ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλίοCrime Time: "Φόνοι με αλφαβητική σειρά" της Agatha Christie

Crime Time: “Φόνοι με αλφαβητική σειρά” της Agatha Christie

Κύριε Ηρακλή Πουαρό,

Φαντάζεσαι, έτσι δεν είναι, πως μπορείς να λύνεις μυστήρια υπερβολικά δύσκολα για τα μέτρα της χοντροκέφαλης αστυνομίας μας εδώ στη Βρετανία; Για να δούμε , κύριε Σαΐνη Πουαρό, πόσο έξυπνος μπορείς να αποδειχθείς. Ίσως αυτό το καρύδι να αποδειχθεί πολύ σκληρό. Τον νου σου στο Αντόβερ στις 21 του μήνα.

Με εκτίμηση κ.λπ.,

ABC

Ένας δολοφόνος τρομοκρατεί τη χώρα. Επιλέγει το ποιον, που και πότε θα δολοφονήσει με αλφαβητική σειρά. Πρώτο θύμα μια ηλικιωμένη καπνοπώλισσα, ύστερα μια νεαρή σερβιτόρα, κατόπιν ένα πλούσιο άνδρα.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση καλείται να αναλάβει ο δημοφιλής ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, και έχοντας ως συνοδοιπόρο του τον πιστό του φίλο Άρθουρ Χέιστινγκς θα ακολουθήσουν τα ίχνη του διαβόητου δολοφόνου. Ο δολοφόνος προειδοποιεί και περιπαίζει τον επιθεωρητή. Οι φόνοι γίνονται όλο και πιο συχνά, η κοινή γνώμη τρομοκρατείται και απαιτεί δικαιοσύνη. Ο Ηρακλής Πουαρό για πρώτη φορά στη πολύχρονη καριέρα του φαίνεται οτι δυσκολεύεται να βρει τον κοινό παρανομαστή ανάμεσα σ’ αυτές τις δολοφονίες. Παρόλα αυτά παραμένει ψύχραιμος περιμένοντας το ένα και μοιραίο λάθος του δράστη. Δυστυχώς όμως το αλφάβητο έχει πολλά γράμματα και είναι ακόμα στην αρχή…

Είναι όπως ένα παζλ… καθένας σας ίσως να κρατά ένα κομμάτι, φαινομενικά χωρίς καμία σημασία, το οποίο όμως, μόλις ενωθεί με τα υπόλοιπα, θα αποκαλύψει ξεκάθαρα ένα τμήμα της συνολικής εικόνας.

Το μυθιστόρημα της Agatha Christie “Φόνοι με αλφαβητική σειρά”  κυκλοφόρησε στις 6 Ιανουαρίου 1936. Η αφήγηση είναι ιδιαίτερη καθώς η συγγραφέας κάνει εναλλαγές ανάμεσα στο α’ ενικό και στο γ’ ενικό. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και προϊδεάζει κατά ενα τρόπο τον αναγνώστη. Στη προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία με αγωνία, μυστήριο και αρκετές ανατροπές. Δικαίως η Agatha Christie κατέχει τον τίτλο της “Βασίλισσας του Εγκλήματος” διότι έχει δημιουργήσει ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που έχουν ως θέμα έναν Serial Killer, προτού καν καθιερωθεί ως όρος.

Το μυθιστόρημα της Agatha Christie “Φόνοι με αλφαβητική σειρά” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο