Ένα μαύρο κοράκι κι ένας λευκός γλάρος πετάνε ακόμη πάνω από τη Τρίγλια, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο. Κι όσο εκείνα μαλώνουνε και πολεμάνε ποιο θα νικήσει, μια παπαρούνα θα φυτρώνει στα πέτρινα παλιά δρομάκια της Τρίγλιας. Μια παπαρούνα που κρατά τα πέταλά της γερά όλο το χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια τα περασμένα, τα τωρινά και τα μελλούμενα. Μια παπαρούνα αειθαλής, που κάποτε την είχαν χαϊδέψει ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Μια παπαρούνα που ακόμα ανθεί και σκορπά τους σπόρους της στον αέρα και στη διψασμένη γη.
Ο Χρυσόστομος από νεαρή ηλικία ήθελε να γίνει κληρικός και να υπηρετεί το λόγο του Θεού. Μεγάλη του επιθυμία, να φοιτήσει στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Οι γονείς του θα τον στηρίξουν και θα πουλήσουν τα χωράφια τους για να εκπληρώσουν την επιθυμία του. Ο Χρυσόστομος θα διασχίσει το κατώφλι της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης και θα έχει τη τύχη να διδαχθεί από σπουδαίους δασκάλους αλλά και θα νιώσει ευγνωμοσύνη όταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κωνσταντίνος Βαλιάδης αναλάβει τα έξοδα φοίτησής του όπου με τον οποίο θα αναπτύξει έναν ισχυρό πνευματικό δεσμό. Όταν έρχεται η στιγμή της χειροτόνησης του σε διάκονο θα ακολουθήσει τον προστάτη του στη Μυτιλήνη, στην Έφεσο και στη Κωνσταντινούπολη. Όσο ανεβαίνει σε ιεραρχία ο Βαλιάδης τόσο εξελίσσεται ο Χρυσόστομος ενώ παράλληλα θα γίνει ένας πολύ προσεκτικός παρατηρητής και καταγραφέας των εξελίξεων.
Το Πατριαρχείο θα εκτιμήσει τα προσόντα του Χρυσόστομου και τον εκλέγουν Μητροπολίτη Δράμας. Οι χριστιανοί της Δράμας θα τον υποδεχτούν με επευφημίες, χειροφιλήματα, χειροκροτήματα και αναστεναγμούς ανακούφισης. Ο Χρυσόστομος θα καταγράψει τη κατάσταση, θα προσπαθήσει να ενισχύσει την Ελληνική κοινότητα με τη δημιουργία σχολείων και την επαναλειτουργία Ιερών Μονών και παράλληλα θα ασκεί πίεση στο Πατριαρχείο με τις τακτικές επιστολές του που τονίζουν τη κρισιμότητα της κατάστασης. Παράλληλα, πραγματοποιεί περιοδείες σε ελληνικές κοινότητες που δέχονται τη βουλγαρική πίεση και τη προπαγάνδα, αναπτύσσει συνεργασία με τη Δημογεροντία της Δράμας και οργανώνει τα σώματα των Μακεδονομάχων. Όμως, η εθνική δράση του δεν μένει απαρατήρητη και προκαλεί ανησυχία στη τούρκικη ηγεσία, με τον Χιλμή πασά να απαιτεί από το Πατριαρχείο την απομάκρυνσή του από τη Δράμα και τη τοποθέτηση του σε μακρινή Μητρόπολη της Μικράς Ασίας. Το Πατριαρχείο φοβούμενο για την αντίδραση της τούρκικης ηγεσίας και θέλοντας να διατηρήσει τις ισορροπίες, τον απομακρύνει από τη Δράμα και τον Μάρτιο του 1910 τον μεταθέτει στη Σμύρνη. Εκεί, θα συνεχίσει το ένδοξο έργο του και την εθνική του δράση μέχρι τον αιματηρό Σεπτέμβριο του 1922 που παρά τις προτάσεις να αποχωρήσει από τη Σμύρνη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιο του και πέθανε μαρτυρικά από το τούρκικο όχλο.
Η Ελένη Σβορώνου συνθέτει τη συγκλονιστική μυθιστορηματική βιογραφία του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας που με αγάπη και πίστη προσπάθησε να διαφυλάξει τον Χριστιανισμό στους πιο σκοτεινούς καιρούς. Ενός ανθρώπου που παρά τις προτάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων να διαφύγει από τη Σμύρνη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του ενώ μέχρι και την τελευταία του πνοή ευλογούσε τους βασανιστές του. Η συγγραφέας εξιστορεί τη ζωή αυτού του σπουδαίου ανθρώπου ανακατεύοντας «ψέματα» και αλήθειες βασιζόμενη σε πληροφορίες από πηγές, το ογκώδες αρχείο της αλληλογραφίας του, μαρτυρίες και στοιχεία που δεν ήταν εύκολο να ξεδιαλύνει αν ήταν θρύλοι ή γεγονότα. Η γραφή της είναι απλή και μεστή ενώ οι περιγραφές της γλαφυρές χωρίς υπερβολές. Επιπλέον, η ιστορία γίνεται ακόμα πιο μοναδική με τη προσθήκη παγκόσμιων ιστορικών γεγονότων που «τρέχουν» παράλληλα με τη ζωή του Μητροπολίτη Χρυσόστομου. Αναμφίβολα, «Το Πάτημα του Έλληνα» είναι η ιδανική επιλογή για παιδιά ηλικίας 12 ετών (και άνω) και που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη Μικρασιάτικη Καταστροφή.
Το παιδικό βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Το Πάτημα του Έλληνα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.