Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Διαβάσαμε: ” Η Αίθουσα Χορού” της Anna Hope

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τους χωρίζουν ψηλοί τοίχοι και καγκελόφραχτα παράθυρα. Όμως μια φορά την εβδομάδα είναι ελεύθεροι να χορεύουν.

Αγγλία, 1911

Στο άσυλο Σάρστον, όπου άντρες και γυναίκες κρατούνται χωριστά πίσω από ψηλού τοίχους και καγκελόφραχτα παράθυρα, υπάρχει μια εντυπωσιακή αίθουσα χορού. Κάθε Παρασκευή, οι τρόφιμοι συγκεντρώνονται εκεί και χορεύουν.

Ο Τζον και η Έλλα, δύο άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, συναντιούνται τυχαία σ’ αυτή την αίθουσα και ο χορός αλλάζει τη ζωή τους για πάντα. Η Έλλα, γνωρίζοντας το πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα στην Αγγλία του 20ου αιώνα, βρέθηκε στο Σάρστον έπειτα από ένα δυσάρεστο συμβάν που διαδραματίστηκε στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που εργαζόταν. Ο Τζον πάσχει από κατάθλιψη καθώς έχασε με άδικο τρόπο την οικογένειά του.

Υπεύθυνος για την παρακολούθησής της Έλλα και του Τζον είναι ο Δρ. Φούλερ, ένας φιλόδοξος νεαρός γιατρός, ο οποίος προκειμένου να εντυπωσιάσει τον οικογενειακό και εργασιακό του περίγυρο παίρνει παράτολμες αποφάσεις που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των τροφίμων του ασύλου.

Παράλληλα και ενώ η μια Παρασκευή διαδέχεται την άλλη, η επιθυμία του Τζον και της Έλλα να αγγίξουν ο ένας τον άλλο έστω και λίγο, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Εκείνος αρχίζει να της γράφει γράμματα, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν γνωρίζει ανάγνωση. Εκείνη βρίσκει μια φίλη να της διαβάζει τα γράμματά του και με τη πολύτιμη βοήθειά της, βρίσκει τη δύναμη να ανταποκριθεί σ’ αυτά αλλά και στα συναισθήματά του.

To μυθιστόρημα της Anna Hope “Η Αίθουσα Χορού”, είναι εμπνευσμένο από μια πραγματική ιστορία. Η γραφή της Hope ρέει αβίαστα ενώ ο αναγνώστης βιώνει την ιστορία από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες, του Τζον, της Έλλα και του Δρ. Φούλερ. Οι χαρακτήρες της Hope είναι άρτια δομημένοι και ξεδιπλώνονται μπροστά μας σταδιακά κατά την αφήγηση. Αναμφισβήτητα η “Αίθουσα Χορού” θα αγγίξει την καρδία του αναγνώστη καθώς είναι η απόδειξη ότι η ευτυχία μπορεί να σε βρει ακόμα και στις πιο σκοτεινούς και δύσκολους καιρούς. 

  

Το μυθιστόρημα της Anna Hope “Η Αίθουσα Χορού” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ποια είναι η Anna Hope

Η Άννα Χόουπ γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών. To πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο Wake, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2018 από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ήταν στη βραχεία λίστα των National Book Awards στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, στη βραχεία λίστα για το Historical Writers’ Association Debut Crown, υποψήφιο για το Walter Scott Prize for Historical Fiction και έχει ήδη εκδοθεί σε 11 χώρες. Η Αίθουσα χορού είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της και το εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία του Ιρλανδού προπάππου της. Μπορείτε να ακολουθήσετε την Άννα στο Twitter: Anna_Hope.

Τι έγραψαν για την “Αίθουσα Χορού”

Μια εξερεύνηση των ορίων και των αντοχών της ανθρώπινης ύπαρξης …. Γραμμένο με χάρη και διορατικότητα.

New York Times Book Review

Ένα έξοχο, βαθιά συγκινητικό, στοχαστικό μυθιστόρημα για το τι σημαίνει να θεωρείσαι “τρελός” σ’ ένα σκληρό κόσμο.

Irish Times

Συγκλονιστικό, καλογραμμένο, ευφυές

Observer

Μια τρυφερή και σπαρακτική εξερεύνηση των ανθρώπινων επιθυμιών που υπερισχύουν ακόμα και στο πιο αφιλόξενο περιβάλλον.

Sunday Express

Μια σπαρακτική ιστορία για το πώς η αγάπη μπορεί ν’ ανθίσει μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι.

Irish Independent

Συγκλονιστικοί χαρακτήρες, δομημένοι σε βάθος, και μια γλυκόπικρη κλιμάκωση της πλοκής κάνουν το μυθιστόρημα της Hope μια δυνατή, αξέχαστη εμπειρία.

Publishers Weekly 

Εκπληκτικό … Η Hope είναι μοναδική στο ιστορικό μυθιστόρημα…. Γράφει την Ιστορία από τα “χαρακώματα”, μέσα από προσωπικές ιστορίες, αιχμηρές και συγκλονιστικές, που μιλούν στην καρδιά του αναγνώστη.

Press Association

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Τριφυλίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας για τις καταστροφές από την πυρκαγιά

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025, στο Δημαρχείο Τριφυλίας με στόχο τον άμεσο συντονισμό των ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά σε υποδομές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς

Υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 31 Ιουλίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Εκδήλωση – αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης και ο Πρόεδρος του Τ.Κ. Τσελεπάκου σας προσκαλούν το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025, ώρα 7μ.μ. στην εκδήλωση – αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Άνω Δαβιάς. Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης

Υπαίθριες Κινηματογραφικές Προβολές στην Τρίπολη από τον Δήμο Τρίπολης και το Cosmote Telecom Open Air Cinema

Ο Δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με τον υπαίθριο κινητό κινηματογράφο Cosmote Telecom Open Air Cinema, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια μοναδική κινηματογραφική βραδιά. Το Σάββατο 2 Αυγούστου 2025, στην Πλατεία Φιλικών, θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές αγαπημένων ταινιών για όλες τις ηλικίες:19:30 – Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2 (Inside Out 2): Μια συναρπαστική και ευαίσθητη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ