Α. Σφακιανάκης: “Ο Καποδίστριας θα έπρεπε να κυβερνήσει έναν αιώνα για να αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε την ιδιαίτερη χαρά να συνομιλήσει με τον συγγραφέα των Εκδόσεων Κέδρος, Άρη Σφακιανάκη. Ο κ. Σφακιανάκης μας παρουσίασε το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα, “Η σκιά του Κυβερνήτη”, τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επικεντρωθεί γύρω από τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος το νέο σας ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο « Η Σκιά του Κυβερνήτη». Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή;

Πρόκειται για τα τρία και μισό χρόνια που κυβέρνησε ο Καποδίστριας την Ελλάδα μέσα από τα μάτια του –επινοημένου- σωματοφύλακά του. Περιγράφεται το κλίμα της εποχής, τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο Κυβερνήτης, ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του  και το δύστηνο τέλος του.

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Όταν αποφάσισα να γράψω μια τριλογία για τα θεμέλια του σύγχρονου ελληνικού κράτους και πώς φτάσαμε ως εδώ, η ιστορία του Καποδίστρια ήταν ένας από τους θεμέλιους λίθους – ο πρώτος υπήρξε στα μάτια μου η Έξοδος του Μεσολογγίου χάρη στην οποία αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον των φιλελλήνων στον Αγώνα.

Τι είδους έρευνα πραγματοποιήσατε προκειμένου να μεταφέρετε στα σελίδες του βιβλίου σας τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια στην Ελλάδα, από την άφιξη του μέχρι και την δολοφονία του;

Μελέτησα όσα βιβλία μπόρεσα να βρω, βιβλία γραμμένα από ανθρώπους του καιρού εκείνου. Από τον Κασομούλη έως τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και από τον Κανέλλο Δεληγιάννη ως τον Κολοκοτρώνη. Μέσα από την δική τους αφήγηση –και πολλών άλλων ακόμη- μπόρεσα να μπω κι εγώ στο κλίμα της εποχής εκείνης και να αποτυπώσω όσο μπορούσα καλύτερα τα δύσκολα χρόνια του Κυβερνήτη στην Ελλάδα που προσπαθούσε να βρει μια θέση στον σύγχρονο κόσμο.

Ο αφηγητής της ιστορίας και σωματοφύλακας του Καποδίστρια, Πέτρος Σκοτεινός, υπήρξε φανταστικό ή πραγματικό πρόσωπο;

Ο Καποδίστριας απέκτησε κάποτε σωματοφύλακα, έναν μονόχειρα Κρητικό που δεν μπόρεσε δυστυχώς να αποτρέψει την δολοφονία του. Ο δικός μου σωματοφύλακας του Κυβερνήτη είναι μεν φανταστικό πρόσωπο αλλά μέσα από την προσωπικότητά του και τις ενέργειές του διαφαίνεται καθαρά η ατμόσφαιρα της εποχής και οι δολοπλοκίες των ξένων –τάχα προστάτιδων- δυνάμεων.

Υπήρξαν ιστορικά γεγονότα τα οποία δεν συμπεριλάβατε στη «Σκιά του Κυβερνήτη»; Αν ναι, ποια είναι;

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή βρίσκονται όλα μέσα στο μυθιστόρημα. Βέβαια, εκείνον τον καιρό συνέβαιναν διαρκώς πράγματα, αν παρέλειψα κάτι θα είναι ήσσονος σημασίας και δεν θα προσέφερε στην πλοκή.

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν είχε αποτραπεί η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια;

Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα είχαν εμπεδωθεί κάποιοι θεσμοί, ότι θα είχε προχωρήσει το θέμα παιδεία, ότι θα είχε μπει η χώρα σε μιας μορφής κανονικότητα. Θα ήθελα να το πιστεύω αλλά δεν το πιστεύω. Ο Καποδίστριας θα έπρεπε να κυβερνήσει έναν αιώνα για να αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τόπο.

Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες που πρόκειται να διαβάσουν τη «Σκιά του Κυβερνήτη»;

Να το απολαύσουν πρώτα και να το συστήσουν στους φίλους τους.

Ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Ελπίζω να ολοκληρώσω την τριλογία που σχεδιάζω με ένα βιβλίο που θα αναφέρεται στα χρόνια του Όθωνα –για την ώρα περιοδεύω την Ελλάδα για τον Καποδίστρια.Και από την μεριά μου να σας ευχαριστήσω  για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το μυθιστόρημά μου.

Σχετικά άρθρα

Διαβάσαμε: “Η σκιά του Κυβερνήτη” από τον Άρη Σφακιανάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθιερωμένη εκδήλωση «Το Κάψιμο του Ιούδα»

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα θα υπάρξει μια αλλαγή σε σχέση με την καθιερωμένη πραγματοποίηση του δρώμενου « Το κάψιμο του Ιούδα».  Η εκδήλωση αυτή δε θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται, στην Πλατεία Φιλικών «Πλατεία των Προσφύγων της Μικράς Ασίας-Γιώργος Καραγιάννης», λόγω της εκδημίας του σπουδαίου Τριπολίτη και

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής (30/4/2024)

Την Μ. Τρίτη (30/4/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση στις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας. Η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (από 00:00  έως και 24:00 ) είναι για

20η Τακτική συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής

20Η-29-04-2024-ΟΡΘΗ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΛήψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο