Πλήρης αντίθεση του τουριστικού κλάδου στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Καταστροφικά και συγκεχυμένα τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, τονίζει η Ένωση Ξενοδόχείων Λακωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταστροφικά και συγκεχυμένα τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, τονίζει η Ένωση Ξενοδόχείων Λακωνίας.

Καταστροφικά και συγκεχυμένα σενάρια, για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13/% και ενδεχομένως στο 23%, ακούστηκαν από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, σε δήλωσή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος, για ακόμη μια φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και τακτικές επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ελληνικό Τουρισμό, πλήττοντας έτσι καίρια την ανταγωνιστικότητά του, ενώ παράλληλα συντηρείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και επιχειρηματικής ανασφάλειας.

Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι θα στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης, κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ο συντελεστής της εστίασης στα ίδια επίπεδα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας, που με καθορισμένους στόχους και ενέργειες κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως το μέσον για την έξοδο από την κρίση.

Μια πιθανή αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στον τουρισμό, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση της απασχόλησης καθώς επίσης και την αύξηση της φοροδιαφυγής.
Τη μεγαλύτερη οικονομική βλάβη θα την υποστούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μοιραία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια νέας σχέσης οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης με τις διεθνείς τουριστικές αγορές, ο τουριστικός κλάδος απευθύνει κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση και εκφράζει ρητά και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση.

Δημήτρης Ε. Πολλάλης

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας
Α’ Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου
Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξ.Ε.Ε.

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις νέων αδειών φύτευσης οινοποιήσιμου αμπέλου

Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις νέων αδειών φύτευσης οινοποιήσιμου αμπέλου για το 2027. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως 20/09/2026.

Κ. Κόλλιας: Θετικό πρόσημο για τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος και αντιμετώπιση στεγαστικού-δημογραφικού

Ο Κ. Κόλλιας χαιρετίζει τα νέα οικονομικά μέτρα, τονίζοντας τη σημασία της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της στήριξης της στεγαστικής πολιτικής.

Κυριακή ΙΔ’ Ματθαίου στη Μητρόπολη Μαντινείας

ην Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και...

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για σύγχρονες υποδομές ύδρευσης σε Άργος Μυκήνες και Ναύπλιο

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός, καθώς και