Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν τρέχουμε στο κρύο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τρέξιμο είναι, ως γνωστόν, μια εξαιρετική άσκηση για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και την καύση θερμίδων, αλλά χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, μπορεί να είναι επικίνδυνο σε κρύο καιρό και να οδηγήσει σε κράμπες ή τραυματισμούς.

Ο κρύος καιρός προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Επίσης, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε, καθώς ο κρύος και ξηρός αέρας ενδέχεται να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να προκαλέσει φλεγμονή.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακός εξοπλισμός… Όταν το σώμα εκτίθεται σε ένα ακραίο περιβάλλον, θα δουλέψει σκληρότερα για να διατηρήσει την ισορροπία, δηλαδή τη θερμοκρασία του, επομένως πριν βγείτε έξω, κάντε ένα ζέσταμα 5-10 λεπτών μέσα στο σπίτι, όπως ένα γρήγορο τζόγκινγκ γύρω στο σαλόνι ή μια συνεδρία γιόγκα. Αυτό θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος και θα ενισχύσει την κυκλοφορία, βοηθώντας να προετοιμαστούν οι μύες για το κρύο και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Επιπλέον συμβουλές για το τρέξιμο στο κρύο

Στο πολύ κρύο, συνιστάται οι δρομείς να φορούν τουλάχιστον τρία στρώματα ρούχων.

Το πρώτο στρώμα θα πρέπει να είναι μια βάση που να απορροφά την υγρασία που εξατμίζεται από το δέρμα και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Tο δεύτερο στρώμα πρέπει να συγκρατεί και να διατηρεί τη θερμότητα. Tο τρίτο στρώμα πρέπει να παρέχει προστασία από τον άνεμο, τη βροχή ή το χιόνι.

Φροντίστε να καλύπτετε επίσης τα αυτιά σας για να μην κρυώνουν υπερβολικά και τα χέρια με γάντια για να αποφύγετε το σκάσιμο και την ξηρότητα του δέρματος.

Αποφύγετε επίσης το τρέξιμο σε παγωμένες επιφάνειες.

Επιπρόσθετα:

  • Μην ξεχνάτε το νερό σας: Το σώμα σας εξακολουθεί να χάνει υγρά, τα οποία πρέπει να αναπληρώσετε, ακόμα και όταν έξω κάνει κρύο. Η επαρκής ενυδάτωση μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο υποθερμίας και αναπνευστικών δυσκολιών.
  • Αποφύγετε τα συχνά διαλείμματα: Όσο διατηρείτε σταθερή ένταση στην προπόνησή σας, χωρίς πολλές διακυμάνσεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αισθανθείτε το κρύο να διαπερνά το δέρμα σας. Καλύτερα, λοιπόν, αργά και σταθερά, παρά γρήγορα και (όχι και τόσο) ζεστά…

Τι θα κερδίσετε συνεχίζοντας την προπόνηση το χειμώνα

Το τρέξιμο θα τονώσει τη διάθεσή σας, ένα boost που όλοι μας χρειαζόμαστε τους πιο σκοτεινούς και παγωμένους μήνες του έτους για να προστατευθούμε από την Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal affective disorder, SAD). Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από συμπτώματα άγχους, αυξημένης ευερεθιστότητας, κόπωσης και αύξησης του σωματικού βάρους. Τα μειωμένα επίπεδα του ηλιακού φωτός το χειμώνα μπορούν να επηρεάσουν τη σεροτονίνη, το νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεση και έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Το τρέξιμο μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ενδορφινών, που χαρακτηρίζονται και ως «ορμόνες της ευτυχίας» ή ως «φυσικά παυσίπονα του οργανισμού» και μπορούν ακόμα και να εξουδετερώσουν το άγχος.

Επιπλέον, το τρέξιμο σε κρύο καιρό μπορεί να κάνει το σώμα σας να δουλεύει, όπως είπαμε, σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι ο μεταβολισμός επιταχύνεται και καίμε περισσότερες θερμίδες.

 Πηγή: Vita

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα της Δυτικής Μάνης επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός

Την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων ανάπλασης που αναβαθμίζουν το παραλιακό μέτωπο της Δυτικής Μάνης παρακολούθησε από κοντά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή 20 Ιουνίου στον Άγιο Νικόλαο και στη Στούπα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Μάνης του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου και αποσκοπούν στη

«Πράσινο φως» για το έργο-πρότυπο οδικής ασφάλειας 45,2 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε και επίσημα το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου οδικής ασφάλειας που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 45,24 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε και προωθήθηκε αποκλειστικά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να σημειωθεί

LIVE | 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη – Παρασκευή 20/06/2025

Στην Ζάτουνα Γορτυνίας, το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει το...

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο China Visitors Summit 2025

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στο China Visitors Summit (CVS) 2025, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες B2B διοργανώσεις τουριστικής διασύνδεσης μεταξύ της Κίνας και επιλεγμένων ευρωπαϊκών προορισμών, με τη συμμετοχή άνω των 120 επαγγελματιών του τουρισμού από την ηπειρωτική Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Η Περιφέρεια πραγματοποίησε πάνω από

ΔΗΜΟΦΙΛΗ