Διαβάσαμε: «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» SOS ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ από τους Παναγιώτη και Πηγή Μπελώνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 1966

Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» αναχωρεί στις 7 και 20 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας Χανιών με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Η αναχώρησή του καθυστερεί κατά 20 λεπτά προκειμένου να προλάβει να επιβιβαστεί, παρά τις αντιρρήσεις των λιμενικών, αυτοκίνητο – ψυγείο που θα μετέφερε 20 τόνους εσπεριδοειδή στην Ευρώπη. Οι επιβάτες δεν δυσανασχετούν για την καθυστέρηση, ανύποπτοι για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Ξημερώματα 8ης Δεκεμβρίου 1966

Ώρα 2:05

SOS από επιβατηγό πλοίο «Ηράκλειον», στίγμα μας 36ο 52’ Β, 24ο 08’ ΒΟΡΕΙΩΣ ΦΑΛΚΟΝΕΡΑΣ, ΚΛΙΣΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ώρα 2:12

SOS ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ… ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ

Πενήντα πέντε χρόνια αργότερα, από εκείνη την αποφράδα μέρα της 8ης Δεκεμβρίου που έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να πέσει σε βαρύ πένθος, η συγγραφέας Πηγή Μπελώνη μεταφέρει τις αναμνήσεις του εκλιπόντος πατέρα της, Παναγιώτη Μπελώνη. Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, ταξιδεύει νοερά πίσω στον χρόνο, βιώνει τον τρόμο και την απελπισία εκείνης της τραγικής νύχτας. Ο νους του κατακλύζεται από τις σκοτεινές σκέψεις που έκανε εκείνη τη νύχτα. Θυμάται τον εαυτό του, μια τραγική φιγούρα, να κρέμεται πάνω στα κρύα σίδερα του πλοίου και να προσπαθεί να πάρει την απόφαση να πέσει στη μαύρη μανιασμένη θάλασσα. Δε παύει να συγκινείται για τον τρόπο που γνώρισε τους Ηλία Κουκουνάκη και Σταύρο Λαγωνικάκη, που συμπορεύτηκαν εκείνη τη νύχτα και πως βίωσαν τον χαμό της Ιωάννα Σαραντάκη τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία, όπως επίσης δε ξεχνά το πως ένιωσε όταν αντάμωσε ξανά με την οικογένεια του.

Ο αναγνώστης διαβάζοντας τη βιογραφία – μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος από το ναυάγιο της Φαλκονέρας θα βιώσει συναισθήματα όπως αυτά του τρόμου και της απελπισίας, της αγωνίας και της θλίψης. Θα «γίνει ένα»  με τον Παναγιώτη Μπελώνη και θα βιώσει νοερά ότι και εκείνος. Θα νιώσει οργή. Οργή για τον εφοπλιστή Τυπάλδο όπου είχε το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Οργή για τον πλοίαρχο Βερνίκο Εμμανουήλ για τους λάθος χειρισμούς και την εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης. Οργή για την ανευθυνότητα της τότε κυβέρνησης των αποστατών. Η βιογραφία της Πηγής Μπελώνη αποτελεί ένα φόρο τιμής στην μνήμη του πατέρα της και των διακοσίων πενήντα ψυχών που χάθηκαν άδικα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966.

Η βιογραφία των Πηγή και Παναγιώτη Μπελώνη «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» SOS ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ – Η μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντος από το ναυάγιο της Φαλκονέρας, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Δημητρακόπουλος: Ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεγαλόπολης εκπέμπει sos

Σε μια κρίσιμη καμπή για τη Μεγαλόπολη, ο εμπορικός κόσμος εκπέμπει σήμα κινδύνου, κάνοντας λόγο για μια «άδικη» μετάβαση που πλήττει την περιοχή εδώ και επτά χρόνια. Παρά την προσωρινή ανάσα της πασχαλινής περιόδου, η αγορά παραμένει σε κατάσταση αναμονής, με την έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος και την αποχώρηση μεγάλων επιχειρήσεων να δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. Ο Σύλλογος ζητά επιτακτικά την άμεση υλοποίηση των υποσχέσεων, δίνοντας έμφαση σε ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ). Το κεντρικό μήνυμα είναι σαφές: η πόλη δεν χρειάζεται άλλα λόγια, αλλά ταχύτητα και ουσιαστικά εργαλεία για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Νέα χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για ασφαλέστερους δρόμους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε μια ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στο οδικό δίκτυο. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, η πρόσκληση εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 και αφορά παρεμβάσεις συντήρησης και

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στο Ηράκλειο Πρόσκληση συμμετοχής σε επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την προώθηση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της Πελοποννήσου και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, προσκαλεί τις επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου να συμμετάσχουν στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Απριλίου 2026 στο Ηράκλειο Κρήτης, Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα

Run Greece Σπάρτη 2026 | Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο του αθλητισμού με τη στήριξη της Περιφέρειας

Η Σπάρτη ετοιμάζεται να υποδεχθεί μία ακόμη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Run Greece 2026, την Κυριακή 19 Απριλίου, με επίκεντρο το εμβληματικό Άγαλμα του Λεωνίδα και με τη δυναμική υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η διοργάνωση υλοποιείται από τον ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ σημαντική είναι η συμβολή τοπικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ