Διαβάσαμε: «Ατλαντίδα Μαινόμενη» από τη Λιλή Μαυροκεφάλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Τάρταρα επαναστατούν

Δύο βασιλικές γενιές μάχονται για την εξουσία

Μια μυθική Πολιτεία καίγεται, βυθίζεται

Ο Ίνας μεγαλώνει στην Αμσάρα, σε ένα χωριό κοντά στο δάσος και δίπλα στο ποτάμι, έχοντας ως μόνη ενασχόληση το κυνήγι και τις καθημερινές δουλείες του χωριού. Ώσπου, η αρμονική ζωή του χωριού ταράσσεται όταν εμφανίζεται ένας μυστηριώδης ξένος και τους αφηγείται την ιστορία του, για το πως ανακάλυψε το Πλατύ Νερό και πως εξαφανίστηκαν ξαφνικά οι δικοί του. Ο Ίνας συνεπαρμένος από την αφήγηση του ξένου αποφασίζει να φύγει κρυφά από το χωριό του και να ανακαλύψει τα μυστικά του Μεγάλου Νερού. Η διαδρομή θα είναι δύσκολη και απαιτητική μα στο τέλος θα τον ανταμείψει. Όμως, αυτό που δεν ξέρει ο Ίνας φτάνοντας στη θάλασσα, είναι πως ένα πλοίο θα τον απομακρύνει μια για πάντα από τον τόπο του και θα τον οδηγήσει ως σκλάβο στη Μακαρία, σε ένα τόπο φημισμένο για τα πλούτη και το πολιτισμό του.  

Ο Ίνας θα οδηγηθεί ως σκλάβος στα ορυχεία της Μακαρίας, μα σύντομα θα δραπετεύσει και θα αναζητήσει καταφύγιο στην Εσπερία. Εκεί, ο τιτάνας Έσπερος και η κόρη του Εσπερίδα θα του δείξουν καλοσύνη και στοργή, και θα τον διδάξουν το δίκαιο και την αδικία, την ειρήνη και τη διχόνοια, τα πλούτη και την απληστία. Σύντομα όμως, όλα αυτά θα αλλάξουν και θα βρεθεί κοντά σε μια μάχη όπου θα κληθεί να διαλέξει στρατόπεδο. Μια μάχη ανελέητη που όμοια της δεν έχει ξανά ζήσει και που θα καθορίσει τη μοίρα του τόπου. Ποιος θα κυριαρχήσει άραγε; Ο τολμηρός και αδίστακτος Κρόνος που για να διασφαλίσει την ισόβια εξουσία του φυλάκιζε τα παιδιά του στα φοβερά Τάρταρα ή ο Ζήνας, ο μικρότερος γιος του, που κατέφθασε από τη Κρήτη για να αποδώσει δικαιοσύνη και να απελευθερώσει τα αδέρφια του;

Η Λιλή Μαυροκεφάλου στο νέο της μυθιστόρημα μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο που τον γνωρίσαμε μέσα από τους μύθους και τα έργα των αρχαίων φιλοσόφων, σε ένα κόσμο ο οποίος ακόμα μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια όλων των εποχών. Σε αυτή την ιστορία η συγγραφέας παντρεύει τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας με τη ξακουστή Τιτανομαχία. Οι πρωταγωνιστές ως επί το πλείστον είναι γνωστοί, όμως μερικά γνωστά ονόματα έχουν αντικατασταθεί με λιγότερο γνωστά για να κερδίσουν καινούργια ζωή και φρεσκάδα με σκοπό να έρθουν πιο κοντά στον αναγνώστη. Έτσι, η Ατλαντίδα γίνεται Μακαρία και οι Άτλαντες Μακάριοι ενώ ο Δίας είναι ο Ζήνας και ο Άδης είναι ο Πλούτωνας. Η γραφή είναι απόλυτα ταιριαστή με το ιστορικό πλαίσιο και η εναλλασσόμενη χρήση τριτοπρόσωπης με πρωτοπρόσωπης αφήγησης είναι έξυπνη καθώς δίνει τη κατάλληλη βαρύτητα στα σημεία που πρέπει. Κλείνοντας, το μυθιστόρημα της Λιλής Μαυροκεφάλου «Αντλαντίδα Μαινόμενη» υπόσχεται να μαγέψει τους λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας αλλά και να προσφέρει ένα «μυθικό ταξίδι» σε αυτούς που θα έρθουν πρώτη φορά σε επαφή με το έργο της.

Το μυθιστόρημα της Λιλής Μαυροκεφάλου «Ατλαντίδα Μαινόμενη» κυκλοφορεί τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμα σε τρεις κλίμακες για την εκπρόθεσμη πληρωμή τους

Τρεις διαφορετικές κλίμακες θα έχουν τα πρόστιμα για την...

Η Διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου

Το Arxon.gr δημοσιεύει την διαθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας...

Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι ;

«Τι χρειάζονται τα μαλλιά σου το καλοκαίρι;» από την...

Καιρός: Ζέστη, σκόνη και τοπικές βροχές

Αίθριος αναμένεται σήμερα, Σάββατο (18/5) ο καιρός στις περισσότερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο