αργολίδας», προϋπολογισμού 170.000 ευρώ ο προσωρινός ανάδοχος για το

VisitPeloponnese | Πρόσκληση Συμμετοχής στο AdventureWEEK Peloponnese Marketplace 2026

12 Μαΐου 2026 | Kyniska Palace Hotel, Σπάρτη Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργανώνει σε συνεργασία με την Adventure Travel Trade Association (ATTA) και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) το AdventureWEEK Peloponnese 2026, μια διεθνής πρωτοβουλία για τον σύγχρονο τουρισμό περιπέτειας, με έμφαση στην εμπειρία και τη βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το AdventureWEEK Peloponnese

Προσωρινός ανάδοχος για την προμήθεια υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στην Πελοπόννησο ολοκληρώνεται, καθώς η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου ενέκρινε την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το έργο «Προμήθεια υδατοδεξαμενών για την πυροπροστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου», συνολικού προϋπολογισμού 499.844 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της ένταξης της πράξης και εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την

Αίτημα ΠΕΣΠ: Αναγκαιότητα Μετάθεσης Έναρξης και Βελτιωτικών Παρεμβάσεων τηςΒ Φάσης του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Πελοποννήσου εκφράζει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο (Π.Ε.Σ.Π.), προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κυριάκο  Πιερρακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γεώργιο Κώτσηρα, στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.. Γεώργιο Πιτσιλή ενόψει της πλήρους ενεργοποίησης της Β’ Φάσης του Ψηφιακού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ